Újabb erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügy?

Fél évtizedes rendőrségi nyomozás után fordulatot vett a 2010 előtti erzsébetvárosi ingatlaneladások ügye.

2016. 03. 07. 8:12
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az évekkel ezelőtt egyesített büntetőeljárásokat a VII. kerület fideszes polgármestere, Vattamány Zsolt hat éve még ellenzéki önkormányzati képviselőként, egy évre rá pedig már a városrész vezetőjeként – több mint kéttucatnyi egykori önkormányzati ingatlan áron aluli eladása miatt – kezdeményezte. Nagy Andrea főügyészségi szóvivő tájékoztatása szerint a különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt indult nyomozást a Legfőbb Ügyészség ügyészi hatáskörbe vonta és annak lefolytatásával a Központi Nyomozó Főügyészséget bízta meg. – Az ügynek nincs gyanúsítottja, azzal kapcsolatban jelenleg bővebb tájékoztatás nem adható – tette hozzá Nagy Andrea.

A most ügyészségi hatáskörbe vont ingatlaneladási nyomozásban a gyanú szerint a 2010 előtti ügyeletekkel – az egyelőre ismeretlen tettesek – több mint félmilliárd forint kárt okoztak. Ezek között van az Almássy téri Szabadidőközpont, az Akácfa utca 61. alatti öregek napközi otthona, valamint a Kertész utca 23. szám alatti ház eladása. A további feljelentéseket megalapozó helyi képviselő-testületi döntés szerint Erzsébetváros 2010-re csaknem 3,6 milliárd forint bevételtől esett el. – Huszonnégy lakóépület és két másik ingatlan áron aluli eladásával 337 lakás és 69 üzlethelyiség „veszett el” – összegezte öt éve Vattamány Zsolt.

Az erzsébetvárosi ingatlanpanama-ügyként elhíresült, csalás, vesztegetés és más bűncselekmények miatt kezdődő eredeti Hunvald-per tavaly zárult jogerősen. Abban a fő vádlott Gál Györgyöt, volt SZDSZ-es gazdasági bizottsági elnököt 8,5 év letöltendő börtönbüntetésre, míg Hunvald György egykori MSZP-s polgármestert a bíróságok három és fél évi börtönbüntetésre ítélték és két évre a közügyektől is eltiltották. A szocialista politikus, aki büntetésének jó részét előzetes letartóztatásban már letöltötte, a 2014-es önkormányzati választás előtt néhány hétig újra a helyi MSZP elnöke lett. Bár a fiktív szerződések miatt indult Hunvald–Weinek-perben a volt polgármestert jogerősen felmentették, 2016 közepéig szavazati joga sincs.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.