Lehet-e demonstrálni Orbán házánál?

Egy panasszal összefüggésben az Alkotmánybíróság kedden dönthet a kérdésben.

Katona Mariann
2016. 07. 11. 8:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kedden, a nyilvánosság előtt ismerteti döntését az Alkotmánybíróság arról, lehet-e tüntetni Orbán Viktor miniszterelnök házánál. A kérdés azután került a taláros testület elé, hogy még 2014 decemberében a devizakárosultak vonulásos tüntetést szerveztek – többek között – a kormányfő Cinege utcai otthonához, ám a rendőrség ezt megtiltotta. Az indoklás szerint a rendezvény „mások jogainak és szabadságának sérelmével járna”, illetve a kormányfő házának környékét a Terrorelhárítási Központ (TEK) amúgy is lezárta. Ezt a döntést a bíróság is helybenhagyta, ezután fordult az egyik résztvevő alkotmányjogi panasszal az Alkotmánybírósághoz.

Az indítványozó elsősorban és legfontosabb elvi okként arra hivatkozik, nem lehet előzetesen megmondani, hogy bárki jogát vagy szabadságát sértenék egy demonstrációval. Ráadásul úgy, hogy Orbán Viktor házánál mindössze tíz percig akartak tüntetni. Emellett szerinte a TEK-nek külön vizsgálnia kellett volna, hogy a demonstráció az általuk elrendelt lezárás ellenére megtartható-e.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.