Védenék a gyerekeket a zajszennyezéstől

Az Akadémia a szaktárcával együttműködve jogszabályt dolgozna ki a hangerősítés szabályozására.

Székely Fruzsina
2015. 07. 15. 4:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre erősebb zajterhelésnek vannak kitéve a gyermekek, fiatalok. A hétköznapi hangos zaj káros hatása közismert, azonban a gyermekműsorok és rendezvények veszélyesen növekvő hangerősítésének ártalmas következményeivel a legtöbb ember nincs tisztában.

– Szakemberek mérései szerint számos gyermekrendezvényen a hangnyomási szint csúcsértéke a 117 decibelt is elérte, amely már mindenképp káros a gyermekek hallására – tájékoztatta lapunkat Vicsi Klára, az MTA AOB vezetője. Elmondta, a zajban „szocializált” szülők és nevelők már maguk sem veszik észre ezt a környezeti ártalmat, gyermekeiket nem óvják. Pedig a gyermekrendezvényeken felhangzó, nagy hangerővel sugárzott zene korai halláskárosodást okozhat. A gyermeket érő zajnak egyéb ártó hatása is ismeretes: figyelemzavar, tanulási zavar, magatartási eltérés, a keringést és az emésztést érintő megbetegedés. A korai halláskárosodás rontja az életminőséget, korlátozza a mindennapi életvitelt, sőt visszafordíthatatlan problémákat okozhat.

– Ennek ellenére az egyre terjedő és veszélyesen növekvő hangerősítés visszafogására jelenleg semmilyen szabályozás nincs hazánkban, de még figyelemfelhívó információ sem jelenik meg sehol. Az MTA AOB a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal karöltve dolgozta ki stratégiáját a gyermekrendezvények növekvő zenei hangerejének visszafogására – ismertette az MTA AOB vezetője. A végső cél az Emberi Erőforrások Minisztériumával együttműködve egy jogszabály megalkotása a gyermekrendezvények hangerősítésének szabályozása céljából a gyermekek hallásvédelme érdekében.

A jogszabálytervezet kötelezővé tenné minden gyerekműsor szolgáltatójának a műsor előzetes besorolását a megadott hangerősségi kategóriák szerint. A szolgáltató erről a hallgatóságot előre köteles lenne tájékoztatni minden megjelenő anyagon, dokumentumon (honlap, műsorismertető, plakát), valamint a jegyen címkeszerűen, ahol a kategóriák veszélyességi jellemzői is fel vannak tüntetve. Így a gyerekek, szülők előre tájékozódhatnának arról, hogy az általuk meglátogatni kívánt eseményen várhatóan milyen nagy zajterhelést kapnak.

– Fontos felhívni a szülők figyelmét arra, mekkora a hangnyomásszint, és ez mekkora mértékű halláskárosodáshoz vezethet, függően attól, mennyi ideig van kitéve a gyerek a hanghatásnak – mondta Vicsi Klára. Hozzátette: sokan azért nem veszik komolyan a problémát, mert többnyire hosszabb távon jelentkező káros hatásról van szó.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.