Fogvatartás: a legnagyobb probléma a zsúfoltság

Székely László szerint a környező országokhoz képest nem rosszabb a helyzet Magyarországon.

MTI
2016. 06. 22. 12:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Székely László annak kapcsán tartott sajtótájékoztatót, hogy elkészült a kínzás elleni „nemzeti megelőző mechanizmus” tavalyi tevékenységéről szóló jelentése.

Az ENSZ közgyűlése 2002 decemberében fogadta el a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetések vagy bánásmódok elleni egyezmény fakultatív jegyzőkönyvét (angol rövidítéssel OPCAT), amely 2006. június 22-én lépett hatályba.

Magyarország 2012 januárjában csatlakozott az OPCAT-hez. Az Országgyűlés a fogva tartási helyek rendszeres, előre be nem jelentett látogatásait végző nemzeti intézménynek (nemzeti megelőző mechanizmusnak) az alapvető jogok biztosát jelölte ki, Székely László 2015. január 1-jétől látja el ezt a feladatot is.

Az alapjogi biztos és munkatársai rendszeresen látogatják azokat a helyszíneket, ahol a hatóságok fogva tartanak embereket. A börtönökben, pszichiátriákon, gyermekotthonokban előzetes bejelentés nélkül tett látogatások célja, hogy a helyszíni tapasztalatok alapján ajánlásokat tegyenek a hatóságoknak a fogva tartás körülményeinek javítására.

Székely László sajtótájékoztatóján elmondta: Magyarországon háromezer fogva tartási hely van 125 ezer férőhellyel, vagyis körülbelül 120 ezer ember számít fogvatartottnak. A börtönökben 18 ezer a számuk, a többiek pszichiátriákon, öregek otthonában, rendőrségi fogdákban vagy gyermekvédelmi intézményekben vannak, a nemzeti megelőző mechanizmusnak ezeket a helyeket kell ellenőriznie.

Hozzátette: a megelőző mechanizmus célja, hogy ráirányítsa a figyelmet ezekre a nagyon kiszolgáltatott társadalmi csoportokra. Tavaly a fiatalkorúakra, a gyerekekre koncentráltak, idén pedig az elkülönítésekre, mint amilyen a börtönökben a magánzárka.

Az ombudsman megjegyezte: tavaly a munkatársaival tizenöt vizsgálatot végeztek, eddig tizenkét jelentés készült el. Székely László hangsúlyozta: kiváló az együttműködés a fogvatartotti helyek és a megelőző mechanizmus munkatársai között, egy esetben sem akadályozták a működésüket, és a már nyilvánosságra hozott jelentésekre adott válaszok is pozitívak voltak.

Az alapvető jogok biztosa kiemelte: a kínzás elleni nemzeti megelőzési mechanizmus célja nem az, hogy pellengérre állítsák a fogvatartotti helyeket, hanem a prevenció, azoknak a körülményeknek a feltárása, amelyek a fogvatartottakkal szembeni embertelen bánásmódhoz vezethetnek.

Fliegauf Gergely, az ombudsmani hivatal nemzeti megelőző mechanizmus főosztályának vezetője a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a látogatások és jelentések alapján Magyarországon a kínzás nem szisztematikus.

Haraszti Katalin főosztályvezető-helyettes elmondta: a megtekintett fogva tartási helyszínek telítettségének átlaga 84 százalék volt, a legmagasabb, csaknem 160 százalékos kihasználtságot Fóton, a Károlyi István Gyermekközpont Kísérő Nélküli Kiskorúak Otthonában tapasztalták, de itt sikerült pluszágyakat elhelyezni.

Mint mondta, tavaly a vizsgálatok során gyakran szembesültek azzal, hogy a gyermekintézményekben, menekültszállásokon, pszichiátriákon egyes bentlakókat büntetésből vagy megelőzésből elkülönítik, egyfajta „fogva tartáson belüli fogva tartás” valósul meg, aminek egyes esetekben hiányzik a jogszabályi háttere. Ez indokolja, hogy ebben az évben erre fókuszálnak a vizsgálatok során.

A főosztályvezető-helyettes felidézte: tavaly 152 ajánlást tettek, ebből 17 esetben jogszabály megalkotását vagy módosítását kezdeményezték, de általában a fogva tartási helyszín vezetőjének vagy felettesének szóltak az ajánlások.

A jegyzőkönyv előírja a vizsgálatok utánkövetését is, ezért idén néhány tavalyi helyszínt ismét megvizsgálnak majd, és megnézik, a fogvatartottak helyzetének javítása érdekében tett ajánlások hogyan érvényesültek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.