A gonosztól a jóig

Philip Zimbardo, a világhírű szociálpszichológus Budapesten is letette a névjegyét.

Makrai Sonja
2015. 06. 09. 14:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy jó kedélyű, joviális idős úr funky zenére táncoltatja közönségét mosolyt csalva az arcukra. Philip Zimbardo professzor kezdte így hét végi előadását a Brain Bar Budapest inspirációs fesztiválon az Akvárium Klubban. Épp ez az alapja Zimbardo Heroic Imagination Project (Hősies elképzelés projekt) névre keresztelt módszertanának. A hétköznapi hősiesség, hogy keressük azokat a helyzeteket az életünkben, amikor másokkal jót tehetünk.

Hosszú út vezetett odáig, amíg a nyolcvankét éves tudós a gonosztól eljutott a jóig.

New Yorkban, a bronxi gettóban nőtt fel szicíliai bevándorlók gyermekeként, és azt látta maga körül, hogy a felnőttek arra kényszerítik a kicsiket, hogy lopjanak, hazudjanak, rosszat tegyenek – pénzért. Felnőttként ennek az okára kísérelt meg tudományos magyarázatot találni. Éveket töltött azzal, hogy megpróbálja megérteni a gonosz működését. Hatással volt rá Stanley Milgram botrányos fogadtatású, az engedelmeskedést vizsgáló kísérlete. A „tanárnak” kijelölt kísérleti személyeket arra utasították – többségében sikerrel –, hogy egyre erősebb áramütéseket adjanak a „hibázó tanulóknak”. (Valójában a megbüntetett személyek csak eljátszották, hogy áramütést kapnak.) Milgram akkor arra a felvetésre próbált választ kapni, hogy a holokauszt ismét megtörténhet-e. A válasz egyértelmű igen volt.

Zimbardo hírhedt stanfordi börtönkísérletében még Milgram kegyetlenségét is felülmúlta. Arra kereste a választ, hogy miként lehet, hogy jó emberek is képesek kegyetlen lényekké, dühöngő őrültekké válni külső körülmények hatására. Mindezt ő maga is testközelből tapasztalta meg, hiszen nem csupán kutatóként vett részt a kísérletben, hanem önmagát tette meg főfelügyelőnek. Saját bevallása szerint nem volt képes tárgyilagos megfigyelőként viselkedni a kísérlet során. A pszichológus mindent megtett azért, hogy a rabokat megfossza a személyiségüktől: hálóingbe és gumiszandálba öltöztették őket, arcukat csuklyával fedték be, a börtönőröket viszont egyenruhával, botokkal és foncsorozott napszemüvegekkel szerelte fel, hogy ezzel is megerősítse felsőbbrendűségérzetüket.

Zimbardo éppen ekkor talált rá az egyik legnagyobb hősére: ekkoriban randevúzott egy egyetemi hallgatótársával, Christina Maslachhal, aki megrendülten szemlélte a börtönkísérletet. Ő volt az, aki felnyitotta Zimbardo szemét, az ő unszolására fejezte be idő előtt a kutatást. Masclach és Zimbardo azóta boldog házasságban élnek, két gyermeket neveltek fel.

A professzor ez után élesen megváltoztatta nézőpontját. Egy jóval komplikáltabb kérdéskörrel kezdett foglalkozni: miként lehet, hogy az emberek jót cselekedjenek, elengedjék a negatív szemléletmódot.
A Brain Bar Budapesten elmondta, hogy a felesége mellett két másik nő – Rosa Parks, afroamerikai polgárjogi aktivista, az amerikai feketék polgárjogi mozgalmának egyik vezéralakja mellett Irena Sendler lengyel katolikus szociális munkás hatására értékelte át az életét. Utóbbi a társaival együtt 2500 zsidó gyereket mentett ki a varsói gettóból.

Zimbardo évek óta azon dolgozik, hogy megtanítsa az embereknek, miként legyenek a hétköznapokban hősök. Egy dicsérettel vagy csupán csak egy mosollyal. A Hősies elképzelés projekt nevezhető akár pedagógiai forradalomnak is, világmegváltó tervnek. Ezt alkalmazza a Halácsy Péter és Orosz Györgyi által Magyarországon elindított Hősök tere kezdeményezés, amelyben aktív tevékenységet folytat az amerikai professzor is. A Brain Bar Budapesten nyilvánvalóvá vált: őszintén szeretné, ha megváltozna a magyarok gondolkodásmódja, levetkőznénk a történelmi tapasztalatok miatt belénk égett pesszimizmust, az állandó kétkedést.

A szociálpszichológus szerint ehhez elengedhetetlen megtalálni az egyensúlyt saját időperspektívánkban. Azzal szemben, hogy megragadnánk a múlt emlékei között, élvezzük ki a jelen pillanatait, de törekedjünk a jövő szebbé, teljesebbé tételére is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.