Megelőzhető a gyermekkori öngyilkosság

A szülőknek érdemes figyelniük az árulkodó apró jeleket, amelyek a tragédiához vezethetnek.

Kuslits Szonja
2016. 03. 14. 8:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz- és húszéves kor között a leggyakoribb a pszichiátriai betegségek kialakulása, mégis hazánkban mindössze négy elkülönült gyermekpszichiátriai osztály működik: Budapesten a Vadaskert Alapítványnál és a Heim Pál Gyermekkórházban, Szegeden a gyermekklinikán és Debrecenben a megyei kórházban – mondta lapunknak Sófi Gyula, a Heim Pál Gyermekkórház pszichiátriai osztályának főorvosa, igazságügyi gyermekpszichiáter. A szakértő, akinek véleményét több, közelmúltbeli gyermeköngyilkosság esetében is kikérték, drámai adattal kezdte beszélgetésünket: a budapesti kórházban egyetlen hétvégén a fekvőbeteg-részleg 25-30 százalékát öngyilkossági kísérlet miatt kezelt betegek teszik ki. Nekik, a túlélőknek igyekeznek a legjobb ellátást nyújtani, a fiataloknál azonnali, intenzív pszichiátriai kezelést kezdenek, és a szülők mellett az érintett iskolát is bevonják, hogy minél gyorsabban kiderüljön, mi volt az oka a kísérletnek. Az öngyilkossági hajlam a főorvos szerint örökölhető, vagyis míg a különböző viselkedési mintákat a szocializáció során sajátítják el a gyerekek, addig a szuicid hajlam a gének által továbbadható.

– Az, hogy egy gyermeknek vagy felnőttnek a kudarcok inspirálóak vagy megsemmisítő erejűek, nagyban függ attól, hogy milyen családból származnak, milyen viselkedési mintákat visznek tovább – mondta Sófi Gyula. A fiatalkori öngyilkosság okai között szerinte leginkább a családok szétesése vagy a családon belüli konfliktusok, az életvitel problémái és a kortársak közötti viták szerepelnek. – A gyermekek magukrahagyatottsága komoly problémákat teremthet, és ebben nagyon nagy felelőssége van a szülőnek. A gyermek ugyanis még nem rendelkezik azokkal a megküzdési stratégiákkal, amelyek szükségesek ahhoz, hogy hatékonyan kezelje a mindennapok sérelmeit, feszültségeit. Egy magára hagyott gyermek csak a saját módszereivel tud ezzel megbirkózni, ilyen a befelé fordulás, depresszió, elzárkózás, de az is előfordulhat, hogy agresszív, támadó lesz. Minden esetben figyelni kell a kisebb változásokra is, mert azok utalhatnak arra, hogy valaki nem tud megbirkózni az adott szituációval. Ilyenek az étkezési zavarok, az alvási nehézségek, de még az is, ha változik a gyermek kedvenc időtöltése – fejtette ki a szakember.

Arra a kérdésre, hogy hazánkban hány olyan 18 év alatti gyermek, kamasz él, akinek szüksége lenne valamilyen pszichiátriai kezelésre, de nem jut el a megfelelő intézménybe, Sófi Gyula úgy válaszolt: nem létezik pontos adat, de az biztos, hogy arányaiban nincs több beteg, mint Európa más országaiban. Viszont nálunk a fekvőbeteg- ellátó helyekre jutó kezelések száma kiemelkedően magas, ennek oka, hogy kevés gyermekpszichiáter dolgozik az országban, és az ellátókapacitás is gyenge. A szakember szerint az utóbbi harminc évben egyre gyakoribb jelenség a gyerekek agresszív viselkedése, és erre csak ráerősített az internet megjelenése és a közösségi oldalak térhódítása, amely utat tör a virtuális zaklatásnak is. – A YouTube a verbális és a fizikai agresszivitásnak is teret ad, és a Facebook is egészen újfajta „borzalmakat” teremt – mondta a főorvos, aki szemtől szembeni és online zaklatás miatt is kezelt gyerekeket. Azoknak a gyermekeknek, akiknek barátjuk, osztálytársuk öngyilkosságot kísérelt meg vagy követett el, a szakértő szerint nagyon fontos az azonnali pszichológiai segítség. A terápiás foglalkozásokon a fiatalok kibeszélhetik a gondolataikat, érzéseiket, és megtanulhatják, hogyan dolgozható fel egy ilyen trauma.

