Tarlós: Nem lehet tovább szórakozni!

„Fel kell hagyni a politikai haszonszerzés vágyára épülő felelőtlen bosszúkoncepciókkal” – mondta a főpolgármester.

MTI
2015. 06. 09. 11:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem lehet tovább szórakozni!” – fogalmazott Tarlós István, kiemelve: „fel kell hagyni a politikai haszonszerzés vágyára épülő felelőtlen bosszúkoncepciókkal”. A Duna nagyjából 29 kilométeres fővárosi nyomvonalán a partszakaszokat több helyen fel kell újítani, illetve meg kell erősíteni. A csillaghegyi öblözet árvízvédelmét pedig meg kell valósítani, mert ez az ott élők biztonságának alapvető feltétele – mondta.

A főpolgármester közlése szerint húsz évig azért nem történhetett semmi a Duna-partokkal, mert szétforgácsolódott az akarat és az erőforrások. Ezért is fontos, hogy már központi, fővárosi kezelésbe került a Duna budapesti partszakaszainak kezelése.

Tarlós István felidézte: Budapesten a Duna vízszintje az elmúlt 15 évben négyszer is meghaladta a 8 métert. A sorozatos rekordokat meghaladó árhullámok eddig sem emberéleteket nem követeltek, sem tartós környezeti károkat nem okoztak, de – tette hozzá – „nem bízhatunk abban”, hogy a két évvel ezelőtti árvíz nem ismétlődik meg.

Dénes Miklós, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara (BPMK) vízgazdálkodási szakcsoportjának vezetője felidézte: 2013. június 9-én este 10 és másnap hajnali 2 óra között Budapesten 891 centiméteren tetőzött a Duna, 31 centiméterrel meghaladta az addigi (2006-os) rekordot. Ez az új árvízszint feladatot adott a szakmának és a politikusoknak egyaránt.

A fővárosi vizek és vízpartok rendezése érdekében a főváros tavaly megállapodást kötött a kamarával. Kassai Ferenc, a BPMK elnöke azt hangsúlyozta: a főváros fenntartható fejlődéséhez innovatív módszerekre, s a gazdaságossági és a biztonsági szempontok figyelembevételével mérnöki gondolkodásra van szükség.

Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium (BM) közfoglalkoztatásért és vízügyért felelős helyettes államtitkára előadásában kiemelte: az árvízvédelmi és vízgazdálkodási intézkedéseket nemzeti és nemzetközi szinten is össze kell hangolni. Elmondta, több uniós vízügyi irányelv megvalósításában is komoly előrelépést ért el Magyarország: vízgyűjtő-gazdálkodási, árvízi kockázatkezelési terveket készítettek. Emellett új mértékadó árvízszinteket határoztak meg, felmérték a vízparti területeket, a fővárosban és országszerte egyaránt.

A BPMK és fővárosi önkormányzat által közösen szervezett vízgazdálkodási és vízépítési szakmai napon Palkó György, a Fővárosi Csatornázási Művek vezérigazgatója Budapest árvízi védekezésének súlyponti helyeit mutatta be. Kiemelt fontosságúnak nevezte például az észak-budai térségben a Királyok útja, az Aranyhegyi-patak, a Gázgyári terület és az óbudai HÉV védelmét, de kitért a Víziváros problémájára is. Közép-Budán a Bem rakpartot, a Batthyány teret és a Bem teret, míg az észak-pesti térségben a Rév utcai töltést, a Komp utcai árvízvédelmi falat és a Váci úti védvonalat emelte ki árvízvédelmi szempontból súlyponti területként. Palkó György külön említette továbbá a Margitsziget is, ahol jelenleg nincs árvízvédelmi vonal, de az albertfalvai töltés és a Dagály strand környékére is felhívta a vízügyi, árvízi szakemberek figyelmét.

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) Környezeti Fenntarthatósági Igazgatóságának vezetője is kiemelte, hogy az utóbbi években világszerte számos vizes jellegű katasztrófa történt. Ezek mellett viszont egyre nagyobb a légszennyezettség is, nagy problémát jelent továbbá a túlnépesedés, az ennek nyomán megnövekedett vízhasználat és a hőmérséklet emelkedése. Utóbbi kapcsán a KEH igazgatója kitért arra is, hogy az egyre gyakoribbá váló hőhullámok is komoly egészségügyi kockázatot jelentenek.

A klímaváltozásnak minden országra hatása van – szögezte le Kőrösi Csaba, aki szerint ahhoz, hogy a 21. század élhetőbb legyen, fel kell emelni a hangjukat. Elmondta: hétfőn a G7-es országok vezetői is csatlakoztak Áder János környezet- és klímavédelmi felhívásához.

Az államfő Élő bolygónk elnevezésű akciójához Budapest főpolgármestere május végén csatlakozott. Tarlós István ezzel kapcsolatban a konferencián azt mondta: az ENSZ jelentései szerint a jövőben még gyakoribbá válhatnak a szélsőséges időjárási körülmények. Szerinte ezért is fontos Áder János felhívása, amely azt jelenti: a klímaváltozás elleni küzdelem már nemcsak a környezetvédők, hanem mindenki feladata.

Kőrösi Csaba a konferencia valamennyi résztvevőjének figyelmébe ajánlotta az államfő klímavédelmi felhívását, amelynek részleteiről tájékozódni lehet a www.elobolygonk.hu oldalon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.