Liget-harc: nem voltak jogszerűtlenek a videóssal

Csillag Ádámmal szemben ugyanúgy járhattak csak el a rendőrök, mint a mellette lévő aktivistákkal.

Lakner Dávid
2016. 07. 07. 14:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Két karhatalmista taszigálja a többiek gyűrűje közepén Ádámot. Elviszik. Hová? És mit tesznek vele? Rabosítják? Megvádolják? Megverik? Elmegyógyintézetbe zárják? Összetörik a kameráját, a munkaeszközét? Kinyomják a szemét?” – bár úgy tűnhet, de a kérdéseket nem viccből tette fel szerda este a Magyar Narancs Online szerzője, Janisch Attila. A filmrendező úgy foglalta össze a történteket, hogy „egy önkényúr, egy diktátor nem tűri, hogy más nyom is maradjon utána, mint amit ő jónak lát hagyni.” A szerdai állóharcról szóló összefoglalónkban mi is megemlékeztünk róla: többen a helyszínen sem értették, miért intézkedtek Csillaggal szemben. Többek közt Magyar Fruzsina sem, és más résztvevők is úgy vélték, a fellépés a sajtó megfélemlítéséül szolgál.

Miként más lapok tudósítói, mi is kinn voltunk a Városligetnél, ahol a nap folyamán többször is rendőrségi intézkedési területeket alakítottak ki a hatóságok. Ilyen volt, amikor a tüntetők leültek az érkező kamion elé, mások pedig mögéjük állva szintén akadályozták annak továbbhaladását. A helyszínen lévő rendőrök először körbekerítették a járművet és a tiltakozókat, majd többször is felszólították a körön belül lévőket, hogy távozzanak onnan. Akik ezt önként nem tették meg, azokat kiemelték, így vitték ki többek közt Komáromy Gergely zenészt és Moldován László LMP-s politikust is, de voltak, akik önként hajlandóak voltak odébb menni. Lapunk is az intézkedési területen kívülről, de közvetlen közelről figyelte az eseményeket. Ugyanúgy követhető volt minden, rendőrök pedig nem is szólították fel semmire a gyűrűn kívül állókat.

Csillag Ádám csütörtökön közzétett videójából is egyértelműen kiderül, hogy többszöri felszólítás után is az intézkedési területen maradt, gátolva a kamion továbbhaladását. Figyelmeztették Csillagot, hogy testi kényszert fognak vele szemben alkalmazni, majd többször is elhangzott, hogy „vigyázzon, meg ne sérüljön”. Csillag előtte úgy vélte, ő „filmrendezőként” a felszólítás ellenére maradhat a területen. Ezután az intézkedő rendőr tájékoztatta a videóst a szabálysértési helyzetről és igyekezett felvenni az adatokat, miközben Csillagtól elhangzott, hogy „az önök tevékenységét is el fogják bírálni”. Mindez a videóban 1 óra 12 perc körül látható.

Ezután Csillagot elengedték, aki visszatért a tovább araszoló kamion elé, a rendőrségi intézkedési területre. A rendőrnő a videóban 1 óra 39 perckor közölte, „harmadszor, egyben utoljára szólítom fel önöket, hogy a jogsértő magatartásukat fejezzék be, és a helyszínt a Városliget parkos területe irányába hagyják el.” Közölte azt is, hogy amennyiben másodszor kerül sor valakivel szemben rendőri intézkedésre, személyi szabadság elvonása is bekövetkezhet. „Én beszélek, megsérti a magyar alkotmányt” – kiabált eközben Mécs Imre a rendőrnővel, bűnrészesnek nevezve a hatósági személyt. Csillag Ádám ezután sem volt hajlandó önként távozni, bár a sajtó itt lévő munkatársait is jól láthatóan elvezették. A filmest ismét „óvatosan, nehogy megsérüljön” felszólítással vitték el, miközben ő kiabált, hogy „nem adott választ, ott történnek a dolgok, nekem ott dolgoznom kell.”

Tehát amennyiben valakinek nincsenek állampolgári előjogai csak azért, mert van nála egy kamera, úgy kijelenthetjük: Csillagnak épp úgy el kellett volna hagynia az intézkedési területet, mint az aktivistáknak vagy a többi újságírónak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.