Kétharmad újra belépne az EU-ba

Egy évvel ezelőtthöz képest nőtt az unió népszerűsége hazánkban.

MNO
2016. 07. 09. 13:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz megkérdezettből heten (70 százalék) azt gondolják, hogy az EU-tagságunk első évtizede előnyös volt számunkra – derül ki a Publicus Intézet legújabb felméréséből. Minden vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik ebben a kérdésben. Leginkább a diplomások (85 százalék) és az MSZP szavazók (81 százalék) gondolják előnyösnek eddigi tagságunkat, míg legkevésbé a jobbikosok (64 százalék). Egy évvel ezelőtt a Jobbik-szavazók véleménye gyökeresen más volt a kérdésben, akkor a többségben voltak azok akik szerint nem előnyös (61 százalék) számunkra a tagságunk.

A megkérdezettek majd’ kétharmada (61 százalék) szerint a tagságunkból nyújtotta lehetőségeket inkább ki tudtuk használni. Ezt egy évvel ezelőtt 7 százalékpontnyival kevesebben gondolták még így. Ahogy akkor, most is minden vizsgált társadalmi csoport hasonlóan gondolkodik a kérdésben. Ezen kérdés esetében is az MSZP szavazók, (72 százalék) akik leginkább így gondolkodnak, és a jobbikosok (58 százalék), valamint a községekben élők (54 százalék) azok, akik legkevésbé.

A megkérdezettek egyértelmű többsége, kétharmada (64 százalék) egy „most vasárnap” tartandó népszavazáson újra belépne az EU-ba. A biztos szavazók körében ez közel háromnegyedes támogatottságot jelent. Ez az arány szintén 7 százalékponttal növekedett az egy évvel ezelőttihez képest.
Míg egy évvel ezelőtti kutatásunkkor a Jobbik-szavazók többsége nem lépett volna be az EU-ba (35 százalék 52 ellenében), addig most már az ő körükben is többségben vannak az EU-párti szavazók (58 százalék 33 ellenében). Így kijelenthető, hogy „most vasárnap” az összes vizsgált társadalmi csoport belépne az EU-ba, leginkább az MSZP-szavazók (74 százalék), a fiatalok és a diplomások (74 és 75 százalék).

A megkérdezettek majd’ fele (46 százalék) úgy gondolja, hogy a britek rosszabbul járnak, hogy kilépnek az EU-ból, míg kevesebb mint harmaduk (30 százalék) az, aki szerint jobban járnak, ha elhagyják a közösséget. Leginkább az MSZP és a Fidesz szavazói azok, akik ekképpen gondolkodnak (63 és 47 százalék), viszont a Jobbik-szavazók ezt a kérdést máshogy ítélik meg: körükben többségben vannak azok, akik szerint a britek számára előnyös a kilépés (49 százalék 37 ellenében).

A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, július 1. és 6. között, 1000 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvélemény-kutatást.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.