Fontos változásokkal kezdődik az új tanév

Néhány százalékkal újra emelkedik a pedagógusok bére, és hamarosan elkészül a tanári etikai kódex is.

Csókás Adrienn
2015. 08. 31. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több mint egymillió diáknak kezdődik meg az iskola szeptember 1-jén. A pedagógusoknak és a diákoknak ezúttal is több változáshoz kell alkalmazkodni, ezek közül az egyik legfontosabb, hogy mostantól az általános és a középiskolák összes évfolyamán kötelező lesz a mindennapos testnevelés, vagyis 1,173 millió gyermek napi sportolását kell megoldani. Az intézkedés kiteljesítése vélhetőleg komoly szervezést igényel majd az iskolákban, mivel a tornaterem-bővítési beruházások ellenére sok helyen még mindig nincs elég mozgásra alkalmas helyiség.

A felmenő rendszerű bevezetés miatt többeket érintenek a 2013-ban indított, új kerettantervek: mostantól az 1–3., 5–7. és 9–11. évfolyamon is ezek alapján kell tanítani. Hasonló a helyzet a tankönyvellátás terén: a tavalyinál többen, immár három évfolyam, az 1–3. osztály kapja ingyen a könyvcsomagokat, amellett, hogy a felsőbb évfolyamokon megmaradnak a rászorultsági alapú kedvezmények. A Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár szerint ezúttal nem lesz gond a kiszállítással, mert az iskolák háromnegyedébe már eljuttatták a tankönyveket, amelyeket majd csak szeptember 15-ig kell kifizetniük a családoknak. A tankönyvcsomagok átlagára 12 ezer forint, de a tanévkezdés anyagi nehézségeihez a dolgozó szülők támogatást vehetnek igénybe: a munkáltatótól igényelhető segítség a minimálbér maximum 30 százaléka lehet, vagyis nem haladhatja meg a 31 500 forintot, és csak utalvány formájában kaphatják meg a szülők. A rászorulók beiskolázásának megkönnyítésére az ökumenikusok is akciót indítottak, a 1353-as telefonszámon 250 forinttal lehet hozzájárulni a gyerekek tanszereinek megvásárlásához.

A szakképző iskolák nyári fenntartóváltása nyomán több mint 300 iskola új irányítás alatt kezdi meg a tanévet: ők mostantól a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) helyett a Nemzetgazdasági Minisztérium fennhatósága alá tartoznak, és a várakozások szerint visszakapnak némi gazdálkodási önállóságot is.

Az idei tanévkezdésnél is rendőrök, illetve polgárőrök segítik a közlekedést szeptember 1-től az iskolák környékén – közölte az Országos Balesetmegelőzési Bizottság főtitkára hétfőn az M1 műsorában.

 

Kiss Csaba hangsúlyozta: különösen a közlekedésbiztonsági szempontból veszélyesebb helyen elhelyezkedő iskoláknál irányítják a forgalmat, segítik a gyermekek közlekedését a rendőrök szeptember végéig reggel, illetve a tanítás befejezésekor.

Ugyancsak változás lesz az iskolai menzákon: várhatóan kevesebb lesz az egészségtelen, zsíros és túlfűszerezett étel, lejárt ugyanis a közétkeztetési reform bevezetésére adott türelmi idő, tehát az intézmények szeptembertől kötelesek alkalmazni a szigorú előírásokat. Szeptember 1-jétől ráadásul kiterjesztik az ingyenes gyermekétkeztetést, így az óvodások, bölcsődések közel 90 százaléka térítésmentesen ehet. Az új szabályok szerint ingyenességre jogosultak a három- vagy többgyermekes családok, a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermekek és testvéreik, valamint azok a családok, ahol az egy főre jutó nettó jövedelem nem haladja meg a nettó minimálbér 130 százalékát (jelenleg 89 408 forintot).

Életbe lép az új óvodáztatási korhatár, amelyben a korábbi öt- helyett már hároméves kortól kötelező beíratni a gyereket. Ha a család maga szeretne gondoskodni gyermekük napközbeni ellátásról, akkor külön felmentést kell kérni.

Ami a pedagógusokat illeti: az életpályamodellnek köszönhetően ismét kapnak némi béremelést. A növekmény ezúttal átlagosan 3,4 százalék lesz, ez bruttó 6 és 18 ezer forint közötti összeget jelent. Lapunk számításai szerint Pedagógus I. kategóriában végzettségtől és a pályán töltött évek számától függően 144 ezertől 346 ezer forintig terjednek majd fizetések, míg a Pedagógus II. kategória illetményei 257 és 387 ezer forint között alakulnak a következő tanévben. Mesterpedagógusi fokozatban 342 ezer és 463 ezer forint között alakulnak a bruttó bérek. Az életpálya csúcsát jelentő kutatótanári szinten pedig 377 ezertől 501 ezer forintig terjedő fizetések várhatók a jelenlegi 101 500 forintos vetítési alappal számítva. A pályakezdő gyakornokok illetménye középfokú végzettség esetén 121 ezer forint lesz ősztől, a főiskolai végzettségűek 171 ezer forintot kapnak, az egyetemi végzettségűek pedig 189 ezer forintot. Czunyiné Bertalan Judit tájékoztatása szerint ebben a tanévben is sokan ugranak majd bérkategóriát: 2016. januártól 10 550-en lépnek a Pedagógus II. fokozatba, és háromezren a Mesterpedagógus kategóriába. A tanárokat érintő újítás, hogy november környékére elkészül a Nemzeti Pedagógus Kar által fogalmazott etikai kódex.

Átalakítják a tanév folyamán az oktatás területén működő háttérintézményeket is. Az Oktatási Hivatal (OH) és az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet feladatköre változik, az Educatio Kft.-t decemberrel megszüntetik. Mint azt a múlt héten Balog Zoltán humánerőforrás-miniszter bejelentette: a rendszer fejlesztését miniszteri biztosként, illetve az OH megbízott vezetőjeként Maruzsa Zoltán, a jelenlegi felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár fogja levezényelni. Ha minden igaz, tiszta lappal kezdheti a tanévet a Klik, miután a miniszter a közelmúltban kijelentette, hogy még augusztus folyamán rendezni szeretnék a központ többmilliárdos adósságállományát.

A felsőoktatásba 72 ezer új diákot vettek fel, akik közül 55 800-an állami ösztöndíjjal támogatott helyre jutottak be. A legtöbb hallgató ismét a vezető egyetemekre – az ELTE-re, a Műegyetemre és Szegedre – iratkozhat be. A felsőoktatási államtitkárság heteken belül döntést hoz az intézményi átszervezésekről is, amelyek a most beiratkozó hallgatókat szintén érinthetik. A tervek szerint például a Budapesti Corvinus Egyetem kertészeti és élelmiszer-ipari karai a gödöllői Szent István Egyetemhez csatlakoznának, miközben önállósodna az állatorvosi egyetem és a soproni erdőmérnöki kar.

Azok a fiatalok, akik diákhitelt szeretnének igénybe venni, szeptember 15-ig adhatják le hitelkérelmüket, hogy október 15-én már hozzájussanak a pénzhez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.