Kellemetlen meglepetés a kasszánál

Csaknem 422 ezer ember, a nyilatkozattételre kötelezett pénztártagok nagyjából húsz százaléka nem azonosította magát a kiszabott határidőig az önkéntes nyugdíj-, egészség-, illetve önsegélyező pénztáránál, így a pénzmosás megakadályozását célzó törvény értelmében számlájukat zárolták – nyilatkozta lapunknak Binder István, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője.

Hajdú
2015. 02. 02. 3:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A zárolás a gyakorlatban annyit jelent, hogy ameddig személyes irataival nem jelentkezik az ügyfél a pénztáránál, addig nem indíthat utalást számlájáról, az ott összegyűlt összeg azonban megmarad, s akár kamatozik is. Ha valaki elmulasztotta a január elsejei azonosítást, nem kell kétségbe esnie, mert a határidő nem jogvesztő, később bármikor megteheti azt.

A jegybank harmadik negyedéves adatai szerint az önkéntes nyugdíjpénztárak tagjai voltak a „leglustábbak”, 338 ezren felejtettek el megjelenni pénztáruknál. Részükről még érthető is a késlekedés, hiszen olyan a szabályozás, hogy sokan észre sem veszik a zárolást.

Befizetéseiket ugyanis gond nélkül jóváírják, a számlájukon lévő összeg hozamot termel, kifizetésre pedig csak a tízéves tagsági jogviszony után, és akkor is csak háromévente egyszer kerülhet sor, illetve a nyugdíjba vonulást követően. Így számukra elegendő egy ilyen kifizetés kérésekor azonosítaniuk magukat.

Az egészségpénztári tagok hamarabb rádöbbennek, ha elfelejtettek eleget tenni a törvény előírásainak. Sokan vannak, akik egészségkártyával szeretnének fizetni a gyógyszertárban, de nem tudnak, mert zárolták a számlájukat. Ez esetben érdemes áfás számlát kérni a termékről vagy szolgáltatásról, amely a pénztár nevére szól, de feltüntetik rajta a pénztártag nevét és pénztári azonosítóját is. Amikor pedig megkeresi a pénztárat az azonosítás céljából, nyújtsa be ezt a számlát is, így az egyéni számláról akadálytalanul ki lehet majd fizetni a számla ellenértékét a tagnak. Talán a napi használat miatt vannak sokkal kevesebben a feledékeny egészségpénztártagok: szeptember végéig a teljes taglétszámnak alig 8,2 százaléka, 84 ezer tag nem azonosította magát.

A legkevesebb feledékeny pénztártag az önsegélyező pénztáraknál van, mindössze 139-en nem keresték fel a pénztárukat. Igaz, arányaiban ez az összes tagnak több mint a tizenhárom százaléka.

Azt, hogy az év utolsó negyedében pontosan hányan fáradtak be pénztárukhoz, s azonosították magukat, egyelőre nem tudni, mert az azonosítás adatai csak később jutnak el a jegybankba. Binder István azonban felhívta a figyelmet, hogy a pénztáraktól származó információk szerint az év utolsó negyedében intenzíven folyt az átvilágítás, így lehetséges, hogy ma már nagyságrenddel kevesebb számlát nem tudnak használni tulajdonosai.

Azoknak, akik korábban elmulasztották ezt, a számlájuk zárolásához személyesen kell megjelenniük saját pénztárukban. Az ügyfél-átvilágítás során a tagoknak igazolniuk kell – személyi igazolványuk és lakcímkártyájuk bemutatásával – pénztáruknál a személyazonosságukat, és rögzítik az azonosító adataikat. Az előírások azokat a pénztártagokat érinthetik, akik 2013. július 1. előtt léptek be a pénztárba. A pénztártagoknak a kassza felkeresése előtt célszerű tájékozódniuk arról, hogy esetükben rendelkezésre állnak-e teljeskörűen az adatok. A pénztárak ugyanis már korábban elvégezhették az ügyfél-átvilágítást, vagy megkaphatták más szolgáltatóktól a szükséges információkat.

Az azonosítás több tízezer céget is érint, amelyek kafetériaelemként adják az önkéntes vagy az egészségbiztosítási hozzájárulást. Binder István, a jegybank felügyeleti szóvivője ezzel kapcsolatban a Vaol.hu portálnak korábban elmondta, hogy ha az azonosítást elmulasztották, az érintett cégek számlájáról nem lehet új megbízásokat, tranzakciókat indítani. A korábban adott megbízások, csoportos beszedések ugyanakkor érvényesek maradtak, ezeket végrehajtja a bank, csak újabb megbízást nem fogadhat el mindaddig, ameddig az érintett társaság valódi tulajdonosát nem azonosította. A szóvivő hozzátette: sok nyilatkozó számára elektronikusan is végbemehet ez az eljárás, ha a nyilatkozó egyértelműen azonosítható az online banki felületen. Mulasztás esetén ez sem jár szankciókkal, így az azonosítás bármikor elvégezhető utólag is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.