Kevés volt a távcső és a kerékpár

Kőkorszaki módszereket alkalmaztak a Mal Zrt.-nél. Hanyagság és mulasztás vezetett a tragédiához?

Velkei Tamás
2015. 10. 07. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Váratlan volt az ajkai 10-es számú kazetta kiszakadása a lakosság számára, sem előtte, sem utána nem értesítették a katasztrófáról az embereket. A szervezeteknek, a hatóságoknak sem jelezték a bajt, az intézkedésre jogosultak pedig magára hagyták a diszpécsert – jelentette ki Fejes Péter ügyész. A vád képviselője perbeszédében hangsúlyozta: nem működött riasztórendszer, ami azonnal jelezhette volna a gátszakadást a gyárnak és a lakosságnak, ehelyett a gyár dolgozói általában távcsővel és kerékpározva ügyeltek a biztonságra – így még nappal is csak véletlenszerűen észlelték a gátszakadást. Észlelés hiányában a településeken nem történt riasztás.

A jogszabályi előírások ellenére a Magyar Alumíniumtermelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt. tározóinál nem voltak vészjelzők, hiányoztak a szenzorok (miközben Mosonmagyaróváron már 2000-ben telepítettek hasonlót).

A riasztórendszer mellett nem alakítottak ki a XXI. századi kívánalmaknak megfelelő kétszintű monitoringrendszert, a vörösiszap figyelésére szánt elektronikai szisztéma nem volt megfelelő. Hiányzott a számítógépek szünetmentes tápegysége; a számítógép 73 perces időeltolódását észre sem vették, vagy nem foglalkoztak vele. A tragédia napján a Kenyeres-tanyánál lévő szivattyúk üzemideje megnőtt, vészhelyzet alakult ki, amit számítógép is figyelt, és dokumentálta az átemelt víz mennyiségét. Az idők során azonban a vállalatnál relativizálódott, viszonylagossá vált a plusz szivattyúk bekapcsolása, noha az legalábbis üzemzavarra utalt volna. A monitoron – bár képes lett volna rá – nem villogott külön ablak, nem adott az üzemzavarra felhívó hangjelzést, mert a megrendelők nem tartottak rá igényt.

Az ügyész felidézte: már 1998-ban tudott volt, hogy akár 44 centimétert is süllyedhet majd a kazetta, ennek ellenére akkor sem tett semmit a vezetés, amikor már 100-110 centiméteres volt a süllyedés mértéke a tervező által elvárthoz képest. A gátállékonyság vizsgálata azonban elmaradt, jóllehet a tulajdonos köteles az építmény állékonyságát felülvizsgálni, a szükséges munkálatokat elvégeztetni. Az ellenőrzés azonban mindössze körbejárásból és szemrevételezésből állt, legalábbis a vádlottak vallomása szerint.

A vörösiszap-katasztrófa előtt néhány hónappal, 2010 nyarán úgynevezett szintkiegyenlítést végeztek az építményen (ennek során nem mellékesen magasabb lett az északi korona, a tározó falának teteje, ami az elszappanosodott, vagyis átnedvesedett, csúszóssá vált talajra plusznyomást gyakorolt), ám ekkor sem foglalkoztak azokkal a jelekkel – például szivárgással –, amelyek felhívták volna a figyelmet a közelgő veszélyre.

A tározó északnyugati sarkában iszapdomb, a kazetta közepén kráter alakult ki, mert nem jól választották meg a belövési pontokat. Ezek azok a pontok, ahol a vörösiszapot befolyatták a tározóba. Mindemellett túlzott vízmennyiség is volt a kazettában, ami a legfontosabb és legmeghatározóbb körülménye lett a katasztrófának. A hatályos rendelkezés által előírt egy méter helyett mindössze 31 centiméteren volt a betöltési szint. Ez azt jelenti, hogy az engedélyezett szintet közel 70 centiméterrel meghaladták, így a vízmennyiség ennyivel közelebb került a koronához. A vádbeszédben elhangzottak szerint az engedélyezett tárolható mennyiség 2-300 ezer köbméter víz lett volna, ehelyett nagyjából egymillió köbmétert tároltak a kazettában. Ennek azért van jelentősége, mert ha a tározóban az engedélyezett mennyiségnek megfelelő víz van, biztosan nem érte volna el az ár Kolontárt.

Vádbeszédében Fejes Péter rámutatott: már 2-300 ezer köbméter folyadék kiszabadulása is olyan gyors lefolyású, hogy anyagi javak védelme fel sem merülhet, ezért katasztrófa esetén kizárólag az emberi élet mentése az elsődleges. Ennek érdekében a vezetés viszont semmilyen tervvel nem állt elő. A tárgyaláson elhangzott: bár a Mal is veszélyforrásnak tekintette a nátrium-hidroxidos vizet, ami súlyos egészségkárosodást okozhat, a polgári védelmi tervek „ipari árvízre” készültek, nem pedig lúgos zagy kiszabadulására.

A Mal Zrt. ajkai vörösiszap-kazettája 2010. október 4-én szakadt át. A kiszabaduló közel egymillió köbméternyi vörös zagy tíz ember életét követelte.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.