Diplomamentés több mint 2,4 milliárdért

A jelentkezők felének eddig nem sikerült a nyelvvizsga. A teszten megbukott 126 diák összesen 11,8 millió forintot fizetett vissza.

Hutter Marianna
2016. 09. 06. 7:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években diplomamentésre jelentkező több mint 10 200 fő mindössze felének lett meg a nyelvvizsgája – tudta meg a Magyar Nemzet a programért felelős Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft.-től (OFA). Igaz, ez a szám még nőhet. Eddig ugyanis 5152 komplex nyelvvizsgát igazoló dokumentumról tudni, a résztvevők viszont még idén december 31-ig elküldhetik bizonyítványaikat, legkésőbb pedig 2017. február 28-ig diplomájuk másolatát is el kell juttatniuk a szervezethez. Ez azért fontos, mert bár a képzések maguk ingyenesek voltak, amennyiben a tanulónak önhibájából nem sikerül megszereznie a nyelvvizsga-bizonyítványt – amelynek vizsgadíját már saját zsebből kellett állnia –, a képzési díj felét vissza kell fizetnie. Az OFA tájékoztatása szerint eddig 126 diák nem teljesítette a támogatási szerződésben vállaltakat, ők közel 11,8 millió forint értékben fizették vissza a képzési díjat. Ez azt jelenti, hogy a program egy-egy résztvevőjének átlagosan több mint 93 ezer forintba került, hogy kudarcot vallott nyelvtudása bizonyításakor. A visszafizetésre kötelezettek közül – kérésükre – 7 fő számára biztosítottak részletfizetési lehetőséget.

Mint az OFA közölte, a diplomamentő programban 2014–2015-ben folyamatosan indultak a képzések, ezekre eddig 2,4 milliárd közforintot fordítottak. Ám ez még nem a teljes költség, ugyanis a 2016-ban záruló képzések elszámolása még folyamatban van. Ebből a pénzből egyébként fedezték az államilag elismert, általános, középfokú (B2) nyelvvizsgára felkészítő képzés megvalósításának díját, a nyelvi képzéssel kapcsolatos tananyagok (például tankönyv, munkafüzet és egyéb tananyag) költségét, illetve a regisztrált álláskeresők esetében az első államilag elismert, általános, középfokú (B2) nyelvvizsga költségét. A diplomamentés képzéseire a legtöbben Budapesten, Pest megyében és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jelentkeztek.

A diplomamentő programot az után indította a kormány 2014-ben, hogy az akkori statisztikai adatok szerint 2006 óta 50 ezer diploma ragadt bent a kiváltáshoz szükséges középfokú nyelvvizsgák hiányában. Bár az OFA kérdésünkre „sikeresnek, eredményesnek” értékelte a programot, azt, hogy az eddig kevesebb mint 5200 megmentett diploma nagyságrendileg mit jelent, jól érzékelteti, hogy a Magyar Idők pár hónappal ezelőtt arról írt: csak tavaly több mint 9300, míg tavalyelőtt 8500 diploma maradt az intézményekben.

Ráadásul évente 120-130 ezren vesznek részt akkreditált nyelvvizsgákon, közülük pedig 75 ezren teszik le sikeresen. Utóbbiról már Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke beszélt a Magyar Nemzetnek, aki szerint ellentmondásos a diplomamentő program megítélése. Mint elmondta, magát a program indítását és célkitűzését pozitívan értékelte az egyesületük, hiszen a nyelvtudás hiánya társadalmi súlyú problémává nőtte ki magát. A diplomamentő program „valamivel átláthatóbb és racionálisabb volt”, mint elődei, például az ingyenes 90 órás nyelvi képzések. Ugyanakkor a diplomamentés igen nagy hiányossága volt, hogy rengeteg dokumentumot kellett kitölteniük a képzőknek, amelyekkel igazolták az órák megtartását, ám az adminisztráció valóságtartalmát személyes ellenőrzések nem erősítették meg.

– Azt tapasztaltuk, hogy a diplomamentésben részt vevők negyedének-harmadának a képzés végén volt olyan a nyelvi szintje, mint amilyennek a tanfolyam elején kellett volna lennie – mondta Rozgonyi. Hozzátette, ez jelenség arra utalt, hogy miközben a képzők nagy része színvonalas munkát végzett, sok helyen egyértelműen elmulasztották a nyelvtanulók előzetes szintfelmérését, és „boldog-boldogtalant fölvettek” a tanfolyamokra, amelyek sokszor „csapnivaló színvonalú képzést” nyújtottak. Ennek pedig az a már említett katasztrofális következménye lett, hogy sok jelentkező – akinek a képzés ellenére sem lett nyelvvizsgája, így diplomája sem – fizethette vissza a képzés költségeinek a felét. Rozgonyi szerint egyébként szükség lenne a diplomamentés folytatására, de csak a megfelelő tanulságok levonása után, például a jövőben csak valódi referenciát felmutatni tudó képzőhelyeket lenne szabad bevonni.

Hiába kereste meg a középiskolások nyelvtudásának felméréséről szóló kutatás ötletével a Nyelvtudásért Egyesület az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), a tárca ígéretével ellentétben hónapok óta nem reagál a javaslatra. Pedig Rozgonyi Zoltán elnök szerint vizsgálni kellene, miért gyenge Magyarországon a nyelvoktatás hatékonysága, hiszen az iskolákban elegendő óraszám áll rendelkezésére. Ehhez az egyesület kidolgozott egy kutatási tervet, amely országszerte hetven középiskola 11. osztályos diákjának angol-, illetve némettudását mérné fel. A tanulók nyelvtudásának vizsgálata mellett meglátogatnák a nyelvórákat, interjút készítenének a tanárokkal, és a szülőket is megkérdeznék. A kutatás azért lenne fontos, mert 2020-tól már csak azok a diákok jelentkezhetnek az egyetemekre és főiskolákra, akiknek már a felvételekor van nyelvvizsgájuk. Tehát azok a diákok, akiket először érint az új szabályozás, most ősszel kezdték meg első évüket a középiskolákban. Bár az egyesület ötletét májusban még pozitívan fogadta az Emberi Erőforrások Minisztériuma, de a biztató kezdet után nem történt semmi, a tárca azóta nem reagált. Pedig mint Rozgonyi Zoltán elmondta, ők akkor is szívesen a tárca rendelkezésre bocsátanák a kutatás tervezetét, ha a kutatás kivitelezésében nem számítanak az egyesületre, hiszen alapos felmérés nélkül nincs esély arra, hogy megalapozottan lehessen fejleszteni a nyelvoktatást. (MN)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.