Hány magyar munkavállalót is érint a brexit?

Eddig a szabad munkavállalás miatt nem volt központi statisztika.

RZ
2016. 06. 24. 13:38
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Senki nem tudja pontosan, hány magyar él, illetve dolgozik jelenleg az Egyesült Királyságban, az igazság talán valahol az egy-kétszázezres szám között lehet. Az Európai Unió egyik központi eleme ugyanis a szabad munkavállalás, így eddig hivatalosan nem számolták össze a brit földön dolgozó magyarokat, a kutatók pedig ennek okán csak részinformációkból tudtak következtetni. Ráadásul azt sem tudjuk, a munkavállalók közül hányan vannak, akik ingáznak és hányan költöznek ki ténylegesen az Egyesült Királyságba. Ennek ellenére időről időre megpróbálják megtippelni a pontos számot.

A csaknem egy éve kiadott Demográfiai portré 2015-ös kiadványa szerint (ez talán a legutóbbi próbálkozás) 2014 elején körülbelül 330 ezer magyar állampolgár élt az európai országokban: 38 százalékuk Németországban, 23 százalékuk az Egyesült Királyságban, 14 százalékuk Ausztriában. A kiadvány a szigetország esetén 74 495 magyarról számol be.

A Nemzetgazdasági Minisztérium is megpróbálta megbecsülni korábban az Egyesült Királyságban élők számát. Ők akkor a nagykövetségektől kapott adatok alapján arra következtettek, hogy 2013 végén mintegy 300 ezren vállaltak munkát a szigetországban.

A Portfólió.hu 2015-ös elemzése rámutat: 2004 és 2011 között a briteknek összesen 55 ezer regisztrált magyar munkavállalójuk volt, azonban ennél többen, 80 ezren kaptak adó- és társadalombiztosítási számot, és 2014 márciusára ez utóbbi szám már 146 ezerre nőtt. Igaz, ezeket akkor sem kell visszaadni, ha valaki elhagyja az országot, vagyis a tényleges szám ennél kevesebb is lehet. Hozzá kell tenni, hogy a KSH szerint csak a 2012/2013-as társadalombiztosítási évben 24,7 ezer magyar állampolgárt vettek nyilvántartásba, s közel ugyanennyit a következő évben is.

2014 augusztusában az Origo arról írt, hogy akkor éppen 102 171 magyar fizetett biztosítást az Egyesült Királyságban.

A legfrissebb, 2014-es brit adatok szerint egyébként ma már összesen mintegy hárommillió nem brit születésű uniós állampolgár él a szigetországban. Brit becslések szerint a lengyelek vannak a legtöbben, nagyjából 800 ezren, de sokan vannak az írek (383 ezer) és a németek (301 ezer) is. Fontos kiemelni, hogy túlnyomó többségük, 78 százalékuk dolgozik (mármint a munkavállalási korúak közül), ami magasabb arány a brit állampolgárokénál (74 százalék) és az unión kívülről érkező bevándorlókénál (62 százalék) is.

Hogy ezentúl az uniós állampolgárok milyen feltételekkel vállalhatnak majd munkát, az a következő időszak egyeztetésein dől el. Innentől ugyanis nagyjából két év áll rendelkezésre ahhoz, hogy London és Brüsszel, valamint a tagállamok megállapodjanak az együttműködés új formájában.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.