Nem kerül orosz kézbe a két új reaktor

Aszódi Attila reagált a Népszabadságban megjelent következtetésekre.

MA
2014. 12. 04. 19:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napilap csütörtöki cikkében azt írta, Aszódi Attila egy konferencián kijelentette: olyan megállapodásokat kötnek az oroszokkal, hogy uniós elutasítás esetén a magyar állam kiszállhasson a projektből. Ugyanakkor a kormány abban is gondolkodik, hogy orosz tulajdon lenne a két új reaktor, és az állam garantált áron vásárolná az áramot.

Aszódi Attila a Heti Válasznak is úgy reagált: előadásában nem beszélt arról, hogy orosz tulajdonba kerülne az erőmű, és sosem merült ez fel. „Nem gondolkodunk ilyen megoldásról” – szögezte le a kormánybiztos.

Szerdán egy budapesti szakmai konferencián Aszódi Attila részletesen felvázolta a beruházás megvalósításának menetét. A kormánybiztos kiemelte: azon az állásponton vannak, hogy a tervezett építési konstrukcióban nincs az Európai Unió által tiltott állami támogatás. Ezzel kapcsolatban várják az Európai Bizottság válaszát. Kifejtette, hogy ha a bizottságnak más a véleménye, akkor először érvelni fognak, hogy miért nincs a konstrukcióban állami támogatás.

Ha az unió mégis úgy gondolja, hogy van, akkor is létezik egy másik út: az állami támogatást önmagában nem tiltja az európai jogrendszer – mondta Aszódi Attila, hozzátéve, hogy az angolok más utat választottak a Hinkely Point-i erőműnél. Az állami támogatás jóváhagyását kérték, és klímavédelmi, gazdaságfejlesztési, ellátásbiztonsági okokat fogalmaztak meg. Ezt az Európai Bizottság elfogadta, megengedettnek mondta az állami támogatást, csak bizonyos garanciaelemeket változtatott meg, hogy a befektetőnek ne legyen túl kedvező pozíciója – mondta Aszódi Attila.

A kormánybiztos kitért arra is: a szerződést úgy készítik elő, hogy ha az Európai Bizottság nem engedélyezi a projektet, abból ki tudjanak lépni. Ez egy nagyon kis valószínűségű és nagyon negatív forgatókönyv, ami ha mégis bekövetkezne, nyilván lennének következményei, ugyanakkor nagyon reméli, hogy nem ez a lehetőség érvényesül majd. Bízik benne, hogy egy éven belül lesz döntés az EB részéről – tette hozzá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.