Régi tankerületi vezetőkkel újít a Klik

Mendrey László attól tart, hogy újabb intézmények bezárását és összevonását készíthetik elő.

Hutter Marianna
2016. 07. 20. 11:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A régi tankerületi vezetőkkel képzeli el a megújulást a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ – derül ki a Magyar Nemzet összesítéséből. Mint ismeretes, a Klikből 2017. január elsejével Klebelsberg Központ lesz, és az eddigi 198 tankerület átalakul 58 tankerületi központtá. Az új centrumok vezetőinek tegnap adta át a megbízólevelet Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője. Összevetve az újonnan kinevezetteket a korábbi tankerületi vezetők februárban közölt listájával kiderül, az 58 tankerületi vezetőből 51-en a régebbi megbízottak közül kerültek ki.

Palkovics László oktatási államtitkár korábban azt nyilatkozta a kérdésről: személyes interjúk során választják ki az új tankerületi vezetőket, kinevezésüknél az alkalmasságot, egyebek között a szakértelmet és a menedzseri szemléletet tartják majd szem előtt. Nem Palkovics volt az egyetlen kormánypárti politikus, aki elvárásokat fogalmazott meg az új vezetőkkel kapcsolatban. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt hónapban kifejtette: az elmúlt évek oktatásfenntartásnak vannak tanulságai, például az, hogy nem minden tankerületi vezető váltotta be a hozzá fűzött reményeket, és „még egyszer hibázni nem lehet”. Lázár szerint a kormány kapott még egy lehetőséget a pedagógustársadalomtól a rendszer újjászervezésére, „és a személyzeti kiválasztásban nem lehetnek rossz kompromisszumok”. „Ez azt jelenti, hogy a helyi politikustársaimnak hátrébb kell lépni nem egyet, hanem hármat. Tehát nem elég jó kádernek lenni, itt a szakmai teljesítmény, a stabilitás, a koncepcióban való gondolkodás nagyon fontos kiválasztási szempont lesz” – jelentette ki.

– Ebben a rendszerben nem egy kreatív állás tankerületi igazgatónak lenni, hiszen pártkatonákra van szükség. Ez lehetett a szelekció alapja is – nyilatkozta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke. A szakszervezeti vezető szerint a kormányzati kommunikációval ellentétben nem a decentralizáció jele az, hogy az eddigi 198 tankerületi központ helyett csak 58 lesz. „Attól tartok, az átalakítások azt alapozzák meg, hogy újabb intézményeket lehessen bezárni, összevonni, pénzt spórolni rajtuk. Sok jót nem várok a változásoktól a tankerületi vezetők személyétől függetlenül” – összegezte a PDSZ elnöke.

– Még nem látni, hogy a gyakorlatban hogyan fog működni az új rendszer – mondta a Klik átalakításáról a pedagógustiltakozásokat elindító miskolci Herman Ottó Gimnázium tanára és egyben a Tanítanék Mozgalom képviselője, Pilz Olivér. A pedagógus szerint sok fog múlni azon, hogy a tankerületi igazgatókat felhatalmazzák-e érdemi döntések meghozatalára, vagy marad a központi vezérlés. Eddig ugyanis ha valami történt az iskolában, a tanár szólt az igazgatónak, az igazgató szólt a tankerület vezetőjének, a tankerület vezetője pedig szólt a Kliknek. Kérdés, hogy a jövőben ez a láncolat megáll-e majd a tankerületi centrumnál, vagy továbbra is arra kell majd várni, hogy Budapesten döntsenek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.