Százmilliókat lopnak el online

Internetes és mobiltelefonos csatornákon keresztül szerezték meg a legtöbb pénzt.

Sütő Dániel
2015. 07. 14. 5:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tavalyi év utolsó negyedévében 8 895 945 bankkártya volt forgalomban Magyarországon, a hazai pénzforgalmi szolgáltatók által vezetett fizetési számlák száma pedig a 2014. december 31-i állás szerint 10 415 143 volt, ebből 9 410 163 számla tartozott természetes személyekhez. Ezekhez a számokhoz képest elenyésző a hazai kibocsátású fizetési kártyákkal itthon és külföldön elkövetett visszaélések száma, amely 2014-ben 16 906 volt. A közel 17 ezer visszaéléssel több mint 580 millió forintnyi kárt okoztak az elkövetők.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján elérhető statisztikai adatok szerint a visszaélések túlnyomó többségében, több mint 14 ezer esetben, a bűncselekményeket nem belföldi, hanem a határon átnyúló pénzforgalomban követték el. A legnagyobb kárt tavaly az internetes vásárlások, postai és telefonos megrendelések útján okozták az elkövetők. A „bankkártya-virtuózok” majdnem 300 millió forinttal rövidítették meg ezeken a csatornákon keresztül a számlatulajdonosokat. De a kártyahamisítók sem tétlenkedtek: 2014-ben 3247 esetet számolt össze az MNB, ezek nyomán megközelítőleg 171 millió forint kár keletkezett.

Az Erste Group egy tavalyi nemzetközi kutatása szerint Magyarországon az ügyfelek csaknem 40 százaléka intézi pénzügyeit az interneten keresztül, a többség főként bankfióki pénztárakban, ATM-eken és bankfióki tanácsadóknál teszi ezt meg. A trend ettől függetlenül egyértelmű: az elektronikus csatornák szerepe dinamikusan nő. Ennek megfelelően a visszaélések száma is növekszik, az ezekkel kapcsolatos statisztikákat az MNB külön adatbázisban összesíti.

Az elektronikus pénzforgalomban bekövetkezett sikeres visszaélések száma 2014-ben 49 volt, értéke pedig 1,188 milliárd forint. A statisztika azt mutatja, hogy 2015 első három hónapjában már 65 esetet számoltak össze, ekkor mintegy 300 millió forint került illetéktelenekhez. Viszonyításképpen: 2013-ban 64 eset során 526 millió forintot zsákmányoltak az elkövetők.

Érdekesség, hogy az MNB szerint az elektronikus pénzforgalomhoz kötődően csak az internetes és mobiltelefonos csatornákon keresztül elkövetett sikeres visszaélések értéke 2014 utolsó három hónapjában majdnem egymilliárd forintra rúgott. 2014-ben 1,156 milliárd forinthoz jutottak így illetéktelenek. Ami döbbenetes: ehhez a rengeteg pénzhez csak 12 próbálkozásra volt szükségük az elkövetőknek, az MNB adatai szerint ennyi, interneten és mobiltelefonos csatornákon keresztül elkövetett sikeres visszaélés történt tavaly.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.