Mégis nyomoznak a poloska miatt

Öt héttel az eszköz megtalálása után mégis elrendelték a nyomozást tiltott adatszerzés bűntette miatt.

Szemán László
2016. 07. 14. 8:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt héttel azután, hogy az Eötvös Károly Közpolitikai Intézetben a telefon- és az adatforgalom továbbítására alkalmas eszközt találtak az irodájukban a számítógépes rendszer be- és kimenő kábelkötegén, mégis elrendelték a nyomozást tiltott adatszerzés bűntette miatt. A Népszabadság tegnap megírta, a VIII. kerületi ügyészség változtatta meg a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) elutasító határozatát.

Emlékezetes, a feljelentéseiről ismert Tényi István még a leleplezés napján fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz (ORFK) az ügyben. Az intézet munkatársai azután nézették át szakemberekkel az irodájukat, hogy Lázár János kancelláriaminiszter kijelentette: titkosszolgálati jelentések születtek a menekülteket segítő, Soros György által támogatott civilekről. Az Eötvös-intézetet Soros György egyik alapítványa hozta létre, de nem foglalkozik menekültek segítésével. Végül is nem ők tettek feljelentést, mert mint azt Majtényi László, az intézet elnöke lapunknak elmondta, nem szeretnék felfedni azokat, akik megtalálták a szerkezetet. Bakondi György miniszterelnöki megbízott, belbiztonsági szaktanácsadó szerint a készüléket nem a titkosszolgálatok helyezték el, mert „akkor nem lett volna ilyen könnyű megtalálni”. A Belügyminisztérium tagadta, hogy közük volna a poloskához.

Tényi István sajtóhírekre alapozott bejelentését az ORFK a BRFK-ra küldte illetékesség miatt, ahol elutasították, mondván: „A bejelentésében foglaltak bűncselekmény gyanújának megállapítására konkrét tények és adatok hiányában nem alkalmasak.” Tényi panaszt tett az elutasítás ellen, ennek nyomán a VIII. kerületi ügyészség elrendelte a nyomozást, amire a BRFK-t jelölte ki.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.