Csak morzsák a településeknek

TÖOSZ: Nem segítenek az önkormányzatok helyzetén a pályázatok.

2016. 05. 06. 11:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emeljék föl legalább négyszeresére, azaz 20 milliárd forintra az önkormányzati feladatellátáshoz kapcsolódó fejlesztések pályázati keretét a 2017-es központi költségvetésben – javasolja Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. A kormányzati portálon nemrég megjelent, a települések számára kiírt két pályázat közül az óvodák, a bölcsődék, háziorvosi és szakellátási intézmények, közös önkormányzati székhelyek, sportlétesítmények, belterületi utak és járdák fejlesztésének támogatását célzó program 5 milliárd forintos kerete az érdekképviselet szerint semmire sem elegendő.

– A 3177 önkormányzat közül legalább 2600 szorul segítségre a kötelező feladatokra az idén biztosított állami támogatáson túl. Ha a jelenlegi ötmilliárd forintos pályázati keretet elosztják a jelentkezők között, akkor – ahhoz képest, amilyen problémákkal főként a kistelepülések küszködnek – az csupán aprópénzt, morzsákat jelent az érintetteknek, működésének fenntartására az állami feladatfinanszírozás nem nyújt megoldást – emelte ki Schmidt Jenő. Úgy vélte, a jövő évi költségvetés 680 milliárdos központi önkormányzati előirányzata szintén kevés lesz.

A TÖOSZ elnöke úgy látja, folytatódik a települések önállóságának megnyirbálása, és a helyi adókból származó 780 milliárd forintnyi bevétel jelentős részét is elveszik úgy, hogy a pénzből legalább 500 milliárdot az önkormányzatoknak vissza kell forgatniuk a működtetés fenntartásához. Szinte semmi pénz nem marad az uniós pályázatok beadásához szükséges önerő biztosítására – tette hozzá a Schmidt, aki egyben Tab polgármestere. Szerinte az önkormányzatok mozgásterét tovább szűkíti, hogy a „modernnek” nevezett megyei jogú városok 150 milliárdos kormányzati támogatáshoz jutnak a meghirdetendő uniós pályázatokon felül.

A másik, 12,5 milliárdos pályázatról szinte minden érintett úgy vélekedik, hogy az valójában ajándék a korábbi évek több mint ezermilliárdos adósságkonszolidációjában nem részesült településeknek. A 12,5 milliárdos keret többek között utak, víz- és csapadékelvezetési rendszerek kiépítésére, köztemetők, intézmények fejlesztésére, településrendezési tervek készítésére és munkahely-teremtési programokra fordítható. A kormány korábban az erre a célra ígért 50 milliárd forintot öt év alatt osztotta volna ki, de információnk szerint a közelgő választási évek miatt a fennmaradó 25 milliárdra már jövőre kiírhatják a pályázatot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.