Fellegi Tamás volt miniszter újra a pályán

Állami cég elől vitte el a kereskedőházi megbízást az egykori miniszter vállalkozása.

Horváth Csaba László
2016. 07. 14. 4:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második Orbán-kormány fejlesztési miniszterének cége nyerte el a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. izraeli irodájának üzemeltetését – tudta meg lapunk. Az állami társaság többek között 47 irodát létesít világszerte, a nyertesek közt feltűnik egy, a miniszterelnök vejével is összefüggésbe hozható cég. A kínai kirendeltség sorsáról pedig már a pályázat kiírása előtt dönthettek.

A Magyar Nemzeti Kereskedőház csaknem nettó hatmilliárd forintot költ az új külföldi kereskedőház-hálózat létrehozására. A társaság, amelynek tulajdonosi jogait a Külgazdasági és Külügyminisztérium gyakorolja, áprilisban írt ki közbeszerzési eljárást. Eszerint épít ki az egyébként felettébb átláthatatlanul működő MNKH 47 partnerirodát, egy regionális irodát és négy úgynevezett kompetencia-központból álló kereskedőházi partneriroda-hálózatot. A célországok között olyan egzotikus helyszínek is megtalálhatók, mint Omán, Kambodzsa és Vietnam.

Bár a közbeszerzési kiírás szerint június végén kellett volna szerződést kötni a nyertes cégekkel, az MNKH máig nem közölte a legjobb ajánlatot benyújtók listáját. Lapunk birtokába került azonban az eredményhirdetésről szóló dokumentáció, amely több szempontból is figyelemre méltó.

A nyertes vállalkozások közt a legérdekesebb az EuroAtlantic Tanácsadó és Befektetési Kft., amely havonta nettó 2,4 millió forintért fogja üzemeltetni a Magyar Nemzeti Kereskedőház izraeli partnerirodáját.

A cég ügyvezetője és tulajdonosa nem más, mint Fellegi Tamás, aki a második Orbán-kormány fejlesztési minisztere, később az IMF-tárgyalásokért felelős tárca nélküli minisztere volt. Ezután is többször szerepelt a sajtóban, ugyanis az Egyesült Államok területén magyar közpénzből is tevékenykedő országlobbista lett belőle.

A Fellegi Tamás cége által elnyert izraeli iroda költségeire a pályázati kiírásban az MNKH csaknem nettó 130 millió forint működési költséget irányzott elő a következő évekre. A kirendeltség megszerzése iránt egyébként nagy volt az érdeklődés, összesen öt cég adott be pályázatot, köztük egy állami társaság is, amely elől végül elnyerte a megbízást a volt miniszter vállalkozása. Pályázatot adott be ugyanis a Nemzetközi Fejlesztési és Forráskoordinációs Zrt. is, amelynek tulajdonosi jogait a Széchenyi Programirodán keresztül a Miniszterelnökség gyakorolja. A jelek szerint azonban utóbbi társaság sem tudta megütni az egykori tárcavezető által diktált „szakmaiságot”.

A csaknem hatmilliárd forintos állami tortából az MNKH nettó 165 millió forintot különített el a következő évekre az iráni kereskedőház irodájának működési költségeire. A pályázaton az ALX Magyar–Török Kereskedelmi Központ Kft. lett a befutó, amely havonta nettó 3,4 millió forintért fogja üzemeltetni a partnerirodát. Ez a cég régi jó ismerőse a Magyar Nemzeti Kereskedőháznak. Az állami társaság ugyanis több mint 530 ezer eurót, körülbelül 160 millió forintot fizetett a cégnek, hogy Törökországban, Cipruson és Görögországban öt kereskedőházat és három központi kereskedőházat hozzon létre. Ezek után kereskedőházanként havonta 20 ezer eurót, azaz több mint 6 millió forintot, negyedévente pedig további közel 30 ezer eurót, vagyis 9 millió forintot kasszírozott a cég.

Ugyanakkor nem csupán a kifizetett csillagászati összegek, hanem a cég tulajdonosi és vezetői háttere is figyelemre méltó. A közhiteles cégadatbázis szerint a társaság tulajdonosa a Polat Holding, amely a török milliárdos Adnan Polat tulajdona. Az üzletember korábban a Galatasaray sportklub elnöke volt, és az Átlátszó.hu korábbi cikke szerint az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoport holland vállalkozásának – HBRE International Investments BV. – igazgatóságát is elnökli. Ez azonban még nem minden. Az ALX Magyar–Török Kft. vezető tisztségviselője az a Suat Gökhan Karakus, aki a legutóbbi időkig szintén ügyvezető volt egy olyan társaságban, amely a Bdpst Ingatlanforgalmazó Zrt. tulajdonában van. Utóbbi cégről pedig a 444.hu írta meg, hogy a bejegyzési illetékét személyesen Tiborcz István fizette be a cégbírósági dokumentumok alapján.

Az ALX Magyar–Török Kereskedelmi Központ Kft. az MNKH másik, nettó 3,3 milliárd forintos pályázatán is esélyes lehet. A közbeszerzést a török régióban létrehozandó promóciós központra írták ki, ám eredményét nem hozta még nyilvánosságra az állami cég.

A Magyar Nemzet birtokába jutott dokumentumok szerint két kínai partneriroda létrehozására is szerződést kötött az MNKH, ám a jelek szerint ez esetben még a látszatra sem adtak. A Sanghaj és Ningbo városában kialakítandó partnerirodákra a következő évekre 195 millió, illetve 65 millió forint működési költséget irányzott elő a külügy felügyelete alatt működő cég. A megbízásokat az Asia Projects Kft. nyerte el, amely havonta nettó 4 millió, illetve 1,3 millió forintért üzemelteti majd a kirendeltségeket.

Csakhogy a pályázati kiírás április 13-án jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, ehhez képest az Asia Projects Kft.-vel már két héttel korábban, április 1-jén (!) stratégiai megállapodást kötött az MNKH, méghozzá két kereskedőház megnyitásának előkészítésére Kínában. Ez alapján pedig már a pályázati kiírás előtt dönthettek arról, hogy az Asia Projects Kft. legyen a befutó. Ráadásul az is furcsa, hogy a vállalkozásnak az elmúlt négy évben egyáltalán nem volt bevétele a cégadatok szerint, így tapasztalata és a referenciái is kérdésesek.

A milliárdokból gazdálkodó Magyar Nemzeti Kereskedőház egyébként minden igyekezetével próbálja titkolni, hogy pontosan mire költik az adófizetői forintokat. Nemrég érdeklődtünk a társaság részletes költségvetéséről, illetve arról is, mire fordították azt a további közel 5 milliárd forintot, amit a Külgazdasági és Külügyminisztériumtól kaptak kölcsön két részletben. Mindezek mellett azt sem hajlandó elárulni a cég, mi volt a pontos címe a közbeszerzési eljárás előtt működtetett külföldi kereskedőházaknak, és hány alkalmazottat foglalkoztattak. De azt sem kötik a nyilvánosság orrára, mennyi hasznot hajtottak és mekkora értékben kötöttek üzleteket az egyes kereskedőházak. A külföldi kirendeltségek címére az LMP egyik képviselője is rákérdezett; erre Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy reagált, hogy a kereskedőházak adatai a célországok – például Irak vagy Vietnam – cégadatbázisaiban elérhetők. A titkolózás miatt lapunk a bíróságon próbálja kikényszeríteni a társaság által visszatartott közérdekű információkat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.