Szatymazon nincs pánik a tbc miatt

Majdnem mindegyik szatymazi nebuló kap oltást. A tüdőgondozó vezetője nem nyilatkozott az esettel kapcsolatban.

Kuslits Szonja
2016. 05. 03. 7:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A vizet árasztó tavaszi szélről énekeltek a szatymazi általános iskolában a gyerekek, amikor a folyosón az igazgató, Bódis Margit sajtótájékoztatót tartott hétfő délelőtt. Az intézmény azzal került a hírekbe a hét végén, hogy a Blikk megírta: elhunyt a konyhás nénije, akit az iskolából vittek a mentők a deszki tüdőszanatóriumba. A cikk szerint Éva néninek jártányi ereje sem volt, véreset köhögött, majd meghalt.

Sem a településen, sem az iskolában nincs nyoma azonban a lap által említett pániknak. Mint ahogy az is kiderült, Éva néni nem dolgozott a konyhán: közmunkásként takarított az iskolában tavaly július 1-jétől ez év február 28-áig. Tehát a környező tanyavilágban, az iskolaigazgató szerint „szegényes, egyszerű körülmények között, magányosan élő” takarítónő már több hete nem tette be a lábát az iskolába. Ennek azért van jelentősége, mert a tbc lappangási ideje körülbelül három-négy hét, vagyis ha megfertőzött valakit, akkor már mutatkozniuk kellett volna a tüneteknek. Nem igaz az sem, hogy az iskolába érkezett Éva néniért a mentő: szomszédja a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy a tanyáról szállították a tüdőszanatóriumba.

Nem sokkal azután, hogy az iskolában értesültek a tbc-ről, rendkívüli szülői értekezletet hívtak össze. Ezen részt vett a falu doktornője is, Bódis Margit, akihez elmondása szerint „természetesen” sok kérdése volt a szülőknek, de pánikról, riadt hangulatról szó sem volt. Végül az iskola 260 tanulója közül szülői beleegyezéssel 253 gyereken végzik el a tbc-tesztoltást. Ez tegnap ottjártunkkor kezdődött meg. A név nélkül nyilatkozó anyukák is azt mondták lapunknak, feleslegesen fújták fel az ügyet, mivel egyrészt korrekt tájékoztatást kaptak, másrészt elmondásuk szerint az iskolában mindig is tisztaság volt.

Ezt mondta érdeklődésünkre Barna Károly, Szatymaz polgármestere is. A hét végén szemétszedés és majális volt a faluban, mind a kettőn sokan vettek részt, gyerekek is, mindez szerinte önmagában kizárja azt, hogy sokkban lennének az emberek. – Megteszünk mindent, ami csak tőlünk telik – mondta a település vezetője.

A Blikk arról is írt, hogy Barna Károly azt nyilatkozta nekik, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal munkatársai megvizsgálják a diákokat és az iskola dolgozóit is. Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól azonban megtudtuk: valójában nem is ők az illetékesek az ügyben. Kerestük a Csongrád Megyei Kormányhivatalt, ahol arról tájékoztattak: a helyi tüdőgondozónak kell kezelni a helyzetet. Ők illetékesek a vizsgálatokat és az oltásokat illetően, ám Makk László, a tüdőgondozó intézet vezetője nem akart nyilatkozni lapunknak.

A tbc cseppfertőzéssel terjed, azaz a fertőzött személy terjeszti köhögésével. A betegség jellemzően a tüdő gyulladásával kezdődik, de az egész szervezetre kiterjedhet. A tbc előfordulását növelik a háborúk, éhínség, hajléktalanság, az orvosi ellátás hiánya. A megelőzés elődleges eszköze a védőoltás; azt, hogy kialakult-e a védettség, injekciós bőrpróbával kell vizsgálni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.