Szegregáció: módosítják a törvényt

A kormány egy kiegészítéssel egyértelművé tenné, hogy nem lesz lehetőség negatív megkülönböztetésre.

farkas
2014. 12. 12. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiegészíti a kormány a köznevelési törvény javasolt módosításának az ellenzék és egyes jogvédők által támadott mondatát. A szakállamtitkár lapunk kérdésére kijelentette: az antiszegregációs kerekasztal ülésén megtárgyalták az ominózus mondatot, és arra jutottak, úgy módosítják a javaslatot, hogy egyértelművé váljon, nincs szó a szegregáció lehetővé tételéről.

A köznevelési törvényt módosító javaslat sérelmezett passzusa szerint a kormány felhatalmazást kapna arra, hogy rendeletben állapítsa meg a vallási, világnézeti tekintetben elkötelezett, továbbá a nemzetiségi iskolai nevelés-oktatás szervezésének sajátos feltételeit. Ennek összhangban kell lennie az egyenlő bánásmódról és az esélyegyenlőség előmozdításáról szóló törvénnyel.Ezt azonban az ellenzéki pártok és egyes liberális jogvédők is úgy értelmezték, hogy a tervezett módosítás lehetőséget adna az egyházi iskolákban és a nemzetiségi iskolákban a gyermekek elkülönített oktatására.

Langerné Victor Katalin szerint ez eddig sem volt így, a javaslatot támadók félreértést terjesztettek, ám a kétségek eloszlatása érdekében úgy egészítik ki a passzust, hogy a miniszternek az eljárás során különös tekintettel kell lennie a jogellenes elkülönítés tilalmára.

A helyettes államtitkár leszögezte: a kerekasztal tagjai valamennyien támogatják a módosítást. A szervezet tagja többek között Vecsei Miklós, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnöke, Szűcs Norbert deszegregációs szakértő, a Szegedi Egyetem tanára és Gál Nagy Emese, a hejőkeresztúri iskola igazgatója. Mohácsi Erzsébet, a kormány oktatáspolitikáját rendszeresen támadó jogvédő is a kerekasztal tagja volt korábban, ám ő még tavaly otthagyta a szervezetet, és azóta sem vesz részt a munkában.

A helyettes államtitkár közölte azt is: Vecsei Miklós javaslatára döntöttek egy komplex beavatkozási tervről is, amelynek célja, hogy mindenhol megvalósuljon a gyermekek integrált nevelése. Még idén meghatározzák azokat a területeket, ahol be kell avatkozni, jövő januárban pedig kezdődik a munka.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.