„Egyesek saját magukat kerítik el, nem Szerbiát”

Aleksandar Vucic kiemelte: Szerbia nyitott ország, szinte nincsenek is határai.

MTI
2015. 07. 14. 12:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A politikus a szerbiai közszolgálatai televízió beszámolója szerint kiemelte, hogy országa illően viselkedik ebben a helyzetben, és nem szeretne rontani a szerb–magyar kapcsolatokon. „Mindenki csak a saját lépései miatt szégyenkezhet, másokéi miatt nem” – jelentette ki a szerb miniszterelnök.

Leszögezte: Szerbia nyitott ország, szinte nincsenek is határai. „Szerbia biztonságos ország Németország és más európai államok szerint is” – fogalmazott Aleksandar Vucic, majd hozzáfűzte, hogy a bevándorlókkal a nyugat-balkáni országban a lehető legjobban bánnak.

A Vecernje Novosti vasárnapi információi szerint az idén mintegy 45 ezren fejezték ki szándékukat, hogy menedéket kérnének Szerbiában, a hivatalos kérelmet azonban csupán 388-an adták át. Nebojsa Stefanovic szerb belügyminiszter a számok tükrében úgy fogalmazott: ez is azt bizonyítja, hogy Szerbia csak tranzitországnak számít.

Amikor a migránsokat a szerb rendőrség igazoltatja, kiállít számukra egy igazolást, amellyel 72 órán át szabadon mozoghatnak az országban, ezt az időt pedig a legtöbben arra használják, hogy eljussanak a szerb–magyar határra, illetve hogy átjussanak azon.

Többféle technológiával építik a magyar–szerb határon a mintakerítést, amelynek előkészítését hétfőn kezdték el.

Nagy László, az alapanyagokat előkészítő BV Holding Kft. ügyvezető igazgatója kedden a helyszínen azt mondta: a különféle technológiákat kipróbálva azt vizsgálják, hogy melyik megépítése lesz a legalkalmasabb a teljes, 175 kilométeres szakaszon.

Tájékoztatása szerint az alapanyagokat a BV, a büntetés-végrehajtási gazdasági társaságok vállalatcsoportja állítja elő, az építést pedig a honvédség végzi. Jelenleg a büntetés-végrehajtás a dunaújvárosi Acélszerkezet Kft. segítségével készíti elő a szükséges alapanyagokat, melyeket kedden leszállítottak a mintakerítés építésének helyszínére. Innentől kezdve a honvédség veszi át a munkát.

A kerítés három méter magas lesz, felül és alul is pengés drót (NATO-drót) fut majd – sorolta az ügyvezető.

Péntekig három verziót építenek ki 150 méteren. Az első 25 méteren fa oszlopok lesznek majd, és erre kerül a kerítés. Aztán 125 méteren fém oszlopos technológiát alkalmaznak, mely egy részén betonalap készül. Másik részén az oszlopokat cölöpverővel helyezik el. Az oszlopokat 2,5 méterenként telepítik, a határvonaltól 2,5 és 10 méter közötti sávban.

A mintakerítés még a héten elkészül, a teljes 175 kilométert november 30-ig építik meg – tette hozzá Nagy László.

A bevándorlók ellátásában az állam számíthat a Karitatív Tanács tagjaira, számíthat a segélyszervezetek készleteire – mondta Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója az M1-en.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága pénteken közleményében kérte a Karitatív Tanács tagjainak együttműködését a Magyarországra érkező bevándorlók humanitárius megsegítése érdekében.


Écsy Gábor a műsorban elmondta: hétfőn a minisztériummal történt egyeztetés során a hat nagy karitatív szervezet – a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet – közösen felmérte a rendelkezésre álló készleteit annak érdekében, hogy a hatóságok jelzése esetén koordináltan tudják eljuttatni adományaikat a megfelelő helyre.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.