Vita a kórházról szóló népszavazásról

Lobbiharc dönthet az új intézmény sorsáról · A főváros a jog szerint ki sem írhat referendumot a kérdésben.

2015. 04. 13. 4:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába támogatják Budapest vezetői, hogy Lipótmezőn épüljön fel az új állami szuperkórház, könnyen lehet, hogy a terv a politikán is átívelő lobbiharcok áldozata lesz. A Magyar Kórházszövetség szerint az ügy kérdései kifejezetten szakmaiak, népszavazást pedig a főváros ki sem írhat, hiszen hatásköréből már évekkel ezelőtt kivették ezt a lehetőséget.

Támogatom, ha a kormány népszavazást szeretne kiírni a Budapestre tervezett új állami kórházról, ugyanakkor annak lebonyolításában a fővárosnak nem lehet semmilyen szerepe – nyilatkozta lapunknak Tarlós István (Fidesz–KDNP). A főpolgármester emlékeztetett: kórházfenntartói feladataikat az állam 2012-ben teljes egészében átvette, az önkormányzat pedig a törvény értelmében csak a saját hatáskörébe tartozó kérdésekben írhat ki népszavazást.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt csütörtökön hangoztatta: „A döntésbe be kell vonni a főpolgármestert és a Fővárosi Közgyűlést, de náluk is fontosabb megkérdezni a fővárosi választópolgárokat.”
Mint arról lapunk beszámolt, a főpolgármester és több kerületi polgármester egyetértett abban, hogy ha épül új állami kórház, azt mindenképpen Budán, a Lipótmező és a jelenlegi Szent János Kórház tengelyében kell kijelölni. Budapest vezető önkormányzati politikusai éppen Lázár János másfél héttel ezelőtti „konzultációs” felkérésére tárgyaltak a kérdésről. Szerintük az egykori Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) és 40 hektáros területe ideális helyszín. Felvetődött, hogy a lepusztult állapotú Szent János Kórházat is felújítsák, s az is, hogy tartsanak közvélemény-kutatást.

– Átfogó szakmai kérdés – közölte tömören lapunk kérdésére a leendő új fővárosi kórház helyszínéről Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke. Elmondta: még nem kaptak hivatalos felkérést a véleménynyilvánításra. Ugyanakkor szerinte ahhoz, hogy végül a politika meghozza a döntést, három fő területet kell megvizsgálni. – Az új, 1000-1500 ágyas sürgősségi kórház helyszínének kiválasztásánál egyrészt városrendezési, városfejlesztési, logisztikai és közlekedési szempontokat kell figyelembe venni. Ugyanilyen fontos a jó szakmai környezet, amely jelentős részben meglévő alapokon nyugszik – hangsúlyozta Velkey György.

A kórház 30-40 milliárd forintosra becsült beruházásáról Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériuma egészségügyért felelős államtitkára a NOL.hu-nak a napokban azt mondta: már meg is határozták az új intézmény szakmai struktúráját, és 15 helyszínt javasoltak, köztük a Lipótmezőt is. A Magyar Hírlap szombati számában viszont Pesti Imre fideszes parlamenti képviselő éppen a volt OPNI ellen lobbizott, akárcsak a minap Horváth Csaba MSZP-s fővárosi képviselő. Szerintük Lipótmező alkalmatlan, drága, és rossz a megközelíthetősége.

Ezeket a kifogásokat azonban lapunknak cáfolta Láng Zsolt (Fidesz–KDNP), a II. kerület polgármestere. Kiemelte: az önkormányzat 2010 előtt megmentette az OPNI-t a privatizációtól, majd később egyhangúlag döntöttek: a terület a jövőben is csak egészségügyi célra hasznosítható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.