Könnyek, vágyak, csókcsaták – gólyák a pontváró buliról

A jövő magyar értelmiségijeivel váltottunk pár szót a kedd esti ponthatárpartin – Abától Salgótarjánig.

2016. 07. 27. 7:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Talán a csepergő eső, talán a ma már mindenki zsebében ott lévő internet okozta, de igen szordínósra sikeredett a 2016-os ponthatárváró buli a lágymányosi „egyetemváros” körülkerített füves placcán. Tény és való, az égiek kicsit fellocsolták a helyszínt egy órával az este 8-as kezdés előtt, és ma egy ilyen partira javarészt a biztosra menők látogatnak ki, így a dráma elmarad, a vigasztalásban, bánatban vagy éppen örömben egymásra találó fiúk és lányok helyett maradnak a Facebook-posztok, jobb esetben pár telefonhívás és a gyors távozás.

No de haladjunk szép sorjában. A kezdés előtt fél órával érkeztünk az ingyenbulira beléptető karszalagért, az átvizsgálás pedig majdhogynem szigorúbb volt, mint amivel a magyar labdarúgó-válogatott Eb-mérkőzései során a szurkolók találkozhattak – ismert, gyakorlatilag a hátizsákba sem néztek bele az Olympique de Marseille stadionjánál posztoló biztonsági őrök, volt olyan kapu, ahol a belépőjegyet sem ellenőrizték.

A szpíkerduó az ilyen helyzetekben már nagy tapasztalatot szerzett Animal Cannibals Qka MC-je és Ricsipíje volt, akik besegítve a KSH-nak – de az újságíróknak mindenképpen – olyan kérdésekkel bombázták a megjelent potenciális gólyákat, mint hogy ki megy egyetemre (sok kéz föl), ki főiskolára (kevés kéz föl), hány embernek vett apu-anyu lakást a felsőoktatásba lépés ürügyén (kevés kéz föl), ki költözik nagy létszámú albérletbe (közepesen sok kéz föl), ki kollégiumba (sok kéz föl).

A rögtönzött közvélemény-kutatást meg-megszakították újabb slágerek – Van valami a levegőben, Nyári gyerekek – és régebbiek – Tedd fel a kezedet –, de a talán legélesebb agyú korosztályon, tehát a kevéssel 20 év alattiakon ilyesfajta „irodalmi tartalmak” egyáltalán nem fogtak ki ezen az estén.

8-kor kezdtek peregni a ponthatárok, mi pedig élesítettük a diktafont, rögtön oda is léptünk a Salgótarjánból érkezett Krisztiánhoz, akit barátnője két gratuláló csókja (egyiket ki is posztolták a Pont Ott Party nyilvános Facebook-oldalán) között sikerült megszólaltatnunk – a Balatoni láz című slágerköltemény taktusai alatt.

– A BME-re jelentkeztem mérnök-informatikusnak, 396 pontom volt, 26-tal több, mint kellett. Gimnazistaként úgy gondoltam, hogy reál vénájúként ezen a szakon lesz esélyem, hogy később álláshoz jussak – fogalmaz a fülbevalós srác, aki saját bevallása szerint magával az informatikával hadilábon áll.

Gabriella budapesti és a Károlira jutott be anglisztikára, méghozzá könnyebben, mint gondolta, hiszen tavaly óta itt csökkent a ponthatár. Az idei limitnél 10-zel volt több pontja úgy, hogy mindössze angolból tett emelt szintű érettségit. Nem tudni, mennyire ritka az ő esete, de azt állítja, mindössze a nyelvvizsgának megfelelő megmérettetés előtti két hétben kellett külön nyelvtanár segítségét igénybe vennie, az Arany János Gimnáziumban jól felkészítették.

A táblán ekkor a Debreceni Egyetem pontjai peregtek, a színpadi dj pedig ennek megfelelően a város nevezetességei között számon tartott Tankcsapda zenekar egyik slágerét dobta fel. Közben folyamatosan kerestünk olyan megszólalót, aki a nyilvánosság előtt is vállalja sikertelenségét, és sokáig úgy is tűnt, hogy ez a küldetés „Highway to Hell” (Országút a pokolba – AC/DC együttes) lesz, nem jár sikerrel. Ám ekkor felfigyeltünk egy magányosan táncikáló apró leányra, akinek keresztnevét a magnófelvétel többszöri visszahallgatása után sem sikerült kibogoznunk, a lényeg róla azonban az, hogy nem szomorkodik azon, hogy a MOME kapuin nem nyert bebocsátást, hisz az A-terv nem is az volt; hamarosan távozik az országból, és Madridban folytatja vidám kis életét.

Tamás volt még, aki a feszült várakozás pillanataiban botlott kíváncsiskodó jegyzetfüzetünkbe a színpad közelében, ő műszaki menedzser lesz, ha diplomát szerez, 5 ponttal szerzett többet, mint az a szám, amit a táblán látott (347), de az MNO-nak jelezte, csak annak fog hinni, amit az este során telefonon hivatalos értesítésben megkap. Talán neki is új volt az infó, hogy a táblánál és az SMS-nél is gyorsabb lenne, ha megkér bárkit, csekkolja le a ponthatárát a Felvi.hu-n. De fogjuk rá: az este legizgalmasabb forgatókönyvét választotta.

Mire vége lett a Deniz zenekar beállásának, az egy-kétezer fős tömegecske három számjegyűre olvadt, igaz, ekkor már egy kiadósnak induló záporon is átestek a megjelentek.

Kihasználva az üresjáratot körbejártunk az intézményeket bemutató sátrak között: ügyesen csábítgatták némi bandázásra a leendő gólyákat az ELTE és a BGE standjánál is – előbbi „egyetemista nyugágyakat” is kirakott a placcra, talán érzékeltetve, hogy mit ajánlanak a következő 3-5 évre... –, de az erasmusos vagy a diákhiteles sarokban hosszú percekig egyetlen érdeklődőt sem láttunk, annál inkább az Expressz Akadémia munkatársát, aki egyetemre bejutottakra vadászott, nekik kínált hasznosnak tűnő vizsgaidőszaki lehetőségeket.

A sör mindeközben jól fogyott, így a végtelen számú mobilvécét is rendesen terhelték az ifjak a nem túl nagy létszám ellenére, és a csocsóasztalnál is egymást váltották a duók. Jártunkban-keltünkben egy kis kupaktanácsba is belekagylóztunk, ahol azzal riogatták egymást a jövő magyar értelmiségijei, hogy az „államira felvetteket jól megszívatják idén, hisz aki nem teljesít, megy át fizetősre”.

Nem akartunk úgy távozni, hogy ne lássunk drámát. A színpad előtti egyik sötét zugban pillantottuk meg a pityergő Zsófit, aki miután kicsit összeszedte magát és kommunikált telefonon szeretteivel, nem utasította vissza már-már tolakodó közeledésünket.

– Igazából felvettek, csak még kicsit sokkos állapotban vagyok. Abáról jöttem az Attila Király Gimnáziumból, és hatalmas meglepetésemre fölvettek a Budapesti Metropolitan Egyetem turizmus és vendéglátás szakjára. 50 ponttal szereztem többet, mint ami a határ volt, pedig nagyon féltem, mert előzetesen azt mondták, hogy akár 30-cal is emelkedhet a határ a tavalyihoz képest. Szerencsére nem így történt.

Zsófi nem tudja, hogy leginkább min múlt, hogy felvették, de titkon azért készülődött valamire, hiszen július eleje óta nővérével albérletben lakik a fővárosban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.