Nem foglalkoztak a kormánypártiak a Liget-vitával

Informális csúccsá alakították a bizottsági ülést, ha már a fideszesek nem jelentek meg.

Lakner Dávid
2016. 07. 08. 16:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyetértettek a Fenntartható fejlődés bizottságának pénteki, rendkívüli ülésén politikusok, szakmai szervezetek képviselői és ligetvédők abban, hogy a Liget-projekt nem tartható, és nem szabadna nagyobb szabású építkezésekbe kezdeni a Városligetben. A Sallai Róbert Benedek elnök által a Képviselői Irodaházban összehívott ülésen a fideszes képviselők nem jelentek meg, így az elején berekesztették, és „informális Liget-csúccsá” alakították azt. Nem jelent meg a Miniszterelnökség és a Földművelésügyi Minisztérium képviselője sem: ők illetékesség hiányára hivatkozva jelezték, hogy nem lesznek itt. Érdemi vitára így tehát nem került sor. Jelen volt ugyanakkor a Ligetvédők, a Greenpeace Magyarország, a Védegylet és a Levegő Munkacsoport képviselője, ahogy a bizottság jobbikos és MSZP-s tagja is. Felszólalt továbbá Karácsony Gergely zuglói polgármester.

Az ülésen nem csak a Városliget volt a téma: szóba hoztak gyakorlatilag minden nagyobb fakivágást a fővárosban, bár hangsúlyozták, hogy országos kérdésről van szó. Sallai rögtön az elején felhozta az Orczy-kert, a Római-part és a Dagály uszoda ügyét is. Nemcsak a zöldfelületet, de az azt védőket is meg kell védeni, személyesen ő pedig szégyelli, hogy korábban helyi ügyként próbálta kezelni a Ligetét – tette hozzá.

A fideszes kormányzásnak lassan a jelképévé válnak a kopaszok, ez pedig a demokrácia megcsúfolása – utalt az egykori Kertemnél építkezésbe kezdőkre, illetve az ott felbukkanó biztonságiakra az MSZP-s Heringes Anita. Szerinte azt nem értik a kormány részéről, hogy a Városliget és a Római-part érzelmi kérdés a lakosság számára, és nem nevelni kellene próbálni a polgárokat, hanem meghallani, amit ők gondolnak ezekről a projektekről. A jobbikos Kepli Lajos is egyetértett. Szerinte nem csupán budapesti és zöldügyről van szó, hanem arról is: a kormány mögött álló gazdasági csoport érdeke számít elsősorban. Kepli fontosnak nevezte az egységes ellenzéki kiállást: „a főváros tüdejét nem lehet elpusztítani.”

Zöldhasú helyett zöld fákat szeretnénk a Ligetben – fokozta a szintén jobbikos Hegedűs Lórántné, aki felvetette: a Vajdahunyad várával kapcsolatban tervezettek azt sejtetik, hogy kaszinóberuházást akarnak ide. Hegedűsné szerint figyelemelterelés, ami a volt Kertemnél zajlik, hogy közben csendesen belekezdhessenek egy Vajna-féle beruházásba. A nemrég a Jobbik alelnökségéért is indulni szándékozó, majd visszalépő képviselőnő szerint inkább a Regnum Marianum templomot lehetne újra felépíteni, amit a kormányzat azzal utasított el, hogy nem készítenek replikát, „pedig a Közlekedési Múzeum is egyfajta replika lesz.” – hangsúlyozta. Szerinte a pénzszórás is döbbenetes, és nem érti, mire ment el eddig a Ligetben több milliárd forint.

Karácsony Gergely, Zugló polgármestere úgy látta, az ügy jelentőségét mutatja, hogy a fideszes képviselők nincsenek itt, „nem tudják védeni, mert védhetetlen.” Szerinte tényleg zajlott széleskörű párbeszéd a Városligetről: a zuglói képviselő-testület 2012-ben hozott építési szabályzata szerint a Liget nem beépíthető, „egy kutyaólat nem lehetne ott építeni.” Továbbá a Budapest 2030 dokumentum elkötelezte magát, hogy a főváros fejleszti a zöldfelületeket. A Városliget közpark jellegét kell fejleszteni, kirakni mindent, „ami nem odavaló”, vurstlit, bódékat is – tette hozzá a PM-es Karácsony Gergely. Érdekesnek nevezte, hogy Papcsák Ferenc korábbi fideszes polgármester az említettek után az ellenkezőjét kezdte szerinte képviselni. Zugló polgármestere amúgy jelezte, beperli a Magyar Idők kormánypárti napilapot a Városligettel kapcsolatos állításai miatt. Az LMP-s Jakabfy Tamás az ülés végén arról beszélt, hiába kötelezik az önkormányzatokat a kivágott fák pótlására, erre nem tudnak elegendő helyet biztosítani.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.