Újabb „poloskaügy” az MTVA-nál

Orosz Ferenc biztos abban, hogy politikai érdekek mentén hallgattatta le valaki Várhegyi Attila embereit.

Szemán László
2016. 07. 15. 13:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három vezetőt is lehallgattak a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Kunigunda utcai székházában, írta meg a 444.hu. Mindhárom vezető köthető Várhegyi Attilához, akinek 2014 óta meghatározó szerepe van az állami médiában. A hatóságok csütörtökön a nyomozás érdekeire hivatkozva lapunkkal csak annyit közöltek, a rendőrség tiltott adatszerzés miatt folytat nyomozást ismeretlen tettes ellen. Ebből következik, hogy nem bírói engedéllyel hallgatták le Vaszily Miklós megbízott vezérigazgató és operatív vezérigazgató-helyettes tárgyalóját, ahol az első lehallgatóberendezést találták még március végén. A híroldal cikke szerint Vaszily Miklós tárgyalója után a szomszédos helyiségben, Enyedi Csaba vezérigazgatói kabinetvezető irodájában megtalálták a poloska rögzítőberendezését, valamint egy másik poloskát, amivel Enyedit hallgatták le. Ezenkívül az épület negyedik szintjén, Vas Imre üzemeltetési igazgató irodájának egyik zárt szekrényében egy harmadik, hang- és képfelvétel készítésére alkalmas készülék is előkerült.

A hírportál szerint mindhárom vezető köthető Várhegyi Attilához, Szolnok egykori polgármesteréhez, a Fidesz volt választmányi elnökéhez, akit 2002-ben elítéltek hűtlen kezelésért, ezért visszavonult a politika élvonalából. Az MTVA-nál 2014-ben tűnt fel, és ma az állami média legbefolyásosabb irányítójának tartják. Nem hivatalos információk szerint ő hívta Enyedi Csabát és Vas Imrét az MTVA-hoz. A Kunigunda utcában Vaszily Miklóst is Várhegyi Attila emberének tartják.

Orosz Ferenc adatvédelmi és biztonságtechnikai szaktanácsadó már a Vaszily Miklós lehallgatásáról szóló hír után azt mondta lapunknak, politikai haszonszerzés motiválhatta azokat, akik a poloskát elhelyezték a tárgyalóban. – A közszolgálati média még a rossz nézettségi adatokkal együtt is hatalom, méghozzá a ráfordított óriási állami támogatás miatt. Egyáltalán nem mindegy, ki vezeti az évi 80 milliárd forint felett rendelkező szervezetet. A politikai haszonszerzőket pedig szerintem nem az ellenzékiek között kell keresni, hanem éppen a kormányoldalon – fejtette ki Orosz Ferenc, aki az újabb információk birtokában már biztos abban, hogy politikai érdekek mentén hallgattatta le valaki Várhegyi Attila embereit. A szakember szerint a történtek után egyébként érdemes volna „poloskairtókkal” átnézetni a nagyobb, közpénzből gazdálkodó intézményeket, állami cégeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.