Jól járhat a Péterfy Sándor utcai kórház

A főigazgató szerint a lakossági nyomás hatására változtatott a kormány.

Kuslits Szonja
2016. 07. 11. 5:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb fordulat a fővárosi kórházfejlesztések ügyében: nem csak ápolási otthonként funkcionálhat majd a Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézet és Baleseti Központ. Ehelyett a Fiumei úti baleseti központ traumatológiája a Haller utcai új kórház épületébe költözik, s ezután alakul majd át a Péterfy Sándor utcai intézmény ellátása is – tudta meg lapunk Sásdi Antaltól. A kórház főigazgatójának ezt az államtitkárság válaszolta a kormány és a kórházvezetők múlt heti egyeztetésén feltett kérdésére.

Mint ismert, a kormány előzetes, júniusban nyilvánosságra került javaslata, mely szerint a Péterfyben nem lesz aktív ellátás, és az egész kórház krónikus (ápolási) feladatokat látna el, óriási lakossági felháborodást keltett. Ahogy arról lapunk is beszámolt, a nyár elején több százan tiltakoztak a kórház épületénél: kerítésére kötött szalagokkal és gyertyagyújtással jelezték a lakosok, kiállnak a kórház mellett. Sásdi Antal szerint ennek a nyomásnak is köszönhető, hogy végül a kormány megváltoztatta a tervét.

Az igazgató elmondta: a legfrissebb információk szerint amíg nem készül el a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet mellé tervezett Haller utcai új centrum, addig a Péterfy baleseti központja a jelenlegi helyén működik tovább, ám az épület felújítást igényel. Ezt körülbelül 2,5-3 milliárd forintból lehetne megoldani; külső szigetelésre, nyílászárócserére, energetikai korszerűsítésre van a leginkább szükség. – Ha a Fiumei úti traumatológia költözése megtörtént, a felújított épületbe kerülnének a Péterfy egyéb műtétes szakmái, és a Péterfy Sándor utcában maradnának a nem manuális szakmák. Ilyen például a belgyógyászat, a neurológia, az onkológia. Emellett az Alsó erdősor utcai telephelyről ide költözhetne a toxikológia és a pszichiátria is. Ez azonban csak 2020–2022 után várható, addig minden a jelenlegi helyén működik – nyilatkozta a főigazgató. Kitért arra is, hogy amikor az aktív ellátások átkerülnek az Alsó erdősor utcából a Péterfy Sándor utcába, az előbbi telephely lenne továbbiakban ápolási vagy szociális otthon. A kormányhatározatból kiindulva azonban csak jövő év március 31-ig kell kidolgozni a részleteket.

A főigazgató a fővárosi kórház-átalakításokkal kapcsolatban úgy nyilatkozott, a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Klinikai Tömb (Kútvölgyi kórház) kiemelt szerepét szerinte úgy kell értelmezni, hogy átmenetileg az lesz a budai centrum, oda kerülnek a Szent János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházakból (János-kórház) a sürgősségi ellátások. Ott maximum 400 ágynyi kapacitás van, amiből 100 ágyat biztosan megkap majd a sportkórház, amelyet szintén oda költöztetnek. Ez a 300 ágy marad tehát az észak-budaiak és az agglomerációban élők ellátására egészen addig, amíg valahol meg nem épül a tervezett északi centrum. A János-kórházban maradhat a járóbeteg-ellátás mellett a belgyógyászat, a neurológia és a pszichiátria is.

Kerestük a János-kórház főigazgatóját, Kázmér Tibort is, hogy megtudjuk, mit gondol a kormány jelenlegi terveiről, és milyen sors vár az intézményre, ám a kórházvezető többszöri megkeresésünk ellenére sem nyilatkozott.

Cserháti Péter, az új budapesti kórházfejlesztés előkészítéséért felelős miniszteri biztos viszont lapunknak elmondta: várhatóan 1,2 milliárd forintot fordítanak majd a János-kórház pavilonjainak felújítására, amely már jövőre el is kezdődhet. A Kútvölgyi kórház pszichiátriája mellett várhatóan oda költöztetik majd a Semmelweis Egyetem két pesti, összesen 330 ágyas gyermekklinikáját, hogy ezzel is kiegyenlítsék a pesti és a budai ellátást. Szerinte ezzel a lépéssel olyan diagnosztikai és szakmai közegbe kerülnének a Semmelweis gyermekklinikái, amely a mostaniaknál jóval kedvezőbb körülményeket eredményez. A rehabilitációs és krónikus osztályokat nem kell majd elköltöztetni a kórházból, ám át kell gondolni a járóbeteg-szakellátás mikéntjét, amely jobban működhetne a Kútvölgyi járóbeteg-szakellátó részlegén.

A múlt héten a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a fővárosi, észak-pesti centrum a Magyar Honvédség Egészségügyi Központban (Honvédkórház), míg a dél-pesti az Egyesített Szent István és Szent László Kórház-Rendelőintézetben és az országos kardiológiai intézetben lesz. A dél-budai központ azonban mégsem Kelenföldön, hanem a budaörsi virágpiac helyén épülhet meg. Az észak- és közép-budai lakosság ellátására épülő másik centrum végső helye azonban továbbra is kérdéses.

A centrumok köré az ellátást segítő társkórházakat is szerveznek. Ilyen a Pest Megyei Flór Ferenc Kórház, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet, a Bajcsy-Zsilinszky Kórház és Rendelőintézet, az Uzsoki Utcai Kórház, a Szent Margit Kórház és a Szent Imre Egyetemi Oktató Kórház is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.