Háromszáz baleset négy év alatt

Fizet kártérítést a honvédség, nem világos azonban, hogy mire és mennyit.

Buzna Viktor
2016. 07. 19. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt négy év alatt összesen 398 millió forintot fizetett ki a Magyar Honvédség a katonáinak a személyi sérüléssel járó káresemények után – derült ki a Honvédelmi Minisztérium (HM) sajtóosztálya lapunknak küldött válaszaiból.

A tárcát azután kerestük kérdéseinkkel, hogy a Hortobágyi Nemzeti Park aknamentesítési munkálatai során bekövetkezett tragikus balesetben négy tűzszerész életét vesztette. Az üggyel kapcsolatban hamarosan megjelent a hír: Hende Csaba korábbi honvédelmi miniszter 2012. január 1-jével felmondta az egyik magánbiztosítóval kötött baleset- és kötelező járműbiztosítást, mondván, kártérítésüket a katonák mindig is a minisztériumtól, s nem a biztosítótól kapták.

A HM csak a 2012 óta történt, személyi sérülés utáni kártérítések összegét ismertette lapunkkal, így az adatokból nem derül ki, milyen kimenetelű balesetek esetén mekkora összeggel kárpótolják a katonákat – a tárca sajtóosztályától ezért részletesebb adatokat kértünk. A rendelkezésünkre álló számok alapján a legnagyobb összeget éppen a tárca és a magánbiztosító közötti megállapodás felmondásának évében, 2012-ben fizette ki a minisztérium. Akkor 63 személyi sérüléssel járó káresemény történt, ami után összesen 135 millió forintot, átlagosan esetenként 2 140 000 forintot fizettek ki. 2013-ban történt a legtöbb baleset: a 99 kártérítésre érdemes sérülés után azonban kisebb összeget, átlagosan 1 100 000 forintot, összesen 110 milliót kaptak a katonák. Később tovább csökkentek a kártérítéses balesetek: 2014-ben 73 sérülés után 88 millió forintot, tavaly 65 sérülés után 65 millió forintot fizetett ki a minisztérium. Négy év alatt 300 baleset után fizetett tehát a HM.

Bár a korábban megjelent hírek szerint Simicskó István honvédelmi miniszter újabb biztosítási szerződés megkötését kezdeményezte, Lázár János kancelláriaminiszter ezt elvetette. A kormány álláspontja szerint üzleti alapon nem lehet biztosítani a honvédség tagjait, az államnak kell honorálnia az áldozatvállalást. A Magyar Hadtudományi Társaság szakértője, Hegedűs Henrik alezredes szerint a rendszer önmagában reformra szorul.

Helyénvaló, ha a katonaiéletpálya-modell bevezetésével a honvédség is teljesítményelvű humánpolitikát folytat, azt azonban versenyképes fizetéssel kell honorálni – mondta lapunknak a szakértő. Hegedűs Henrik szerint a jelenleg érvényes rendszerrel szemben nem segélyekkel és pótlékokkal kell kiegészíteni a katonák alacsony alapbérét, hanem azt növelve a katonára kellene bízni, milyen szolgáltatásokra tart igényt. A minisztérium abban tud segíteni, hogy kedvezményes biztosítási csomagokat tesz elérhetővé, de az ezekkel kapcsolatos döntéseket a katonának átengedi – mondta a szakértő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.