Kevesen mentik a diplomájukat

A többség gyenge tudással jelentkezik az ingyenes tanfolyamokra; másfél milliárd forint még felhasználható.

Csókás Adrienn
2015. 01. 14. 3:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint 35 ezren regisztráltak összesen a tavaly útjára indított diplomamentő programra, akik közül végül 12 103 fő jelentkezett konkrét képzésre – tudta meg a Magyar Nemzet Pákozdi Szabolcstól, a programot megvalósító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit (OFA) Kft. ügyvezető igazgatójától. Tájékoztatása szerint eddig több mint 5500-an jutottak el a támogatási szerződés megkötéséig, de rajtuk kívül még több ezren vesznek részt január–február folyamán újabb szintfelmérőkön, mivel a programot meghosszabbították: az év elején 71 új képzés indult, emellett január 12-től megnyitották a jelentkezés lehetőségét a következő két hónapban kezdődő kurzusokra is.

Ismeretes, a diplomamentőre azok pályázhatnak, akik kizárólag a nyelvvizsga hiánya miatt nem tudták átvenni diplomájukat. A sikeres pályázók államilag támogatott nyelvtanfolyamokon szerezhetik meg a hiányzó, B2 szintű tudást. Bár a jelentkezőknek nem kell előzetes nyelvismeretet igazolniuk, a kurzusok megkezdése előtt mindenkivel szintfelmérőt íratnak, hogy kiderüljön, 240 óra alatt van-e esélye eljutni a középfokig. Az eddigi felmérőkből azonban az derült ki, hogy a fiatalok többsége nincs tisztában a tényleges tudásával, a jelentkezők jelentős része ugyanis nem rendelkezik az elvárt alapszintű ismeretekkel sem. A program meghosszabbítására részben a pályázók gyenge tudása miatt volt szükség: a szintfelmérőn rosszul teljesítők nagy száma miatt az eddigieknél magasabb óraszámú képzéseket indítanak, amelyek később fejeződnek be, így a résztvevőknek nem lenne elég idejük a 2015. decemberi határidőig megszerezni a nyelvi bizonyítványt.

A tavaly, illetve idén januárban és februárban induló képzések esetén marad az eredeti végdátum, de az ügyvezető igazgató szerint sikertelen nyelvvizsga esetén benyújthatók egyedi kérelmek ennek kitolására. Az elbíráláskor azonban a résztvevőnek bizonyíthatóan igazolni kell, hogy mindent megtett a sikeres vizsga érdekében – jegyezte meg. A keretösszeg továbbra is hárommilliárd forint, amelynek Pákozdi Szabolcs tájékoztatása szerint eddig megközelítőleg 50 százalékát kötötték le. Nem változnak a célszámok sem, a teljes forrás összesen 11-12 ezer fiatal felkészítésére lesz elég. – A támogatási forrás nem jelenthet akadályt a képzésekre történő becsatlakozásra, hiszen hely még mindig van – hangsúlyozta az ügyvezető.

Felkészületlenül mindenesetre semmiképp nem éri meg nekivágni, mert bár a nyelvvizsga megszerzésével többször is próbálkozhatnak a pályázók, aki végül nem jár sikerrel, annak vissza kell fizetnie a támogatás felét. Annak pedig, aki önhibájából már a tanfolyamot sem fejezi be, a teljes képzési költséget kell visszafizetni.

Az OFA szerint egyébként a felsőoktatásban tanult hallgatók 20-22 százaléka, durván 50 ezer fő nyelvi hiányosságok miatt nem tudja időben átvenni a diplomáját. Lesújtó képet mutatnak lapunk adatai is: a 2013-as tanévzáráskor több felsőoktatási intézményben az oklevelek harmada nyelvvizsgagondok miatt ragadt be. Akkor a Szent István Egyetemen a záróvizsgázók 25-29 százaléka nem vehette át emiatt a diplomáját, míg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen és az Óbudai Egyetemen 35, a Nyíregyházi Főiskolán pedig 45 százalék volt az arány.

Hogy hasonló helyzet ne álljon elő, az idén elkészült felsőoktatási stratégiába végre bekerült az a már korábban Klinghammer István exállamtitkár által is szorgalmazott ötlet, hogy a középfokú nyelvtudás kerüljön be a felvételi követelmények közé. A most jelentkezőknek azonban még nem kell izgulniuk, a kritérium csak 2020-tól lesz érvényes.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.