Milliárdok Tiborcz török ismerősének

Versenytárs nélkül nyerte meg az MNKH nettó 3,3 milliárdos közbeszerzését egy a kormányfő vejével is összefüggésbe hozható cég.

Győr Ágnes
2016. 07. 16. 4:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csillagászati összegért, nettó 3,3 milliárd forintért fogja üzemeltetni a következő négy évben a Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) Zrt. törökországi kereskedelemfejlesztési és promóciós központjának irodáit az ALX Magyar–Török Kft. Bár a friss Közbeszerzési Értesítő alapján hetvenmillió forint az új szerződés összege, valójában ez a pénz havonta jár a cégnek, vagyis négy év alatt több mint nettó 3,3 milliárd forintot tehetnek majd zsebre. Mindezért Törökországban öt városban, valamint Görögországban és Cipruson kell segíteniük a magyar vállalkozások külpiacra jutását, és működtetniük a központ kirendeltségeit.

A cég régi ismerőse a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá tartozó társaságnak. Az MNKH ugyanis korábban 535 ezer eurót, körülbelül 160 millió forintot fizetett a cégnek, hogy szintén Törökországban, Cipruson és Görögországban öt kereskedőházat és három központi kereskedőházat nyisson. Ezekért kereskedőházanként havonta húszezer eurót – több mint hatmillió forintot –, negyedévente pedig további közel harmincezer eurót – kilencmillió forintot – kasszírozott a cég.

A társaság tehát már korábban létrehozta kereskedőház-hálózatát, így kérdéseket vet fel, hogy most miért kellett velük újból szerződni, ezúttal 3,3 milliárd forintra.

Korábbi kérdésünkre a Magyar Nemzeti Kereskedőház részéről közölték, ez azért szükséges, mert „a sikeres közép-ázsiai jelenlét elérése érdekében kiemelt jelentőségű a magyar külgazdasági eszközrendszer hatékonyságának maximalizálása Törökországban, amely a régió motorjaként kapu lehet a térség más országainak piacaira is”.

Még érdekesebb a nyertes cég tulajdonosi és vezetői háttere. A közhiteles cégadatbázis szerint a társaság tulajdonosa a Polat Holding, amely a török milliárdos, Adnan Polat tulajdona. Az üzletember korábban a Galatasaray sportklub elnöke volt, és az Átlátszó.hu korábbi cikke szerint az Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz Istvánhoz köthető cégcsoport holland vállalkozásának – HBRE International Investments BV – igazgatóságát is elnökli. Ráadásul az ALX Magyar–Török Kft. vezető tisztségviselője az a Suat Gökhan Karakus, aki a legutóbbi időkig szintén ügyvezető volt egy olyan társaságban, amely a Bdpst Ingatlanforgalmazó Zrt. tulajdonában van. Utóbbi cégről pedig a 444.hu derítette ki, hogy bejegyzési illetékét személyesen Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje fizette be a cégbírósági dokumentumok szerint.

A Magyar Narancs a közelmúltban egyébként több fotót is közölt arról, hogy Tiborcz István Adnan Polattal és Suat Gökhan Karakussal tárgyal.

Megírtuk, szintén az ALX Magyar–Török Kft. nyerte el az MNKH iráni partnerirodájának üzemeltetését is, havonta nettó 3,4 millió forintért. Az állami társaság ugyanis a török régió mellett korábban egy hatmilliárd forintos közbeszerzést is meghirdetett, melynek keretében világszerte közel ötven kereskedőházi partnerirodát nyitnak meg. Az iráni irodát a következő négy évben nettó 165 millió forintért működteti az ALX Magyar–Török Kft. Bár utóbbi eljárás nyerteseit még nem hirdették meg, lapunk birtokába jutott a pályázat eredményhirdetéséről szóló dokumentáció. Ebből kiderült az is, hogy a második Orbán-kormány első fejlesztési miniszterének cége is nyert, méghozzá az izraeli partneriroda üzemeltetését. A Fellegi Tamás tulajdonában álló EuroAtlantic Tanácsadó és Befektetési Kft. havonta nettó 2,4 millió forint közpénzért, azaz összesen 115 millió forintért dolgozik majd az MNKH-nak a következő négy esztendőben.

A Magyar Nemzeti Kereskedőházzal és a külföldi kereskedőházakkal kapcsolatos információkat egyébként mind az állami társaság, mind a külgazdasági és külügyminiszter igyekszik titkolni. Szijjártó Péter legutóbb parlamenti írásbeli válaszában közölte, hogy aki kíváncsi az amúgy közpénzből működő külföldi kereskedőházak postacímeire vonatkozó adatokra, az a célország cégnyilvántartásában találhatja meg őket. Megfogadtuk a miniszter tanácsát, és a külföldi cégadatbázisokban kezdtünk kutatni, ám hamar kiderült, hogy Szijjártó Péter tévedett, legalábbis részben. Például az azerbajdzsáni cégnyilvántartásban hiába keresték helyi informátoraink azt a társaságot, amelyik a Közbeszerzési Értesítő szerint elnyerte az azeri iroda üzemeltetési jogát, a megadott címen nem találták meg. Az MNKH szerint pedig a megadott cím csupán egy magánpostacím, a cég irodája valójában máshol található. Utóbbi címen valóban van egy irodaház, ám helyi forrásaink itt is hiába keresték a nyertes társaságot.

Figyelemre méltó módon nyert egy másik, rejtélyes magyar cég is a közbeszerzésen. Az Asia Projects Kft. a kínai kereskedőházi partnerirodákat üzemelteti majd, ám a vállalkozásnak az elmúlt négy évben semmilyen bevétele nem volt a cégadatok alapján. Ennek ellenére Sanghaj és Ningbo városában hozhatják létre a partnerirodákat, havonta nettó négy-, illetve 1,3 millió forintért, ami a következő négy évre több mint negyedmilliárd forintos bevételt jelent. Érdekes körülmény, hogy a közbeszerzési kiírás április 13-án jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, ehhez képest a céggel már két héttel korábban, április 1-jén (!) stratégiai megállapodást kötött az MNKH, méghozzá két kereskedőház Kínában való megnyitásának előkészítésére. Ez alapján pedig már a pályázati kiírás előtt dönthettek arról, hogy az Asia Projects Kft. legyen a befutó.

A cég egy IX. kerületi, tízemeletes panelház IX. emeletére van bejelentve, ám tegnap hiába kerestük ott a cégvezetőt, nem találtuk, pedig a szomszédoktól azt is megtudtuk, a lakás nem csupán a társaság székhelye, hanem az ügyvezető lakhelye is. Az ügyben megkerestük a Magyar Nemzeti Kereskedőházat is. A társaság – a honlapján feltüntetett adatoknak ellentmondva – azt közölte, hogy a szóban forgó szerződést nem idén április 1-jén, hanem valójában már tavaly szeptemberben megkötötte az Asia Projects Kft.-vel. Ezt a határozatlan időre kötött szerződést módosították határozott időre, június 30-ig.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.