Lecsapott a vihar az országra, szupercella a Balatonnál

Az ország több területén heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

MTI
2016. 07. 14. 4:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyugaton már inkább csak erős szélre, az ország többi területén viszont továbbra is heves zivatarokra és felhőszakadásra figyelmeztet a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben a fővárosban, Pest, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Azokon a területeken továbbra is lehetnek olyan heves zivatarok, amelyet 90 kilométer/óra feletti széllökés, több centiméteres átmérőjű jég kísérhet. Egy-egy zápor, zivatar idején rövid idő alatt akár 50 milliméternél is több eső hullhat.

Baranya, Fejér, Komárom-Esztergom és Tolna megyére a heves zivatar és a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Vas és Veszprém megyében a várható viharos szél miatt is elsőfokú a figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a nap elején még többfelé, majd a déli, délutáni órákban egyre inkább csak keleten várhatók heves zivatarok, majd estére ott is megszűnnek a viharok.

Az előrejelzés szerint csütörtökön a legmagasabb nappali hőmérséklet a Dunántúlon 20-21 Celsius-fok körül, keletebbre általában 22-25 fok között várható, de a keleti határvidéken még 30 fok közelébe melegedhet fel a levegő, majd a déli óráktól ott is visszaesik a hőmérséklet. Késő estére 13-19 fok közé hűl a levegő.

Több mint kétszáz helyre riasztották a tűzoltókat a szerda esti és a csütörtök reggeli viharok miatt Veszprém megyében – közölte a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság szóvivője az MTI-vel. Csépányi-Barczi Petra elmondta, szerda éjfélig százötvenhét, éjjel és csütörtök délelőtt pedig hatvannyolc káresethez vonultak ki a katasztrófavédelem munkatársai, a károk felszámolása jelenleg is zajlik.

A viharos időjárás a megye harmincöt településén okozott károkat, a legtöbb bejelentés Balatonfüredről érkezett: kidőlt fákhoz, elárasztott pincékhez riasztották a tűzoltókat.

A viharos szél Tapolcán és Tésen családi házak tetőszerkezetét rongálta meg. Balatonudvariban épületre, Alsóörsön kempingben álló lakókocsira, Kővágóörsön strandbüfére, Tapolca és Nemesgulács között pedig a vasúti sínekre dőltek fák. Itt egy vasúti szerelvény a pályán vesztegelt, amíg a tűzoltók el nem távolították a sínekre dőlt tízméteres fákat.

Berhidán a villám egy családi ház tetőszerkezetébe csapott, amely teljes terjedelmében égett, mire a veszprémi és pétfürdői tűzoltók kiérkeztek. A szóvivő tájékoztatása szerint a házban élő négy embert rokonoknál kellett elhelyezni.

Szintén rokonoknál helyeztek el öt embert, miután Balatonszepezden egy családi ház tetőszerkezetét beszakította egy rádőlő fa, illetve Balatonfüreden a viharos szél leszakította egy ház tetejét.

A Balaton térségét nyugati, délnyugati irányból szerda este fél nyolckor érték el a heves zivatarok. A legerősebb góc, egy szupercella (örvénylő zivatar) centrumával az északi part mentén haladt el, és sokfelé rendkívül intenzív csapadékot, pusztító jégesőt és orkánerejű szelet okozott – számolt be Horváth Ákos meteorológus, a Siófoki Viharjelző Obszervatórium vezetője.

A Balaton térségében a legerősebb széllökéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérőhálózatán Zánkán 20.05-kor (112 kilométer/óra), Balatonfüreden 20.25-kor (115 kilométer/óra), továbbá Siófok és Alsóörs között a vízközépi mérőcölöpön 20.30-kor (120 kilométer/óra) regisztrálták.

A várható heves viharra már a szerda reggeli óráktól figyelmeztetést adott ki az OMSZ siófoki obszervatóriuma, és a vihar közeledtét a tó körüli, másodfokon villogó viharjelző rendszer is megfelelően jelezte. Ennek köszönhetően a vízi rendészet munkatársai időben figyelmeztették a vízen tartózkodókat, illetve időben sikerült lemondani a szabadtéri koncerteket is – összegezte a szakember.

Elmondta, hogy az éjszaka folyamán további zivatarok várhatóak a Balatonnál. Ezek a hajnali órákra megszűnnek, viszont a következő napokban erős szélre, 40-60 kilométer/óra erősségű széllökésekre kell számítani a térségben.

Dunaújvárosban és Velencén fesztiválokat állítottak le az országon átvonuló, villámlásokkal tarkított vihar miatt – közölte honlapján szerda este a katasztrófavédelem. Jelezték: nem szakítják félbe a fesztiválokat, az ott tartózkodók biztonságban vannak, nem kellett kiüríteni a területeket, csupán a programokat függesztették fel a vihar elvonultáig, illetve későbbi tájékoztatásig. Kevéssel éjjel 11 óra előtt azt közölték: Dunaújvárosban folytatódhatott a rendezvény, Velencén azonban azóta is folyamatosan esik az eső, így ott nem tudták újrakezdeni a szabadtéri programokat.

Velencén kedden vette kezdetét az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT), Dunaújvárosban múlt péntektől e hét vasárnapjáig tart a Rockmaraton nevű fesztivál.

Főként a viharban kidőlt fák, valamint leszakadt gallyak okoztak gondot a fővárosban az elmúlt majdnem egy napban – tájékoztatta csütörtökön az MTI-t a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtóreferense. Balogh Eszter elmondta, hogy az elmúlt 17 órában, majdnem ötven helyszínen avatkoztak be a fővárosi tűzoltók. A többi között a XX. kerületben a Helsinki úton villám csapott egy fába, ami kigyulladt. A XIII. kerületi Jász utcában építkezési paraván borult az úttestre. A IV. kerületi Berda József és a Temesvári utca sarkán egy várakozó buszra dőlt egy fa. Szerencsére a buszban nem volt senki. Ugyancsak beavatkoztak a fővárosi tűzoltók Solymáron, ahol villamos vezetékre dőlt egy fa – sorolta a történteket a referens.

Délután egy órára az országos vasúthálózaton helyreállt a közlekedés, a korlátozásokat feloldották, nem kell vonatpótló buszokkal utazni – közölte a Mávinform csütörtök kora délután.

Az aktuális helyzetről információk találhatók a www.mavcsoport.hu címen, a Vonatinfó alkalmazáson, valamint a Mávdirekt információs vonalán, a +36-1-349-49-49-es telefonszámon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.