Nem tudni, mire költöttek milliárdokat Pálinkásék

A kínai piacszerzést is segíti az innovációs hivatal, de nem árulják el, milyen cégek a kedvezményezettek.

Buzna Viktor
2016. 05. 25. 6:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átláthatatlan, mekkora összeggel és mely magyar cégeket támogatja a kormány, hogy a kínai piacra lépjenek – derül ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) lapunknak adott válaszaiból. A Pálinkás József által vezetett, hazai innováció támogatásáért felelős hivatal legutóbb egy kínai befektetőknek szóló fórumon számolt be sikereiről, konkrétumokról azonban nem esett szó.

– Az NKFIH eddig körülbelül huszonnégy céget mutatott be az Invest Shenzhennek, bízunk benne, hogy a tárgyalások sikerrel fejeződnek be – mondta beszédében az NKFIH elnökhelyettese, Spaller Endre a sencseni beruházásösztönző vállalat múlt heti eseményén. Beszédében arra is kitért, hogy az innovatív magyar vállalkozások keleti ambícióik finanszírozására állami és uniós pénzekre is pályázhatnak. Hozzátette, a sikeres gazdasági kapcsolatok mögött sokéves munka áll, a kínai innovációt képviselő sencseni partnerekkel 2014 óta folyamatosan építik. Lapunk akkor elsőként számolt be az azóta többször átszervezett állami hivatal aktuális jogelődjének dél-kínai tevékenységéről, ezért a múlt heti eseményen szerettük volna megtudni: az eltelt két évben mely cégek s milyen támogatásban részesültek.

– Sok vállalkozást segítettünk, de tekintettel az üzleti titkokra, senkit sem szeretnék kellemetlen helyzetbe hozni – ezzel indokolta Spaller Endre, miért nem árulja el lapunknak a beszédében említett huszonnégy cég nevét. Hozzátette, változók az eredmények: sok esetben a kínai fél egyáltalán nem mutat érdeklődést, vannak azonban olyan cégek, melyekkel már két éve folytatnak tárgyalásokat.

– Ahogy a konferencián elhangzottakból is kitűnt, vannak konkrét üzleti sikerek is, de erről hadd ne én beszéljek – felelte Spaller Endre, amikor a már sikeres megállapodásokról tettünk fel kérdéseket. A hivatal elnökhelyettese szerint a közvetlen kapcsolatépítés a Magyar Nemzeti Kereskedőház feladata, a hivatal tevékenysége elsősorban a magyar és a kínai fél közötti informális kapcsolatok építésére (például találkozók szervezésére) terjed ki. Hiába kérdeztünk rá a beszédében szintén elhangzott állami támogatások mértékére, a hivatal elnökhelyettese ezekről sem akart részleteket elárulni, s a hivatal sajtóosztályához irányított minket. – Van lehetősége a magyar cégeknek arra, hogy a külföldi piacra lépés költségeit elszámolják, a pályázati folyamatban azonban a hivatal elsősorban szakpolitikai véleményt fogalmaz meg – mondta Spaller. A támogatott pályázók körét és a pontos összegeket célzó kérdéseinkkel ismét a hivatal sajtóosztályának megkeresését javasolta.

– A sencseni tárgyalásokat még az NFKIH egyik jogelődje kezdeményezte – kezdte válaszát a hivatal sajtóosztálya, s hozzátették: a kínai kapcsolatokat illetően elsősorban a kutatói szakembercserét és kapcsolatépítést támogatják majd a jövőben. Kimerítő választ a levelünkben feltett kérdéseinkre itt sem kaptunk, a korábban támogatott cégek köre, s a támogatás összege is rejtve maradt.

De titkolózik az NKFIH az innovatív magyar vállalatoknak eddig kiosztott valamennyi támogatást illetően is. A 2015–2016-os versenypályázati portfólióban EU-s és hazai forrásból összesen több mint 300 milliárd forint keretösszeggel szerepelnek a hazai innovatív vállalkozások kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenységének ösztönzését célzó felhívások – írta válaszában a hivatal, miután megkérdeztük: eddig mely magyar cégek részesültek pályázati támogatásban, s összesen mekkora pénzt osztottak ki. Hozzátették, 2020-ig 1200 milliárd forintot fordítanak majd innovációra, eddig erre a célra 4200 szerződést kötöttek. A támogatott cégek körét azonban nem részletezték.

Bár a hivatal honlapján elérhető a „Kutatás infrastruktúra fejlesztésére” címmel kiírt pályázat nyerteseinek listája, azon csak magyar felsőoktatási, tudományos intézetek szerepelnek, magáncégek nem. A lista szerint május elején a Debreceni Egyetem, a Magyar Tudományos Akadémia, a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Pannon Egyetem kapott összesen húszmilliárd forintot. Mivel azonban ez csak az elérhető összeg töredéke, kérdéseink pontos megválaszolása érdekében közérdekű adatigénylést nyújtottunk be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.