Kósa: 160 ezren is lehetnek év végére az illegális határátlépők

Aggályosnak nevezte, hogy Görögországba nem küldhetők vissza.

MTI
2015. 07. 14. 21:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kósa Lajos közlése szerint kedden az illegális bevándorlók száma meghaladta a 80 ezret. Mint mondta, minden jel arra utal, hogy sokan szervezett embercsempészek segítségével indulnak útnak, ők 3-6 ezer dollár közötti összeget fizetnek azért, hogy a jobb élet reményében zömében Ausztriában, Németországban vagy a skandináv államokban telepedhessenek le. Hozzátette: akiknek valóban politikai menedékjogra van szükségük, azok ebből az összegből akár repülővel is érkezhetnének.

Arról is beszélt, hogy a migránsok hiába kapnak Görögországban a schengeni térségbe történő belépésről okmányt, azt gyakran megsemmisítik. Nehezíti a helyzetet az is, hogy az Európai Unió több tagállama nem biztonságos országnak minősítette Görögországot, ahová így ezekből az országokból a migránsok nem küldhetők vissza.

Védelmet és segítséget kell nyújtani azoknak, akik az erőszak elől menekülnek, menedéket keresnek vagy más tekintetben nagyon sérülékeny emberek, mint például az embercsempészek áldozatai és a szülők nélküli gyerekek – hangsúlyozta az amerikai külügyminisztérium népesség-, menekült- és migrációügyi államtitkár-helyettese Washingtonból.

A tisztviselőt a Vatikáni Rádió tudósítója kérdezte arról, hogy mi a véleménye a 175 kilométeres magyar–szerb határszakaszon építendő kerítésről és a magyar migrációs helyzetről. Anne Richard azt mondta, az Egyesült Államok azt szorgalmazza, hogy Magyarország és Szerbia folytassa az együttműködést a határőrizet kérdésében, valamint a megnövekedett számú migránsok kezelésében. „Sürgetjük, hogy bármilyen új lépés legyen összhangban a nemzetközi kötelezettségekkel” – emelte ki az államtitkár-helyettes a sajtótájékoztatón, amelynek szövegét a budapesti amerikai nagykövetség juttatta el az MTI-nek.

Anne Richard azt mondta, hogy ezeknek a lépéseknek tiszteletben kell tartaniuk az emberi jogokat, védelmet és segítséget kell biztosítaniuk a menekülteknek. Minden migráns – függetlenül bevándorlási státusától – humánus és tisztességes elbánást érdemel, és hozzáférést a menedékjogi eljáráshoz – jegyezte meg az amerikai külügyminisztérium képviselője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.