Ki egyeztet Herzog Mór Lipót örököseivel?

A kormány azonnal megtámadta az amerikai bíróság joghatóságot kimondó döntését.

Győr Ágnes
2016. 06. 15. 15:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különös ellentmondásra bukkantunk a Herzog-örökséggel kapcsolatos kormányzati kommunikációban. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyanis a legutóbbi kormányinfón megerősítette a Népszabadság információit, miszerint a műtárgyakkal kapcsolatban – amelyek visszaszerzéséért az Egyesült Államokban Herzog Mór Lipót leszármazottai indítottak pert – valóban folyt egyezkedés az örökösökkel. Mint mondta: „A magyar kormány mérlegeli azt a lehetőséget, hogy ezeknek a képeknek egy bonyolult konstrukcióban, a tulajdonjogát nem elismerve, mégis valamiféle megváltást fizet az örökösöknek, és így a képek jogtiszta helyzetben Magyarországon maradhatnak.”

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyanakkor a közelmúltban azt a tájékoztatást adta lapunknak, hogy „a 2010 júliusában indult eljárásban a magyar állam törvényes képviseletét ellátó Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. nem kötött sem perbeli, sem peren kívüli egyezséget, s erre vonatkozóan nincsenek folyamatban tárgyalások jelenleg sem”. Az NFM emlékeztetett arra, hogy Herzog Mór Lipót műgyűjtő hagyatéka ügyében jelenleg a Washingtoni Columbiai Megyei Bíróság joghatóságának megállapítása érdekében folyik eljárás. Ennek legutóbbi mozzanata, hogy a bíróság – eleget téve a fellebbviteli bíróság 2013. április 19-én kelt határozatában foglaltaknak – ismételten megvizsgálta, fennáll-e a joghatósága az ügyben, és idén márciusban úgy döntött, az fennáll mindazon műtárgyak esetében, amelyeket a második világháború során a magyar hatóságok lefoglaltak. Ez azt jelenti, hogy 44 peresített műtárgyból 42-re vonatkozóan az elsőfokú bíróság megállapította az amerikai bíróság joghatóságát, illetve Lucas Cranach Az angyal kinyilatkoztatása Joachimnak és a John OpiePiros ruhás no? című képe vonatkozásában az amerikai bíróság joghatósága hiányában megszüntette a pert.

A minisztérium nyomatékosította: a bíróság döntése nem jogerős. Hazánk és a perben álló közgyűjtemények 2016. április 7-én közvetlen és azonnali fellebbezést nyújtottak be, amelyet a Columbia Szövetségi Kerületi Fellebbviteli Bíróság fog elbírálni. – A fellebbezés alapján a másodfokú bíróság az amerikai joghatóság hiányát akár az összes peresített műtárgyra vonatkozóan is megállapíthatja. – írták.

Mint ismert, Herzog Mór Lipót báró Magyarország egyik legértékesebb magángyűjteményének volt a tulajdonosa: El Greco, id. Lucas Cranach, Courbet, Zurbarán, Van Dyck, Velázquez, Renoir, Monet és mások alkotásai voltak megtalálhatók ebben. Herzog báró 1934-ben hunyt el, felesége 1940-ben bekövetkezett halála után a gyűjteményt három gyermeke örökölte. A második világháború és a zsidóüldözések következtében a páratlan gyűjtemény szétszóródott, a náci megszállást követően számos darabja magyar múzeumokba – így a Szépművészeti Múzeumba és a Magyar Nemzeti Galériába – került.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.