Saját forrásból emeli kutatói bérét az MTA

Jövőre a központi költségvetés biztosítja a magasabb fizetéseket.

Hutter Marianna
2016. 08. 04. 7:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Átlagosan 35 ezer forinttal lesz magasabb a fizetése a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) mintegy 3100 kutatójának szeptembertől – tudta meg a Magyar Nemzet az Akadémia kommunikációs főosztályától. A tájékoztatás szerint az intézmény elnöke, Lovász László még az Akadémia májusban tartott 187. közgyűlésén jelentette be, hogy az MTA saját forrásból emeli a tudományos kutatói munkakörben foglalkoztatott munkatársai illetményét a szeptember 1. és december 31. közötti időszakban.

Korábban a kormány úgy döntött, hogy idén januártól a felsőoktatásban dolgozó oktatók és kutatók garantált illetményét 15 százalékkal emelik, ám ez az MTA kutatóira eleinte nem vonatkozott. Emiatt az Akadémia tavaly decemberben még arról írt honlapján: ha saját forrásból kívánnának hasonló béremelést végrehajtani, az 1,5 milliárd forintos többletkiadás lenne 2016-ban, amit csak a kutatásokra fordított összeg csökkentésével lehetne előteremteni. Ez viszont hosszú távon fenntarthatatlanná tette volna a kutatási alapfeladatok egy részének ellátását. Végül az MTA javaslatára a kormány a jövő évi központi költségvetési törvénybe beépítette azt a 2305 milliós forrást, amely az MTA kutatóintézet-hálózatában is lehetővé teszi a felsőoktatásban megegyező béremelést 2017 januárjától.

Az említett béremelés elnyújtva jár a felsőoktatási dolgozóknak: ez idén januártól 15, 2017-ben 5, míg 2018-ban szintén 5 százalékot jelent. Ugyanakkor az intézkedést több felsőoktatási dolgozó is felháborodva fogadta. Először az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának 274 oktatója írt nyílt levelet. Ebben kifogásolták a béremelés mértékét, tekintve, hogy az egyetemen oktató tanársegédek és adjunktusok 10 éve várnak a béremelésre, ami miatt a 15+5+5 százalékkal magasabb fizetés sem ellensúlyozná az elmúlt években tapasztalt inflációs hatásokat. Azt is nehezményezték, hogy miután a doktori képzésre járó hallgatók ösztöndíja is emelkedik, így „az a megalázó helyzet jönne létre, hogy a doktorandusz és számos oktatójának a bére 2018-ban körülbelül azonos lenne – pedig egy adjunktus akár 20 éve is oktat az egyetemen, és már 10 éve megszerezte a PhD-fokozatot”. A kezdeményezéshez januárban a Szegedi Tudományegyetem több oktatója is csatlakozott. A felháborodásra Palkovics László oktatási államtitkár úgy reagált: a doktori ösztöndíjasoknak nincs lehetőségük jövedelmüket kiegészíteni, míg tanáraiknak van, tehát gyakorlatilag azt ajánlotta az oktatóknak, vállaljanak másodállást.

Magyarországnak egyébként a kutatás és fejlesztés (K+F) finanszírozásán is lenne mit javítania. A Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint az ország a bruttó hazai termékhez viszonyítva mindössze 1,38 százalékot fordított K+F-re 2014-ben, amely 441 milliárd forintot jelentett. Ez viszont még mindig elmarad a Magyarország által vállalt célértéktől, az 1,8 százaléktól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.