Ítéletre várnak a zavargók

Börtönt és kiutasítást kért az ügyész a röszkei határon történt incidens résztvevőire.

Gidró Kriszta
2016. 06. 30. 7:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letöltendő börtönbüntetés kiszabását és hazánkból való kiutasítást kért az ügyész perbeszédében arra a tíz vádlottra, akik tömegzavargás résztvevőjeként elkövetett határzár tiltott átlépése miatt állnak bíróság előtt. A Szegedi Járásbíróság ebben az ügyben egy iraki és kilenc szír állampolgár, köztük egy nő ügyében hoz ítéletet a tavaly szeptemberben a röszkei közúti határátkelőnél történtek miatt. Mint arról lapunkban többször beszámoltunk, a nyolcadrendű vádlott egy hatvan év feletti, cukorbeteg, fél szemére vak asszony, a kilencedrendű egy kerekesszékben ülő fiatalember, a tizedrendű pedig egy gerincsérves, mankóval közlekedő férfi. Az ügyészség vádirata szerint mind a tíz vádlott része volt annak a tömegnek, amely fenyegetően, agresszívan lépett fel a határt őrző magyar rendőrökkel szemben, és amely kitörte a helyéről a határátkelőt lezáró kaput.

Az ügyész tegnap azt mondta: nem azzal vádolja a tíz embert, hogy ők maguk dobálták a rendőröket és törték ki a kaput, hanem azzal, hogy részei voltak a tömegnek, amely ezt megtette. – Ha az erőszakos cselekményben való személyes részvételükre lenne bizonyíték, akkor a határzár megrongálása és hivatalos személy elleni erőszak is szerepelne a vádpontok között – közölte az ügyész. Hangsúlyozta: a vádlottaknak ugyanakkor tudniuk kellett, hogy miért épült meg a határzár, látniuk kellett a rendőrsorfalat, a vízágyút és a páncélautót is. Emellett tudniuk kellett azt is, hogy a kaput nem a magyar rendőrök nyitották meg, és azzal is tisztában kellett lenniük, hogy jogszerűtlenül lépnek Magyarország területére.

A tárgyaláson kiderült az is: a vádlottak három kivétellel menedékkérelmet nyújtottak be. A nő már megkapta az oltalmazotti státust, és hasonló döntés várható a kerekesszékes férfi esetében is. Két vádlott menedékkérelmének nincs nyoma a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal dél-alföldi központjában. A férfiak védői ezért kérték a bíróságot, hogy a tárgyaláson tett nyilatkozataik alapján hivatalból kezdeményezze az eljárás megindítását.

A tárgyalás ma a védőbeszédekkel folytatódik, holnap várhatóan kihirdeti az elsőfokú ítéletet a Szegedi Járásbíróság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.