Észrevétlen felújítás a Széchenyiben

Tízmilliárdos program készült a fővárosi gyógyfürdők és strandok fejlesztésére.

2015. 04. 10. 3:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csak saját forrásra és közel egyharmad arányban hitelfelvételre alapoztuk azt a tízmilliárd forintos programot, amelynek alapján még az idén megkezdődhet az utóbbi 50-60 év legjelentősebb fürdőfejlesztése – nyilatkozta lapunknak Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója. Elmondta: konkrét ütemezési tervük is van, és a Széchenyi fürdő gépészeti berendezéseinek komplex cseréjével, felújításával már a nyáron megkezdik a munkát. – Kétmilliárd forintból az összes vezetéket, csövet, műszaki berendezést lecseréljük, a fűtést korszerűsítjük. Mindebből a városligeti szolgáltatást igénybe vevők, a fürdővendégek semmit sem érzékelhetnek majd a csaknem másfél évig tartó beruházási időszak alatt. Fél éven belül, várhatóan szeptemberben kezdődik az eddig nyári strandként működő zuglói Paskál egymilliárdos átalakítása. Csaknem tíz hónap alatt állandó, télen-nyáron nyitva tartó fürdővel bővül a fővárosi választék – hangsúlyozta a vezérigazgató. Szerinte bűn volt kihasználatlanul hagyni a földből itt feltörő 68 fokos vizet, amelyet természetesen fürdésre alkalmas hőmérsékletre kell hűteni a hidegebb évszakokban is. A legfiatalabb, 1988-ban épült strandon lesz kinti téli medence, s az új fürdőépületben kiépítenek tanmedencét, gyermekmedencét, s természetesen a ma már ebben a műfajban kihagyhatatlan termál-, valamint élménymedencét is. Jövő nyárra már megújulva fogadhatja a vendégeket a Paskál fürdő, amelynek bezárása vagy luxus japánfürdővé alakítása 2010 előtt egyaránt felvetődött.

Bezárták viszont még 2006-ban a pesterzsébeti jódos-sós fürdőt, amely a mai XX. kerületben egyedülálló hírnevet vívott ki magának a XX. század első felében. A csaknem egy évtizede pusztuló gyógyfürdő területét értékesíteni akarták, s ha ez sikerült volna, ma lakópark vagy bevásárlóközpont állna a helyén. A mostani tervek szerint 2018-ban 1,5 milliárdból újjáépítenék, visszaadnák a pesterzsébeti fürdő egykori fényét: gyógyrészleggel és egy élménystranddal gazdagodna Budapest.

Előtte azonban még két másik nagy fejlesztés is lesz: jövő ősszel indulhat a legendás hideg vizű csillaghegyi strand 1,4 milliárd forintosra becsült átépítése. A beruházással lezárulhat az a régóta tartó vita, amelynek során ugyancsak veszélybe került az elmúlt évtizedekben többször is gazdaságtalan fenntartásúnak ítélt fürdő. A strandon csak bunkerként emlegetett fürdőépületben, illetve mellette fedett 50 méteres uszodát, gyermekrészleget és élménymedencéket alakítanak ki. Csillaghegyen egyedülálló természeti körülmények között, összesen 13 hektárnyi területen valóban különleges élmény a fürdőzés.

A nemzetközi elismerések sorát besöprő Gellért fürdőbe egyre többen járnak: évente 10-15 százalékkal többen választják a létesítményt, mint az azt megelőző évben. A Gellért 2017-ben 1,3 milliárdból gépészetileg újulna meg, 2018-ban pedig 800 milliós fejlesztéssel bővülne. A jelenlegi uszodai kabinsor helyén épülne egy új élményfürdő. Az öltözőszekrényeknek természetesen új helyet jelölnek majd ki.

Szintén régóta vár felújításra a Király fürdő, ahol korábban török részvétel is szóba került a beruházásánál, de abból végül nem lett semmi. A gyógyfürdő teljes rekonstrukciója legkorábban 2019-ben kezdődhet el, és az 1,2 milliárdos fejlesztés keretéből egy télen is nyitott medence kiépítésére is lehetőség nyílhat.

A hagyományos nyári strandok, így a Római fürdő és a Pünkösdfürdő strand minden korábbi híresztelés ellenére megmaradnak. Az állami kézbe kerülő Dagály fürdőt a 2017-es vizes világbajnokság helyszínéül szánják, így fejlesztéséért ezután már a kormány lesz a felelős. A Palatinus fürdő fejlesztése is kormányzati támogatást igényel, így ebben a fejlesztési tervben nem szerepel.

Szőke László emlékeztetett: 2010-ben a BGYH Zrt.-t a tulajdonos főváros több mint 700 millió forintos összeggel mentette meg, azóta viszont támogatás nélkül is „szárnyalnak”. Azután, hogy a társaság visszavette az addig kiszervezett fürdők üzemeltetését, évről évre javult a gazdálkodása. Így 2011-ben már 50 milliós eredményt értek el, ami 2012-ben 100, 2013-ban 430, tavaly pedig 970 millióra nőtt, s már több fejlesztésre is futotta. A Rudas fürdő épületét részben uniós támogatással hozták rendbe, energetikai rendszerét korszerűsítették, saját forrásból, több mint egymilliárd forintból pedig új szárnnyal, wellnessrészleggel és új szolgáltatásokkal bővítették. A jogilag és gazdaságilag máig rendezetlen felújított Rác fürdő máig zárva tart, s a tulajdonrészét a BGYH Zrt. eladta a fővárosnak. Saját forrásból újult meg a ferencvárosi Dandár fürdő is: 2014-ben az épület homlokzatát és vizesblokkjait felújították, a pincében szaunát, gőzkamrát, merülő medencét és pihenőt, az udvari részen pedig két termálmedencét alakítottak ki. – Mindemellett bevezettük a fürdőlátogatóknak jelentős kedvezményt nyújtó Zsigmondy-klubkártyát, s mivel májusban lejár a régi, sok vitát kiváltó beléptetőrendszer szerződése, új közbeszerzést írtunk ki, amely eredményesen zárult. Míg az előző öt évben több mint 1,6 milliárdot fizettünk ki kevesebb szolgáltatásért, addig ezután a bővülő rendszert 630-650 millió forintért vehetjük igénybe 2020-ig – fűzte hozzá Szőke László.

Nemzetközi elismerések, végeláthatatlan bűnügyek

Alig több mint egy éve egy vezető spanyol hírportál összeállítást közölt, amely szerint a Gellért fürdő a világ öt legszebb uszodája között található. Nem sokkal korábban amerikai, brit és francia médiumok foglalkoztak kiemelten a budapesti gyógyfürdőkkel. Az idén januárban pedig a Széchenyi fürdő neve forgott a nagyvilágban, amikor a National Geographic fotópályázatán első helyen végzett a létesítményben készült fénykép. Ugyanakkor a 2010 előtti időszak magyar gyógyfürdős büntetőügyeinek eredményességére hazánk nem lehet büszke: hat évvel a történtek után a BRFK még mindig vizsgálja a beléptetőrendszer beszerzését, valamint a Rác fürdő beruházásához felvett állami hitel ügyét. A gyógyfürdők 2008-as kiszervezése ügyében pedig csak nemrégiben kezdődött a Fővárosi Törvényszéken a büntetőper.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.