Nem tisztességes az, ahogy a bírójelöltekről döntöttek

Civil szervezetek bírálják a magyar strasbourgi bírójelöltek kiválasztási folyamatát.

MTI
2016. 06. 24. 14:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emlékeztetnek arra: 2017 januárjában lejár Sajó Andrásnak, az Emberi Jogok Európai Bírósága magyar bírájának hivatali ideje. Magyarországnak 2016. augusztus 26-ig áll nyitva a határidő arra, hogy a három bírójelölt listáját beterjessze az Európa Tanács parlamenti (tanácskozó) közgyűléséhez. A testület közülük választja ki majd Sajó utódját.

Szerintük azonban problémás a jelöltek kiválasztásának módja. Felidézik, hogy a Magyar Helsinki Bizottság két alkalommal is levélben fordult Trócsányi László igazságügyi miniszterhez, hogy adjon tájékoztatást a jelölési és kiválasztási folyamatról. „Értékelhető választ” a szervezet nem kapott; sem a kiválasztási folyamat mikéntjét, sem a jelöltek személyét nem ismerhette meg – írták.

Kifejtették, hogy az Európa Tanács (ehhez tartozik a strasbourgi bíróság) szabályzatai szerint a kiválasztási folyamatnak demokratikusnak, átláthatónak és diszkriminációmentesnek kell lennie. Vagyis a tagállamok kötelesek állandó, előre megismerhető szabályok alapján zajló nemzeti kiválasztási eljárást létrehozni, és ennek keretén belül nyilvános és mindenki számára nyitva álló pályázatot kiírni a jelöltaspiránsok számára – tették hozzá. Amennyiben a hazai kiválasztási folyamat nem tisztességes, átlátható és konzisztens, akkor a közgyűlés elutasíthatja a teljes listát, mint megtették Szlovákia és Azerbajdzsán esetében – írták.

Márpedig – folytatták – az igazságügyi tárca annyit közölt velük, hogy „szakértőkkel történt konzultáció alapján” a listát a kormány már benyújtotta az ET-nek.

A nyílt levélben a szervezetek arra kérik a minisztert, hogy vonja vissza a benyújtott listát és a megszabott határidőig rendelkezésre álló két hónapot kihasználva alkosson nyilvános szabályzatot a jelöltállítási folyamatra nézve, írjon ki nyilvános pályázatot a pozíció betöltésére, és ennek alapján terjessze fel a kormánynak döntésre a javasolt jelöltek listáját.

A nyílt levelet az Amnesty International Magyarország, az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet, az Európai Roma Jogok Központja Alapítvány (ERRC), a Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (MDAC), a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda, a PATENT Egyesület, a Társaság a Szabadságjogokért és a Transparency International Magyarország írta alá.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.