Államtitokról nem kérdezik Kovácsot

Február 23–24-én ülésezik az EP bizottsága, amely meghallgatná a kémgyanúba keveredett képviselőt.

2015. 02. 03. 5:15
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már biztos, február 23–24-én ülésezik az Európai Parlament (EP) jogi bizottsága, ám még mindig nem tudni, tárgyalják-e akkor a kémkedés gyanújába keveredett jobbikos Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését – mondta lapunknak brüsszeli forrásunk. Morvai Krisztina a Hír TV-nek a napokban aggályosnak nevezte EP-képviselőtársa mentelmi jogának tárgyalását, arra hivatkozva, hogy magyar államtitkok szivároghatnak ki, ha minden uniós tagállam képviselője betekintést nyer az ügy részleteibe.

A jogi bizottsághoz közeli forrásunk tegnap azonban kérdésünkre kifejtette: a Legfőbb Ügyészséggel több levélváltás is történt, ám a legutóbbi levél nem tartalmazott érzékeny adatokat. A bizottság képviselői pedig kizárólag az ebben a dokumentumban szereplő információkról kérdezik majd Kovácsot a tárgyaláson. Az EP kommunikációs igazgatója hozzátette, az ülés, mint minden mentelmi jogot érintő esemény, zárt lesz.

Mint arról korábban beszámoltunk, Kovács Béla esetén már az is bonyodalmakkal járt, hogy a jogi bizottság által felkért lengyel képviselő elkészítse az ügyéről szóló jelentést, lévén, a jobbikos politikussal kapcsolatos nyomozás minden részletében államtitkot képez. A mentelmi jog felfüggesztésére vonatkozó eljárás alatt a Legfőbb Ügyészség több alkalommal levélben tájékoztatott az ügy részleteiről. Az uniós szerveknek és a közösségi parlament elnökének küldött dokumentumok között volt nyilvános és államtitoknak minősülő megfogalmazásokat tartalmazó irat is. A minősítéssel ellátott tájékoztatókat a Legfőbb Ügyészség kizárólag a titkos ügyiratkezelés szabályait betartva továbbíthatta Brüsszelbe, így akik uniós részről betekintettek azokba, tisztában voltak azzal, a leírtak Magyarországon nemzeti minősített adatot képeznek.

A jobbikos politikussal szemben az Alkotmányvédelmi Hivatal 2014. április elején tett feljelentést, miután a polgári elhárítás figyelmét felkeltette, hogy a képviselő rendszeresen találkozik – konspiratív módon – orosz diplomatákkal, s havonta látogat Moszkvába. Kovács egy jelenleg is aktív, egykor a KGB-nek dolgozó ügynökkel kapcsolatos nyomozás során került a magyar szolgálatok látókörébe, amikor külföldi jelzést kaptak az orosz férfiról. A nyomozásról a főügyészség azt közölte, eljárásuk tárgya olyan bűncselekmény, amelynek büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés. Az EP elnöke júliusban jelentette be, a magyar hatóságok kérték Kovács  mentelmi jogának felfüggesztését. Január elején derült ki, hogy a magyar ügyészség által benyújtott bizonyítékok alapján az EP érintett testülete végül elegendő okot lát arra, hogy tárgyaljon az ügyben.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.