Nem tiltakoznának a kerítés ellen

Olasz, osztrák vagy német rendszámú furgonokra magyar és osztrák autópálya-matricát is vásárolnak az embercsempészek.

Munkatársainktól
2015. 06. 15. 4:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét emelkedik a tiltott határátlépők száma, bár még nem éri el az év eleji nagyságrendet, amikor naponta körülbelül ezer migránst fogtak el a rendőrök a határ közelében. Az elmúlt héten csak Csongrád megyében mindennap körülbelül háromszáz határsértőt fogtak el a rendőrök, a Police.hu-n közzétett adatok szerint országosan ez a szám átlagosan 400 és 500 között volt. Az év eleje óta jelentősen megváltozott viszont a menekültek nemzetiségi összetétele: az utóbbi időben egyáltalán nem volt közöttük koszovói, míg januárban az ezerből mindennap 800-900 onnan érkezett. Azóta főként szíriai, iraki, pakisztáni, afgán, szomáliai és nigériai állampolgárok lépik át a határt illegálisan.

A migránsok többsége azért a Csongrád megyei útvonalat választja, mert itt a legegyszerűbb belépni Magyarország területére. Szlovénia felől magas hegyet kellene megmászni, Horvátország felől pedig a Dráva zárja le az utat. A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint emellett a délszláv háború idején a határ mentén rengeteg aknát tettek le.

Csongrád megyénél azonban a legnagyobb akadály egy nagyjából másfél méter széles patak. A határsértők többsége Ásotthalom környékén lépi át a határt. A gyakorlatban ez úgy működik, hogy a menekülteket Szabadka környékén összegyűjtik, teherautókkal, mikrobuszokkal nagyobb csoportokban elviszik őket a határ közelébe, ahol úgynevezett sétáltatók kísérik át őket a határon. Szeged térségében aztán egy másik jármű várja őket. A rendőrök tapasztalatai szerint olasz, osztrák vagy német rendszámú autók, furgonok ezek, amelyekre magyar és osztrák autópálya-matricát is vásárolnak az embercsempészek. Ha szerencséjük van, Ásotthalomtól megállás nélkül néhány óra alatt Bécsbe érhetnek.

Juhász-Bóka László alezredes, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság migrációs ügyek osztályának vezetője egy tavasszal tartott konferencián azt mondta: Szabadkán és környékén valamilyen módon jóformán mindenki kötődik a migrációhoz, az ott élők mindegyike vagy kiszolgálja, vagy szállásolja, vagy szállítja a menekülteket. Az alezredes szerint hazánk schengeni csatlakozása előtt Győr töltötte be ugyanezt a szerepet.

Ásotthalom polgármestere, Toroczkai László lapunknak elmondta: az elmúlt időszakban annyiban javult a helyzet a településen, hogy már nincsenek koszovói bevándorlók. Az Afrikából és Ázsiából érkező migránsok viszont pontosan ugyanannyian vannak, mint korábban. A polgármester szerint a négyezer fős település lakói leginkább a különböző járványoktól tartanak, ezzel kapcsolatban viszont nemhogy védelmet, de információt sem kapnak.

– Tavaly decemberben egy lakossági fórumon a rendőrség illetékes munkatársa azzal intézte el az erre vonatkozó kérdéseket, hogy nem kell ölelgetni és csókolgatni a határsértőket – mondta Toroczkai, hozzátéve: ez a cinizmus magasiskolája. Szerinte egyébként a rendőrök csak azokat a határsértőket fogják el, akik maguk is ezt akarják. A határzárra vonatkozó kérdésre a polgármester azt mondta: ő vetette föl először, hogy kerítéssel vagy fallal le kellene zárni a határt. – Ezt Bulgária és Spanyolország is megtette, tehát az nem magyarázat, hogy az Európai Unió miatt politikai okokból ez a megoldás nem lehetséges – véli a polgármester.

Bár nem akkora, de Csongrád megye mellett Bács-Kiskunban is nagy a nyomás. A határőrség napi, heti rendszerességgel tartóztat fel olyan embereket, akik illegálisan akarnak az unió területére bejutni. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányságot azonban hiába kérdeztük arról, hogy ebben az évben hányan követtek el tiltott határátlépést: a törvényes határidőt – 15 napot – betartva válaszolnak.

