Balog Auschwitzról: Csírájában elfojtani minden hasonlót!

Hangsúlyozta: az auschwitzihoz hasonló emberirtásnak soha többé nem szabad megismétlődnie.

MNO
2015. 01. 27. 15:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországot Balog Zoltán képviseli a kedd délutáni központi ünnepségen. A népes magyar küldöttségben jelen vannak a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz), valamint az Élet Menete Alapítvány szervezésében Auschwitzba utazott résztvevők is. A megemlékezésre 49 állam küldöttsége érkezett, köztük 12 államfő – jelen van Joachim Gauck német, Francois Hollande francia és Petro Porosenko ukrán elnök is.

A túlélők egy csoportja délelőtt Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel együtt megkoszorúzta a „halál falát” az egykori koncentrációs tábor 11-es blokkja közelében. A csoport a megemlékezésen a jellemző kék-fehér csíkos kendőket viseli, amelyeken a politikai foglyokat jelölő piros háromszög látszik. Bronislaw Komorowski és a volt foglyok ezután a láger áldozataiért, a túlélőkért, valamint a világ békéjéért bemutatott szentmisén vettek részt az auschwitzi Párbeszéd- és Imaközpontban. A misét Stanislaw Dziwisz bíboros, II. János Pál néhai pápa volt titkára mutatta be Celestino Migliore apostoli nunciussal együtt.

A délutáni központi ünnepséget megelőzően Balog Zoltán „soha többé” szavakkal foglalta össze az auschwitzi tragédia tanulságát, rámutatva arra, hogy újra és újra felélednek azok a gyilkos eszmék, amelyek nevében embereket pusztítanak el csak azért, mert valamilyen népcsoporthoz vagy valláshoz tartoznak. „Mindig csírájában kell elfojtani a más népcsoportok iránti gyűlölet megnyilvánulásait, mert nem tudjuk, hány lépcső kell ahhoz, hogy ez megint történelmi katasztrófához vezessen” – mondta a tárcavezető.

Hetven éve szabadult fel az auschwitz-birkenaui haláltábor, s a kerek évfordulóról soknemzetiségű emlékünnepségen, magas rangú politikusok jelenlétében emlékeznek meg a helyszínen. Mivel az áldozatok és a deportálók nacionáléját tekintve az itteni szervezett népirtás igen erőteljesen magyar ügy is, indokolt, hogy Balog Zoltán kultuszminiszter – két helyettes államtitkárral az oldalán – megfelelő súllyal képviselje hazánkat a történelmi ceremónián, azt nyomatékosítván: az áldozatul esett zsidók és cigányok fájdalmában manapság a jóérzésű nem zsidó és nem cigány honfitársaink is osztoznak. Más fajsúlyú és léptékű ez a szolidaritás, mint a párizsi menetelés, ráadásul morálisan is messze megalapozottabb: noha közös bennük az áldozatpártiság, nem a rögtönző aktuálpolitikai indulatok, hanem a sorjázó évtizedek alakították ki a 21. században is érvényesnek tekintett históriai konszenzust.

 

Az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának hetvenedik évfordulójára emlékeznek Európa-szerte a vezető politikusok. Joachim Gauck német államfő kijelentette: Auschwitz a német identitás része, ezért kell emlékezni rá. Francois Hollande francia elnök a mindennapi antiszemitizmus ellen szólalt föl.

Németország 1940-ben eredetileg lengyel foglyok számára építtette az auschwitzi (Oswiecim) koncentrációs tábort. A szomszédos birkenaui (Brzezinka) láger két évvel később jött létre, a megszállt Lengyelország területén működtetett számos más tábor mellett ez lett a zsidók megsemmisítésének fő színhelye. Az auschwitzi múzeum hozzávetőlegesen 1,3 millióra teszi a táborkomplexumba deportáltak számát, akik közül 1,1 millió volt zsidó, és sok lengyel, roma és szovjet hadifogoly is volt köztük. A Magyarországról odahurcolt zsidók száma meghaladta a 430 ezret, ők alkották itt a zsidók legnépesebb csoportját. Közülük – az auschwitzi múzeum adatai szerint – 325-330 ezren azonnal érkezésük után haltak meg gázkamrákban, mintegy 25 ezren a későbbi szelekciók során vesztették életüket. A tábort 1945. január 27-én a Vörös Hadsereg I. Ukrán Frontjának katonái szabadították fel, a harcokban 296 szovjet katona esett el. A táborban és az altáborokban mintegy 7500, végsőkig legyengült foglyot, többségükben nőket és gyerekeket találtak. Ezt a napot 2005. november 1-jén a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította az ENSZ Közgyűlése.

Auschwitzra nemcsak évfordulókon kell emlékezni, hanem minden egyes nap, és az emlékezésből az a jövőre irányuló feladat is következik, hogy az együttélést az emberiesség elveinek alapján kell megszervezni – mondta Angela Merkel német kancellár hétfőn Berlinben, az auschwitz-birkenaui tábor felszabadításának évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

A hétfői, több országos közszolgálati televízióban élőben közvetített rendezvényen beszédet mondott két auschwitzi túlélő. Egyikük, Fahidi Éva kiemelte, hogy a túlélők megtapasztalták a gyűlöletet, és nem gyűlölnek senkit, a rémtettek elkövetőit sem. Mi tudjuk, hogyan teszi tönkre a gyűlölet a lelket, és magasan a gyűlölet felett állunk. Ez a mi szomorú vigaszunk” – mondta. A fájdalom és a hiányérzet viszont nem múlik, és az idő sem segít, hanem csak tovább mélyíti a gyászt – tette hozzá a magyar holokauszttúlélő, akinek 49 rokonát, köztük legközelebbi hozzátartozóit gyilkolták meg Auschwitzban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.