A Központi Statisztikai Hivatal lapunkhoz eljuttatott adataiból kiderült, a befejezett fiatalkori öngyilkosságok száma az elmúlt 30 évben jelentősen csökkent. Míg 1980-ben a 7–14 évesek között 34-en vetettek véget életüknek önkezükkel, addig ez a szám 1990-ben 25, 2000-ben 11, a legfrissebb, 2014-es adatok szerint pedig mindössze 2. Az adatok a 15–19 éves fiatalok között is javuló tendenciát mutatnak: 1980-ban 81, 1990-ben 77, míg 2000-ben 46 kamasz lett öngyilkos. A szám 2014-ben feleződött, akkor 23 ilyen esetet regisztráltak. Bár a csökkenés mindenféleképpen pozitív folyamatra enged következtetni, nem vigasztalhatja azokat a családokat, akiknél bekövetkezett a tragédia.

Tavaly novemberben egy fiú, majd januárban egy lány vetett véget az életének Debrecenben. Mindketten a Szent József Gimnázium tanulói voltak, lapértesülések szerint közel álltak egymáshoz. Az iskola igazgatója, Bódis Zoltán lapunk megkeresésére elmondta: iskolapszichológus segítségével igyekeznek segíteni a diákoknak, hogy feldolgozzák a tragédiákat, jelenleg egy öngyilkosságokkal kapcsolatos kríziskezelésre és prevencióra specializálódott szakember is segíti a munkát. – Berényi András, a Forrás Lelki Segítők Egyesülete elnöke egy konkrét programot dolgozott ki az intézmény pedagógiai programjához illeszkedően Figyeljünk egymásra! címmel, fenntartói különfinanszírozással – közölte az igazgató. Mint kifejtette, a fiú tavaly november 14-én követett el öngyilkosságot; két nappal később az intézményben igazgatói óra és iskolapszichológusi gyászterápia is zajlott, hogy minél hamarabb segítséget nyújtsanak a diákoknak. – November végére, december elejére rendeződni látszódott a dolog, a diákok decembertől már nem igényeltek külön foglalkozást, megfogalmazásuk szerint szerettek volna túllépni a társuk elvesztése miatt érzett fájdalmon – mondta Bódis Zoltán. A szörnyű tragédia okozta sokk azonban nem ért véget. Január 19-én ugyanazon osztály egyik lány tanulója vetett véget életének, sajtóértesülések szerint nem tudta feldolgozni a fiú elvesztését. Az igazgató erről úgy nyilatkozott: a tragikus esemény után már egy specialistákból álló munkacsapat – rendőrségi szakember, pszichológus, családsegítő – intenzív kríziskezeléssel segítette a helyi munkatársakat. Kiemelte azt is, az érintett osztályban azóta egy összesen 30 órás, heti 2 alkalommal zajló feldolgozó mentálhigiénés program működik a külsős munkatársak vezetésével, emellett az iskolapszichológus egyéni terápiát folytat. – Különösen fontos a pedagógusok jelzőrendszeri, illetve az intézményi lelki vezető szerepe, ugyanis ez a két eset mélyen megrázta a pedagógus kollégákat is, számukra is elsődleges fontosságú volt a lelki támasz, hogy a diákoknak már támogató-segítő szerepben mutatkozzon – emelte ki Bódis Zoltán. Az intézményvezető elmondta: a második eset alapvetően változtatta meg a helyzetet. A korábban nem ismert internetes tartalmakról a diákok már rendszeresen jeleznek. – Így látókörünkbe kerültek azok a diákok, akik további segítséget, támogatást igényelnek – fűzte hozzá az igazgató.

Debrecentől nem messze, Hajdúszováton február végén történt tragédia. Egy 12 éves kisdiák akasztotta fel magát, a Blikk információi szerint az ok a rossz bizonyítványa volt, amelyről a fiú búcsúlevelében is említést tett. A gyerek tette sokkolta a közösséget, a hírek szerint nem voltak előjelek, amelyekből a tragédiára lehetett volna következtetni. A hatodik osztályos fiút a testvére találta meg, már nem lehetett rajta segíteni.

Ezek a közelmúltban történt esetek arra hívják fel a figyelmet, hogy bár az utóbbi harminc évben kevesebb a befejezett öngyilkosság, a szakértői véleményekből kitűnik: gyakran csak a gyors beavatkozásnak köszönhető, hogy sikerül egy életet megmenteni. A tragédia megakadályozásában kulcsszerepük van a szülőknek és a pedagógusoknak, és gyanú esetén érdemes szakemberhez fordulni.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.