A hatóság honlapján azonban alkalmanként közölnek adatokat, így például szombaton Sopronban és Győrben a vasútállomáson, illetve a vonaton kaptak el 44 határsértőt, akiknek úti céljuk Németország lett volna. Volt köztük afgán, szír, algériai, líbiai, mongol, iráni és dominikai is. Ők feltehetően szintén a déli határon keresztül érkeztek hazánkba, s jutottak el Nyugat-Magyarországra.

Ezzel együtt csak Bács-Kiskunban alig két nap alatt – múlt szerdán és csütörtökön – 66 embert kapcsoltak le, közülük 58-an azonnal menekültkérelmet nyújtottak be. A rendőrség a múlt héten még egy áprilisi eset kapcsán két szerb és két szlovén embercsempész ellen indított nyomozást is befejezett, de aznap egy montenegrói férfit is elkaptak, aki 15 embert akart a becsempészni az országba.

A megye déli településein ezért már megszokott a látvány: idegen emberek róják a falvak útjait, miközben a rendőrség is folyamatosan cirkál és tartóztatja fel őket.

– Most enyhébb a roham, kicsit talán csendesedett a dolog – mondta Madaras polgármestere, Juhász István. A település közigazgatási határa egybeesik a szerb határral, a község központja alig négy kilométerre van attól. – Különösebben nem zavarnak minket, látjuk őket, ha bejönnek a faluba, megszoktuk már, hogy idegenek vannak itt, viszont miattuk sok a határőr és a rendőr, ami nagyobb biztonságérzetet ad – mondta a polgármester. Hozzátette: még nem okoztak gondot, de azért a madarasiakban ott motoszkál a félelem, mi van, ha betörnek hozzájuk, mert nincs pénzük élelemre. Madaras vezetője szerint azonban ezek az emberek nem akarnak mást, mint átmenni a falun, tovább Nyugat-Európa felé.

– Ebben segítenek nekik az embercsempészek, akik néha hatalmas terepjárókkal száguldoznak végig a településen – tette hozzá. Juhász István megjegyezte, éppen ezen a télen kapcsoltak le a falubeliek segítségével egy nagyobb bandát a rendőrök, ezért is kicsit nyugalmasabb most a helyzet.

A kormány azt fontolgatja, akár le is zárhatja a déli határt fizikai akadályokkal, s bár ezt nem mondták ki, de a szögesdrót lehetne ennek az egyik eszköze. – Ez nem lenne butaság – reagált Juhász István. – Azokat biztosan nem zavarná, akik eddig is törvényes úton közlekedtek, valamint a gazdákat sem. A madarasai önkormányzat egyébként abban is segít a határrendészetnek, hogy a határ mentén található nyomsávot karbantartja, rendszeresen traktorral elsimítgatják, hogy látni lehessen: merre mennek a bevándorlók.

A Madarastól nem messze fekvő Kelebia szintén hasonló cipőben jár; a település a trianoni békediktátum miatt került a határra, alig öt kilométerre található Szabadkától. A község első embere Maczkó József szerint nagyon nehéz kérdés, hogy fizikailag is lezárják a határt.

– Jogos az a politikai igény, hogy határozottabb lépéseket tegyenek. Az ország érdekei azt kívánják, hogy meg kell fékezni valamilyen módon a bevándorlást, de a szerb oldalon is aktívabban kellene intézkedni – mondta a polgármester. – Kelebiában ugyanakkor nem érezzük ennek a hátrányát, csak azt tapasztaljuk, hogy nagy a forgalom. A szögesdrót rossz tapasztalatokat idéz, de ha nincs más, akkor ez is egy megoldás. A problémát a gyökerénél kellene kezelni.

A Bács-Kiskunnal szomszédos Baranya megyében viszont szinte nincs határsértés. Ebben az évben ugyanis még nem kellett intézkedniük a határőröknek, tavaly is mindössze két személy ellen indult eljárás embercsempészés miatt, és csupán nyolcan akartak bejutni az országba illegálisan.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.