Zajonghat a Hungaroring

Tíz éve nem foglalkozik a lakosok jogos tiltakozásával a kormányhivatal és jogelődje.

Buzna Viktor
2016. 07. 15. 4:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hiába a helyi lakosok kitartó tiltakozása és az ombudsman többszöri elmarasztaló jelentése, a Hungaroring kapcsán tíz éve senki sem intézkedett a zajszennyezés miatt. Az alapvető jogok biztosa, a jövő nemzedéke érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettessel közösen adta ki július 8-án jelentését, miután egy 2015-ös, újabb állampolgári bejelentés a Hungaroring által okozott erős, zavaró zajhatásokat kifogásolta. Az ombudsmani vizsgálat során azonban nemcsak az derült ki, hogy az okozott zaj évek óta meghaladja a jogszabályban engedélyezett 70 decibeles szintet, de az is, hogy a büntetésre jogosult állami szerv ölbe tett kézzel asszisztál a jogsértéshez.

A zajvédelmi hatóság, jelenleg a kormányhivatal, a hatósági zajmérések elvégzésének és a bírság kiszabásának elmulasztásával az egészséges környezethez, valamint a testi és lelki egészséghez való joggal kapcsolatos visszásságot okozott éveken át, és okoz a mai napig – írja következtetésében az ombudsmani dokumentum. A vizsgálat rámutatott: a kormányhivatal, illetve jogelődje, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség 2006 óta hivatalosan is tisztában van a Hungaroring által okozott, határértéket meghaladó zajszennyezéssel, azonban nem hogy bírságot nem szabott ki, de saját méréseket sem végez. A hatóság alapjogokat sértő eljárásához hasonlóan döbbenetes a mulasztásra adott hivatalos indoklás is.

Arra ugyanis, hogy 2012. január elseje óta végzett-e zajmérést a hatóság, azt válaszolták, hogy „mivel mind a hatóság, mind az üzemeltető 2006 óta tisztában volt a határértéket meghaladó zajterheléssel, nem volt indokolt annak elvégzése” – írja a jelentés. Az ombudsman azt is kiemeli, nem ez volt az első alkalom, hogy a Hungaroring által okozott zajártalom, illetve a hatóság eljárása a testület elé kerül. 2011-ben a Jövő nemzedékek országgyűlési biztosa hasonló következtetéssel járó jelentést adott ki, tíz pontban sorolva fel a felügyelőség mulasztásait.

Összefoglalóan megállapíthatjuk, hogy az eljárás során keletkezett jogsértések az eljárás mintegy három éves elhúzódásához vezettek – írja a 2011-ben készített dokumentum, aminek több pontja is arra utal, hogy a hatóság számos esetben a Hungaroring üzemeltetője érdekében járt el. A biztos akkori jelentése szerint a kormányhivatal jogelődjéhez 2005-ben érkezett az első lakossági bejelentés, a hatóság azonban semmilyen intézkedést nem hozott. Egy évvel később ismételten bejelentették a zavaró zajszintet, erre már kénytelen volt lépést tenni a hatóság. Hiába állapította azonban meg, hogy a versenypályát üzemeltető Hungaroring Zrt. nem rendelkezik környezetvédelmi engedéllyel, csak közel fél évvel később indítottak vizsgálatot. Ennek következtében 2007-ben a cég környezetvédelmi dokumentációt nyújtott be, ami azonban hiányos volt, az országgyűlési biztos megállapítása szerint azonban a hatóság ekkor sem szabott ki bírságot. A kormányhivatal jogelődje a 2011-es jelentésben is meglepően nyilatkozott. Kétségbe vonták, hogy a 2005-ös bejelentés lakossági panasz lett volna, szerintük az pusztán a zaj mérésére vonatkozó kérelem volt, annak teljesítése azonban a felügyeletnek nem állt módjában.

A 2011. évi jelentésben foglaltak a kormányhivatal jogelődjének részére konkrét intézkedési javaslatot nem tett, csupán a jövőben figyelembe veendő szempontokat fogalmazta meg – írta a Magyar Nemzetnek írt tegnapi válaszában a Pest Megyei Kormányhivatal sajtóosztálya. Ez pedig azért érdekes, mert az országgyűlési biztos négy pontban is intézkedéseket kért. Egyebek között arra szólította fel a felügyeletet, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítson a közérdekű kérelmek, panaszok kivizsgálására. Amint azonban azt a most kiadott jelentés is jelzi, ennek a felügyelet nem tett eleget. Igaz, az ombudsman újabb elmarasztaló dokumentumát sem tartja iránymutatónak a hatóság.

Az alapvető jogok biztosa levele egy jelentéstervezet lehet, amely a kormányhivatal részére hivatalosan nem került megküldésre, így erre észrevételeket tenni nem kíván a környezetvédelmi és természetvédelmi főosztály – reagált az alapvető jogok biztosának honlapjáról letölthető jelentésre a kormányhivatal sajtóosztálya. Kérdésünkre hozzátették: a korábbi mulasztások okait feltáró belső vizsgálatot nem folytatták le.

– Nem jó vasárnap kerékcsikorgásra kelni – mondja lapunk megkeresésére Sinkó György zajvédelmi műszaki szakértő. A Szilas Tér Egyesület nevű szervezet korábbi elnökeként ő tette meg az első lakossági bejelentést, a versenypálya zajártalmát leginkább elszenvedő Kerepesen szerveződtek ugyanis a tiltakozó civilek. Sinkó szerint azonban fogyatkozik a helyiek kitartása. Elmondta, egy körülbelül százfős társaság évek óta kártérítésért pereskedik, civil szervezetek pedig az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulnának. Nincs azonban sok esély a sikerre, a zajártalmat korlátozni hivatott jogszabályi háttér ugyanis szerinte kidolgozatlan.

– Büszkének kellene lennem arra, hogy évente tízmillió forintos támogatást sikerült kisajtolni a Hungaroringtől, sajnos azonban az okozott zajártalom nincs ezzel arányban – ezt már Franka Pál Tibor mondja megkeresésünkre. Kerepes polgármestere három évvel ezelőtt együttműködési megállapodást kötött a céggel, azóta évente tízmillió forint értékben a cég különböző felújítási munkákat fedez, illetve 80-100 darab jegyet oszt ki az augusztusi nagydíjra. A megállapodás érvényesítése azonban nem történik zökkenőmentesen: a polgármester elmondta, idén eddig semmit nem láttak az összegből. Lapunk megkereste a Hungaroring Zrt.-t is, amelytől azt szerettük volna megtudni, a 2006-ban ismertté vált zajártalom csökkentésére miért nem tettek lépéseket. A cég azt ígérte, később részletes választ ad.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.