Titkolják, hogy mire költött a külügy cége

Bár közpénzből gazdálkodik, a társaság mégsem hajlandó közzétenni a költségvetésére vonatkozó adatokat.

Horváth Csaba László
2016. 07. 09. 9:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk az MNKH Zrt. sajtóosztályán keresztül és közérdekű adatigényléssel is próbálkozott kikérni többek között azt, hogy a Trinity International Communications Kft. mennyi pénzt kasszírozott az állami cég megbízásain, ám nem jártunk sikerrel. Az MNKH Zrt. szerint ugyanis jogosan titkolják azt, hogy mire költötték el az adóforintokat. Múlt héten írtuk meg, hogy a Szijjártó Péter külügyminiszter jó barátjának, Kuna Tibornak a tulajdonában álló Trinity International Communications Kft.-vel két szerződést is kötött a Külügyminisztérium cége, ám a kifizetések összegét nem árulják el.

Annyi bizonyos, hogy a 2013-ban alapított társaság körül indulása óta több a kérdőjel, mint a konkrétum. A kereskedőház akkor került a figyelem középpontjába, amikor tavaly kiderült, hogy a társaság a Quaestor brókercég csődjének napján vette ki az ott fialtatott 3,8 milliárd forintját. Az viszont csak a közelmúltban derült ki – a Transparency International pereskedésének köszönhetően –, hogy összesen 9,3 milliárd forintot tett be az MNKH Zrt. 2013-ban a Quaestorba.

Ez azt jelenti, hogy 5,5 milliárd forintot költhetett el az állami társaság az elmúlt években. Azt viszont nem tudni, hogy pontosan mire. Nemrég az LMP képviselője, Schmuck Erzsébet fordult írásbeli kérdéssel a külügyminiszterhez, többek közt az MNKH Zrt. költségvetéséről érdeklődve. Szijjártó Péter azonban csak annyit árult el, hogy 2013-ban nem került pénzbe, 2014-ben és 2015-ben viszont 3,1 milliárd forintot költöttek a kereskedőházakra. A válasz alapján további csaknem két és fél milliárd forint sorsa ismeretlen.

A Magyar Nemzet mások mellett ezért fordult az MNKH Zrt.-hez. Érdeklődtünk a társaság részletes költségvetéséről, illetve arról is, mire fordították azt a további közel ötmilliárd forintot, amit a külügyminisztériumtól kaptak kölcsön két részletben. Mindezek mellett azt sem hajlandó elárulni a cég, hogy mi a pontos címe, és hány alkalmazottat foglalkoztat az a 28 külföldi kereskedőház, amelyeket több milliárd forintból tartanak fenn. De azt sem kötik a nyilvánosság orrára, hogy mennyi hasznot hajtottak, hány konkrét ügyletet hoztak tető alá, s mekkora értékben kötöttek üzleteket az egyes kereskedőházak. A külföldi kirendeltségek címére az LMP képviselője is rákérdezett, amire Szijjártó Péter úgy reagált, hogy a kereskedőházak adatai a célországok – például Irak, Irán vagy Vietnam – cégadatbázisaiban elérhetők.

Mint arról beszámoltunk, az MNKH Zrt. több egykori kormányközeli, volt és jelenlegi fideszesnek is nagy összegű megbízásokat adott. Matolcsy György jegybankelnök rokona, Matolcsy Mátyás két és fél éven át adott tanácsot a cégnek, negyedévente közel egymillió forintért. Giró-Szász András volt kormányszóvivő bizalmasa, Hajdu Petra, aki a Kormányzati Információs Központ sajtófőnöke volt, havi egymillió forintot kap. De nem hagyták az út szélén Lengyel Zoltán volt fideszes képviselőt sem, akit nyolc hónap felfüggesztett börtönre ítélt a bíróság, többek közt hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.