Ingatlanvita a számok tükrében

Az utóbbi években csökkent a vevőknek biztosított kedvezmények aránya a Belvárosban.

2015. 01. 26. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen több mint ötvenhatmilliárd forint forgalmi értékű nem lakás célú ingatlant értékesített 2000 óta Belváros-Lipótváros önkormányzata, s ebből csaknem 16 milliárdos kedvezményt kaptak a bérlőkből tulajdonossá vált vevők – derült ki az V. kerület lapunkhoz is eljuttatott kimutatásából. A Népszabadság ebből készített összeállítása azt a következtetést vonta le, hogy ciklusokon keresztül adott nagyvonalú engedményt az üzlethelyiségek bérlőinek az önkormányzat. A részletes adatok ugyanakkor arra utalnak, hogy Rogán Antal (Fidesz–KDNP) polgármesteri ideje alatt ezek aránya drasztikusan csökkent.

December végén Juhász Péter (Együtt) önkormányzati képviselő bűnszervezetben elkövetett csalás és más bűncselekmények gyanújával ismeretlen tettes ellen feljelentést tett az ingatlaneladások miatt. Az ügyészség feljelentéskiegészítést rendelt el 2015. január 28-i határidővel. Juhász szerint az utóbbi nyolc évben a fenti kedvezményekkel négymilliárd forintos kárt okozhattak.

A kedvezmény valójában ötmilliárd körüli összeg volt, de nem csupán Rogán Antal két ciklusa alatt. Ugyanilyen arányban éltek a törvények és a rendeletek adta 30 százalékos kedvezménnyel az 1998 és 2002 közötti időszak második felében, amikor a polgármester a szintén fideszes Karsai Károly volt, továbbá a szocialista Steiner Pál (MSZP) idején, 2002-től 2006-ig. Az ezredforduló táján három év alatt 12 milliárdos, az MSZP–SZDSZ-es korszakban 17 milliárdos, míg az utóbbi két ciklusban együttesen 27 milliárdos forgalmi értékű helyiségeladásnál biztosítottak körülbelül ötmilliárdos kedvezményt.

A kedvezmények aránya az összes eladásra vetítve 2003 és 2008 között megközelítette a 30 százalékot, amely az utóbbi három évben, 2011 és 2013 között 10-15 százalékosra csökkent, tavaly pedig már a 3 százalékot sem érte el. Ennek oka az önkormányzat szerint, hogy szigorították a kedvezmények körét és mennyiségét, illetve lényegesen több ingatlant adtak el pályázaton. A korábbi ciklusokban jellemzően a bérlők vásároltak, s ezt erősítette meg a Népszabadságnak a szocialista Steiner Pál is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.