Harmincmilliárd megy még el a menekültekre

Kovács Zoltán beszámolt arról, hogy a kormány megvitatta, miként segíthetné a honvédség a határ őrizetét.

MTI
2015. 08. 26. 11:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első határozat értelmében mintegy 6,5 milliárd forintot csoportosítottak át a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szánt összegből a biztonsági határzár létesítésére. A második intézkedéssel 22,2 milliárd forintot utaltak át a büntetés-végrehajtás, a rendőrség, a határvédelem, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal számára, ezenkívül kapott pénzt az Emmi és a Miniszterelnökség is a pluszfeladatok kiadásaira.

Kovács Zoltán kormányszóvivő szerdán arról számolt be, hogy a magyar kormány megvitatta, miként lehetne a katonaság segítségét igénybe venni az ország déli határának védelméhez, ahol migránsok nagy számban lépnek be az Európai Unió területére.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint a szóvivő hozzátette, hogy bármilyen, a honvédség felhasználására vonatkozó döntést jóvá kell hagynia a parlamentnek; az Országgyűlés a jövő héten vitatja meg ezt a kérdést. „Magyarország Kormánya és a nemzetbiztonsági kabinet [ ] megvitatta annak kérdését, hogy a honvédséget miként lehet felhasználni Magyarország és az Európai Unió határának védelmére” – idézte Kovács Zoltánt a Reuters. A TASZSZ orosz hírügynökség szintén beszámolt Kovács Zoltán sajtótájékoztatójáról.

Nem lepte meg a magyar határkerítés építése az osztrák külügyminisztert, ugyanis úgy gondolja, hogy ha az Európai Unió nem ad egységes választ a menekültkérdésre, akkor az államok arra kényszerülnek, hogy egyedi intézkedéseket vezessenek be. Sebastian Kurz az osztrák APA hírügynökségnek adott szerdai interjújában elmondta: elképzelhetőnek tartja, hogy a kerítés megnehezíti majd a menekülők útját, különösen az embercsempészek tevékenységét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.