Elképesztő higiéniai állapotok

Egér, csótány és légy „társaságában” készülnek az élelmiszerek, hamis bort és pálinkát is találtak.

Velkei Tamás
2016. 07. 08. 14:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A napokban tíz tonna húst foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal egy dunavarsányi húsboltban, az ellenőrök a vállalkozás előállítói tevékenységét a higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztették. A húsboltban kosz, rozsda, eldobott csikkek és legyek fogadták az ellenőröket, ráadásul a helyiségben 23 Celsius-fokot mértek. A daraboló- és húskészítmény-előállító helyiségben nem volt hűtés, mert az erre szolgáló egység fel sem volt töltve hűtőgázzal. Az ellenőrzéskor kiderült, hogy az eszközöket nem fertőtlenítették, mert a beszáradt, rozsdás fertőtlenítő berendezés nem is volt bekötve. A sózó-pácoló helyiségben meghatározhatatlan lében úsztak a húsok; a rovarhálók hiányoztak, így a böglyök tömege lepte el a húsokat, húskészítményeket. A hűtők penészesek voltak, ezekben a félkész és késztermékeket elkülönítés nélkül tárolták.

Nem ez volt az első eset idén, amikor ilyen mértékű, az élelmiszer-biztonságot felrúgó magatartással találkoztak a hivatal ellenőrei. Márciusban földön poroszkáló egérkölykök, zsákban tárolt élelmiszerek közt tanyázó kifejlett rágcsálókra, egérürülékre, oszló rágcsálótetemekre találtak a szakemberek a szegedi Fűszerház-Vitapharma Kft. bioélelmiszereket gyártó és átcsomagoló raktárában. Volt ott még lyukas, beázott tető, mocskos mosogatókagyló és -edény, gyanús folyadék, lejárt szavatosságú élelmiszerek – azonnal bezáratták a raktárt.

Áprilisban a tapolcai Világos Kereskedelmi Bt.-nél akadtak százezer liter, olyan borra, amely a megengedettnél jóval több nem szőlőeredetű alkoholt tartalmazott: több volt a répacukorból származó alkohol a tételekben, mint a szőlőből származó. A szakemberek idén más esetben – például Kecelen a Tüskösi Pincészet Kft.-nél – is találkoztak olyan „borokkal”, amelyek alkoholtartalmának 47–71 százaléka nem szőlőből készült. Mások a rövidet hamisítják: az Old Man’s Pub Kft. budapesti, Akácfa utcai, nem éppen olcsó ivójában hamis körte- és szilvapálinkát forgalmazott.

Egy hónapja a kelet-pesti Cipó Duó Kft. péküzemben találtak az élelmiszer-előállítást súlyosan kifogásolható higiéniai körülményeket, egyebek mellett csótányokkal volt teli az üzem. A feltárt hiányosságok miatt 36 tétel élelmiszer forgalomból történő kivonását és a szennyezett alapanyagból gyártott zsemlemorzsa visszahívását rendelték el. A zuglói Kregza Kft. látványpékségében takarítatlansággal, zsíros padozattal, szennyezett falakkal, töredezett padlólapokkal, a kézmosónál meleg víz, és kézmosó fertőtlenítőszer hiányával szembesültek a szakemberek. Az alapanyagokat szabálytalanul, a földön tárolták, de találtak jelöletlen, és lejárt minőségmegőrzési idejű alapanyagokat is, míg a hűtő kondenzvize szennyezte az alapanyagot. Az illemhely egy légtérben volt az előkészítővel.

Idén május végéig 287 ellenőrzést végzett a hivatal, és mintegy ötszázhatvan tonna élelmiszert vont ki a forgalomból – tudtuk meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal Kiemelt Ügyek Igazgatóságától. (A lefoglalt mennyiségből csaknem tizenhárom tonna növényvédő szer volt, ami nem élelmiszer ugyan, de bekerülhet az élelmiszerláncba.) A forgalomból kivonás legjellemezőbb problémái között a termékek jelöletlensége, a nyomon követhetőség és az eredet hiánya szerepel. Az év első öt hónapjában legnagyobb mennyiségben savanyúságot, valamint húst, húskészítményeket foglaltak le a szakemberek.

Az esetek után 112 alkalommal, több mint 225 millió forint bírságot szabott ki a hivatal. Ha azt vizsgáljuk, hol fordultak elő leginkább szabálysértések, megállapítható, hogy Budapesten és Pest megyében magasabb számban kellett eljárniuk a szakembereknek. Ugyanakkor tény, hogy a legtöbb élelmiszer-forgalmazó, -előállító hely, valamint a nagy logisztikai központok is e térségben működnek.

Az ellenőrzések következményeként tizenkilenc egységnél kellett elrendelni a tevékenység felfüggesztését; a jelenleg érvényes jogszabályok a végleges bezárást viszont nem teszik lehetővé, ha a vállalkozás megteszi a hatóság által előírt intézkedéseket. Akadtak azonban olyan vállalkozások, amelyek az ellenőrzés után önként beszüntették tevékenységüket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.