Orbán: „Továbbra is várjuk a külföldi hallgatókat”

A migránsválság nem változtat Magyarország oktatáspolitikai nyitottságán.

MTI
2015. 12. 10. 17:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a programban részt vevő hallgatók mind szabályozott formában érkeztek Magyarországra, betartják az ország törvényeit, és viszonyukat a magyarokkal a kölcsönös tisztelet jellemzi.

A muszlim országokból érkezett hallgatókhoz szólva kiemelte: Magyarországon keresztény gyökerű politika érvényesül, és a keresztény tanítás tiltja a muszlimellenességet, ezért „minden ilyen politikát elutasítunk”.

Orbán Viktor arról is szólt, hogy bővíteni fogják a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot: jelenleg 45 országból érkezhetnek hallgatók, ezt 80-ra szeretnék növelni. Hozzátette: a kormány az ehhez szükséges forrásokat a szaktárca rendelkezésére bocsátotta.

Orbán Viktor kifejtette: Magyarország kemény, határozott álláspontot képvisel migránsügyben, elutasítja az ellenőrizetlen, szabályozatlan beáramlást, de miközben ezt a politikai vonalat folytatni fogja, továbbra is várja a külföldi diákokat. Itt biztonságban vannak, a vendégjog szabályai szerint a mi védelmünk alatt állnak – mondta.

Régi, a kommunista időkig visszanyúló hagyomány, hogy Magyarország tanulási lehetőséget biztosít külföldi hallgatóknak, a kínai–magyar kapcsolatok például mindig is jók voltak, de jó néhány arab országgal is remek oktatási kapcsolatok alakultak ki, ez ápolásra érdemes örökség – idézte fel. Hangsúlyozta, hogy Magyarország folytatja a keleti nyitás politikáját.

A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban részt vevő külföldi hallgatók részére az Olasz Kultúrintézetben rendeztek találkozót, amelyen több vezető politikus is felszólalt. Orbán Viktor elmondta, hogy a rendezvénnyel hagyományt szeretnének teremteni.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere beszédében felidézte, hogy a magyar kormány 2013-ban indította el a Stipendium Hungaricum programot a keleti nyitás politikájának jegyében, azóta 1653 hallgató kezdte meg tanulmányait a program keretében. Márai Sándort idézve hangoztatta, hogy Magyarországnak a Nyugat felé kell néznie, de nem feledheti el keleti eredetét sem.

A diákokhoz a felsőoktatásért felelős államtitkár is szólt. Palkovics László az MTI-nek később elmondta: 2016-ra 3 ezerre, 2017-re 5 ezerre szeretnék növelni a programban Magyarországon tanuló külföldi diákok számát.

A magyar kormány által finanszírozott Stipendium Hungaricum jelenleg körülbelül 4 milliárd forint plusz forrást jelent az egyetemeknek, jövőre ez az összeg 9 milliárdra, 2017-re 17 milliárd forintra nőhet – mondta az államtitkár.

Bódis József, a Pécsi Tudományegyetem rektora, a Magyar Rektori Konferencia elnöke elmondta, hogy a magyar egyetemeken növekszik a külföldi hallgatók száma, jelenleg a több mint 200 ezres diáklétszámból 22 ezret tesznek ki a külföldi hallgatók.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.