Tranzitzóna Ásotthalmon

Toroczkai László a Magyar Nemzetnek elmondta: nem örülnek, de tudomásul veszik a döntést.

Markotay Csaba
2016. 06. 11. 14:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lesz tranzitzóna a magyar–szerb határon Ásotthalomnál, noha a település képviselő-testülete korábban nem támogatta ezt, mivel egyeztetés nélkül akart dönteni erről a kormány. Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója két hete beszélt először arról, hogy a Belügyminisztérium Ásotthalom térségében alakítana ki egy újabb zónát. (A magyar–szerb határon Röszkénél és Tompánál van ilyen, illetve kettőt a magyar– horvát határon is kialakítottak, de ezeket nem használják – a szerk.) A település vezetésével viszont csak a bejelentés napján kezdett el tárgyalni Csampa Zsolt belügyi helyettes államtitkár, vagyis lényegében kész tények elé állították a helyieket. – Finoman szólva nem túl elegáns módszer, mondhatni jellemző a jelenlegi hatalomgyakorlásra – mondta akkor a település polgármestere, Toroczkai László. Az egyeztetés hiányára válaszul a képviselő-testület két döntést hozott május végén: egyrészt elutasította a tervezett tranzitzónát, másrészt határozatot hozott arról, hogy kitiltják a település területéről a 3,5 tonnánál nehezebb, nem a helyiek által használt járműveket. Toroczkai jelezte, ezt jelzésnek szánják, hogy a kormány végre vegye komolyan a helyieket.

– Megnyugtató válaszokat kaptunk, és a pontos helyszínt is mi jelöltük ki – fogalmazott tegnap érdeklődésünkre a település vezetője, hozzátéve, az utóbbi napokban voltak megbeszélések, illetve a röszkei tranzitzónában működés közben mutatták be, mivel jár egy ilyen állomás. Toroczkai hangsúlyozta, hogy nem befogadóállomásról van szó, hanem egy olyan helyről, ahol ellenőrzött keretek között jöhetnek be emberek. Arra a kérdésre, hogy mi győzte meg végül őket, azt mondta: naponta mindössze 15 embert „eresztenek át” a zónán, akiknek elvégzik az egészségügyi szűrését, és biztonsági szempontból is ellenőrzik őket, majd busszal továbbviszik a migránsokat valamelyik befogadó állomásra. Ez nem jelent pluszterhet a településen élőknek – mondta.

Kiderült, hogy a tranzitzóna az ásotthalmi átkelő jobb oldalán, egy erdősávval határolt részen lesz, a helyiek a polgármester szerint ezt nem is látják majd, legfeljebb – Röszkéhez hasonlóan – a határ túloldalán lehet torlódás. Mindezzel együtt nem örülnek a zóna kialakításának, még úgy sem, hogy szóban az utak fejlesztésére is ígéretet kaptak, de a terveket tudomásul veszik, és a képviselő-testület elutasító döntéseit is visszavonták. A kormány elvben a tegnapi ülésén döntött az ásotthalmi tranzitzónáról, bár lapzártánkig nem adtak ki erről tájékoztatást.

Azt még nem tudni, hogy az építkezés mikor kezdődhet meg, Toroczkai szerint egyelőre a növényzet eltakarítását végezték el. A magyar–szerb határon már meglévő két zónába eddig naponta mintegy 60 ember léphetett be, ezt a számot nemrég 30 körülire csökkentették. Az áteresztés azért lett lassabb, mert a menedékkérők meghallgatása, illetve kikérdezése részletesebb lett. Egyre többen jönnek viszont a zöldhatáron át. Csütörtökön 167 illegális határátlépőt fogtak el.

– Tavaly szeptember óta közel 3 ezer ügyben emelt vádat az ügyészség határzár tiltott átlépése, illetve határzár megrongálása miatt, a büntetés a legtöbb esetben kiutasítás volt – közölte Polt Péter legfőbb ügyész a szocialista Harangozó Tamás írásbeli kérdésére válaszolva. Az adatokból kiderül, a kiutasítások mellett a bíróság két alkalommal végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki, 18 ember házi őrizetét és 9 előzetes letartóztatását rendelte el, de felmentő ítéletet egy ügyben sem hozott. Hosszabb ideje csak a röszkei határátkelőhelyen történt tömegzavargás résztvevői ellen folytatott büntetőeljárás tart.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.