Hulladékkáosztól tartanak

A kormány központosít, Illés Zoltán újrahasznosítást szorgalmaz.

2016. 02. 17. 14:04
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak az önkormányzatok háza táján okozott riadalmat a kormány lépése a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. létrehozásával – mondta el lapunknak Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár (Fidesz). Szerinte a központosítással veszélybe kerülhet a szelektív hulladékgyűjtés országos kiterjesztése, amely pedig uniós kötelezettség. – Az Európai Unió által erre adott határidő 2016 januárjában lejárt, felerészt válogatni kellene a szemetet, ehhez képest Magyarország kommunális hulladékának 75 százalékát ma is lerakják. A fővárosi házhoz menő szelektív hulladékgyűjtés jobb, mint a korábban működésképtelenné vált hulladékszigetes megoldás, de így is kevés – mondta Illés Zoltán, aki szerint ha a kormány nem lép, kötelezettségszegési eljárást indíthat az EU.

Mint ismert, február elején Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára bejelentette: több mint ötmilliárd forint közpénzből április elsejétől működik majd egy központi holding, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő, amit már be is jegyeztek. A tárca állítása szerint azzal, hogy a szemétdíjat nem az eddigi 171, harmadrészt veszteséges önkormányzati közszolgáltató, hanem az állami cég szedi be, eltűnhetnek a különbségek.

Gémesi György, Gödöllő független polgármestere szerint országosan legalább 60 milliárd forint az önkormányzati cégek vesztesége.

– A hatalmas hiányt nem tudják pótolni a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közel 10 milliárdos nyereségéből sem – tette hozzá Gémesi György, aki szerint a cégek ma már a berendezések amortizációját, a lerakók rekultivációját sem tudják kifizetni.

Közben Tarlós István főpolgármester (Fidesz– KDNP) nemrég kezdeményezte a hulladékgazdálkodási törvény és az ahhoz kapcsolódó végrehajtási rendelet módosítását. – Miközben 7 milliárd forintos költséggel, uniós támogatással bevezettük a házhoz menő szelektív hulladékgyűjtési rendszert, az FKF-nek a költségnövekedés mellett, részben a rezsicsökkentés miatt, a bevételei csökkentek, és vesztesége képződött – mondta a főpolgármester.

Ezzel szemben az NFM államtitkára a hónap eleji bejelentésekor leszögezte: a kormány hamarosan megtárgyalja a hulladékégetési stratégiát is.

Illés Zoltán szerint az égetés az uniós irányelvekkel is szemben áll. – Egy égetőmű felépítése csaknem 60 milliárd forintot emészthet fel, ezzel szemben a Pécsett már bevált utóválogató berendezés legfeljebb 6 milliárdba kerül. Ilyenből húsz kellene Magyarországon, tizedannyi költséggel, s ha kivonják a káros anyagokat a hulladékból, az már valóban égethető, s ebből energia nyerhető – mondta Illés Zoltán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.